Сряда, 17 Август 2022
09
юни
35
 

Премахват изискването за брой лекари и сестри в медицинските стандарти

Промените във всички стандарти се правят през преходните и заключителни разпоредби на друга наредба

Сряда, 09 Юни 2021 | 16:12:56
35

Премахват се изискванията за наличие на минимален брой лекари, минимален брой лекари със специалност и минимален брой професионалисти по здравни грижи в медицинските стандарти. Това става ясно от проекта на наредба за изменение на Наредба № 49 от 2010

Премахват се изискванията за наличие на минимален брой лекари, минимален брой лекари със специалност и минимален брой професионалисти по здравни грижи в медицинските стандарти. Това става ясно от проекта на наредба за изменение на Наредба № 49 от 2010 г. за основните изисквания, на които трябва да отговарят устройството, дейността и вътрешният ред на лечебните заведения за болнична помощ и домовете за медико-социални грижи.

През преходните и заключителни разпоредби на проекта се премахват изискванията за брой персонал, като в стандартите е записано, че общият брой на лекарите, в това число на лекарите специалисти, трябва да съответства на обема и сложността на осъществяваната дейност, а броят специалисти по здравни грижи трябва да осигурява оптимално дейностите по здравни грижи, като гарантира тяхното качество.

„Целта на предложените промени е да се премахнат чисто количествените изисквания към брой на персонала, работещ по отделните медицински специалности/дейности в лечебните заведения за болнична помощ, установен в зависимост от нивото на компетентност. Друга цел на промяната е да се премахнат изискванията към конкретни нива на компетентност по отношение на структурите, които се изискват, за да осигурят оптимално дейностите в обхвата на съответната специалност/дейност. Очакваните резултати от предложените промени в медицинските стандарти, са свързани с освобождаване на висококвалифициран човешки ресурс, който би могъл да осъществява други медицински дейности в структури, където има потребност от него“, пише в мотивите към проекта.

Така ръководителите на лечебните заведения и на съответните структурни звена към тях ще да могат да прилагат по-гъвкава политика на управление на човешките ресурси, смятат от МЗ. „Друг очакван ефект в тази насока на промяна в изискванията към броя на човешките ресурси, е

намаляване на разходите за персонал“,

се казва още в мотивите.

Според здравния министър се очаква промяната да доведе до по-ефективно управление на наличните човешки ресурси. Числената промяна по отношение на персонала ще индуцира по-голяма отговорност за ръководния персонал, който пък трябва да определи и да регламентира във вътрешните документи на лечебното заведение много по-ясно и конкретно задълженията на всеки специалист, така че да се гарантира изпълнението на качеството на дейността, посочва той.

В проекта на наредба обаче остават изискванията към допълнителната квалификация на лекарите, както и към обема на осъществяваната дейност в зависимост от нивата на компетентност в болничната помощ. „Тези изисквания, в съчетание с изискванията към наличната медицинска апаратура и оборудване, са достатъчни, за да осигурят качествено медицинско обслужване на пациентите“, пише министърът в мотивите си.

По думите му в насока на улеснение в работата е и премахването на изискванията за определено ниво на компетентност на другите свързани с дейността структури, които са необходими, за да може дейността по съответната специалност да се осъществява оптимално. „Единственото изискване, което се поставя в замяна на изискването към нивата на тези други структури, е те

да осигуряват необходимия обем и обхват на диагностични и други медицински дейности,

така че да се гарантира пълноценното и навременно осъществяване на дейността по съответната специалност“, пише той.

По думите му косвените следствия от горните промени са свързани от една страна с промени в изискванията на НЗОК във връзка с изпълнението на договорите с лечебните заведения, а друга страна този „значително по-облекчен режим на работа на лечебните заведения за болнична помощ, съчетан с по-големи правомощия на техните ръководства да определят изискванията към работата на отделните структури и специалисти в тях, е свързан с необходимост от засилен контрол на съответните компетентни органи, за да се гарантира постигането на достатъчно високо ниво на качество на медицинската дейност и да се гарантират правата на пациентите“.

