!
Сряда, 29 Ноември 2023
01
апр
 

През 2021 г.: 40% повече жалби и сигнали до омбудсмана в сравнение с 2020 г.

Петък, 01 Април 2022 | 16:17:20


Постъпилите през 2021 г. жалби и сигнали, имащи отношение към права в здравеопазването, са 1213, което е увеличение с 40% спрямо предходната година, когато те са били 870. Това се казва в Годишния доклад за дейността на омбудсмана Диана Ковачева през 2

Постъпилите през 2021 г. жалби и сигнали, имащи отношение към права в здравеопазването, са 1213, което е увеличение с 40% спрямо предходната година, когато те са били 870. Това се казва в Годишния доклад за дейността на омбудсмана Диана Ковачева през 2021 г., представен вчера пред парламентарната здравна комисия.

Според омбудсмана увеличаващия се брой на жалбите и сигналите отразява основните проблеми в здравеопазването, пред които са изправени гражданите. Редица жалби са подадени от различни организации, които работят в областта на правата на пациентите. В доклада са разгледани основните и системните проблеми, както и изпратените от омбудсмана препоръки и предложения.

Освен за повишеното доверие на гражданите в институцията и възможностите, която тя развива, за да защити техните права, увеличеният брой жалби и сигнали показва наличието на сериозни проблеми в сектора, създаващи предпоставки за нарушаване на основни права на гражданите, решаването на които обаче не търпи отлагане.  Делът на жалбите, свързани с права в здравеопазването, към общия брой жалби бележи трайно нарастване през последните три години: през 2021 г. те са били 9% от общия брой, през 2020 г. – 6,57%, а през 2019 г. - 5,16%.

Голяма част от жалбите и сигналите съдържат повече от един проблем, като за целите на статистиката в доклада е изведен само водещият. Важно е да се отбележи, че придружените с подписка и тези от пациентски, професионални и съсловни организации жалби и сигнали засягат права на по-големи групи хора. В много от индивидуалните жалби също са поставени проблеми, касаещи правата на голяма група хора.

За втора поредна година най-голям е броят на жалбите и сигналите по повод въведените със заповеди на министъра на здравеопазването временни противоепидемични мерки във връзка с пандемията от COVID-19 – 553 бр., ръстът на които спрямо предходната 2020 г. е със 72%. Отправените препоръки са 326, във връзка с 818 жалби и сигнали. Най-често препоръките са по повод нарушени права в здравеопазването и са отправяни към министъра на здравеопазването – 170, към управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) – 41, към директора на Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) – 38, както и към контролни органи: Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) – 23, РЗИ – 89, районни здравноосигурителни каси (РЗОК) – 15 и др.

Препоръчаните от омбудсмана проверки са извършени, като в отговор е получена информация за предприетите действия. Преобладаващата част от препоръките са -изпълнени изцяло или частично, което е анализирано по сектори. Изразените становища в отговорите по жалби са 379.

Общите препоръки в сектор „Здравеопазване“, които отправя омбудсманът, са за осигуряване на равен достъп на гражданите от цялата страна до диагностика и лечение на COVID-19, в това число до лекарствени продукти за домашно лечение, заплащани от НЗОК; мерки за преодоляване на случаите на откази и забавяне на хоспитализация както на пациенти с коронавирус, така и на спешни пациенти с други заболявания; провеждане на реформи на системата, в това число засилване на профилактиката и промяна в начина на финансиране на лечебните заведения; дългосрочна стратегия за осигуряване и задържане на кадри в здравеопазването; обсъждане и предприемане на комплексни мерки за осигуряване на равен достъп до пълен обем здравни услуги на всички граждани, независимо от тяхното местоживеене; намаляване на нивото на доплащане от пациентите, изцяло безплатно детско здравеопазване; промяна в системата на медицинската експертиза и гарантиране на справедливо оценяване и своевременното ѝ провеждане и ускорено въвеждане на изцяло електронното здравеопазване, изготвяне на механизми за контрол на качеството и отчитане удовлетвореността на пациентите.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
qMES


Всичко за коронавируса
Още новини
Внезапно почина д-р Наталия Якубенко
28.11.2023 17:46:35

Внезапно почина д-р Наталия Якубенко

На 24 ноември внезапно почина д-р Наталия Якубенко, съобщиха от УМБАЛ „Царица Йоанна &ndash ...

Проф. Ангелов: В момента да разклащаме „Пирогов“ е абсурд
28.11.2023 17:18:54

Проф. Ангелов: В момента да разклащаме „Пирогов“ е абсурд

Констатациите в болница "Пирогов", направени от „Вътрешен одит“ към Министерството на ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...