Министърът е категоричен, че промените не само няма да доведат до повишаване на финансовите разходи, но и финансовата тежест за болниците дори ще се намали заради отпадането на изискванията за назначаване на определен брой квалифициран медицински персонал, както и необходимостта да се поддържат диагностични и други структури от определено ниво на компетентност, за да се осигурява дейността по съответната специалност. Намалява се и административната тежест за болниците, тъй като те ще регистрират своите структури от съответното ниво на компетентност при значително по-облекчени условия, твърди се още в мотивите.

С всички изменения можете да се запознаете тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
HdgU

surg 16.06.2021 09:14:25

потресаващо е........както предложението , така и повечето коментари по долу......системния ужасен проблем лъснал през последната година е че зад уж наличната здравна система няма хора, че списъчният състав не съществува, т.е няма система. Основната причина е липсата на интерес за ново попълнения от поне 20 г. Основната мярка би била наливане на много пари за т.н. привличане на реални нови хора - лекари, сестри, санитари.....а тука ни предлагат "Така ръководителите на лечебните заведения и на съответните структурни звена към тях ще да могат да прилагат по-гъвкава политика на управление на човешките ресурси, смятат от МЗ. „Друг очакван ефект в тази насока на промяна в изискванията към броя на човешките ресурси, е намаляване на разходите за персонал“, се казва още в мотивите." това означава само едно , т.н. управленска класа у нас е тотално негодна да бъде такава, следва да бъде екзекутирана с камъни. Всички писания за малки и частни болници са само странични ефекти, важното е че няма да има никакви промени за добро.

Гост 14.06.2021 15:33:26

Браво! Най-сетне смислено решение!

https://www.24chasa.bg/novini/article/9875281 12.06.2021 12:39:08

Пускат гинеколози да правят сърдечни операции?!

Гост 14.06.2021 15:34:23

Не, доносници ще правят сърдечни операции. Мутрите и курвите им! Ха ха

Гост 12.06.2021 00:29:31

То и в момента само една трета от стандартите съществуват. Съда ги отмени отдавна.

Гост 11.06.2021 16:38:43

Това беше основната причина за трупането на дългове. Те бяха с цел да се облагодетелстват шепа хора от университетските болници. Целяха да закрият общинските болници.

Гост 10.06.2021 22:03:09

Правилно решение.Дасе притесняват тези които взимат заплати за престой в сградите на болниците.Тези ограничения бяха измислени с цел унищожаване на болници и свръхконцентрация на пациенти в избрани болници, но не дадоха реалния резултат.Ефекта беше търговията с дипломи и разходи за мъртви души.Това са пари взети от тези които работят/те плащат за да упражняват професията си /Надявам се това да е начало на процес който да въззстанови свободата на лекарската професия и правото да лекуваш и да носиш отговорността на лекар ане на чиновник.Небива да забравя и рекета от здравната каса за документални грешки,които в медиите гръмко бяха отразявани като ЛЕКАРСКИ.И когато коментирате здравната система не забравяйте че всички така наречени икономии и административни прийоми за намаляне на разходите на неясното формирование наречено здравна каса,се заплащат от хората които са наистина болни ,под различни форми на легализирани доплащания.Включително и разходите за поддържане на ненужен персонал

В края на фалшивия ни ПСЕВДОпреход 15.06.2021 08:08:34

Чудесен коментар! Ей това е истината!

Марийка 10.06.2021 17:48:12

Честито на частните болници! Отново ще бъдете недосегаеми!

гост 10.06.2021 17:47:37

най-добре 1 лекар и 1 сестра за цялата болница да контролират наблюдението на пациентите от близки и познати

Darinka 10.06.2021 17:25:25

Boklukolobistat Katsarov razchistva totalen proizvol za chastnata sgan. chestito na vsichki i nazdrave !

Петко 10.06.2021 16:37:18

Изглежда влизаики във властта всички оставят ума си пред вратата...

Мими 10.06.2021 16:13:48

Неразбрах във всичкото това колко е важен човешкият живот има ли , сигурност , опазване и грижа за пациента ! ?

един 10.06.2021 14:54:19

В диагностичните звена вече ще може да се назначават биолози ,химици и т.н. Чиста работа ! За какво ще им е на хората да се трепят 6 години са медицина. Една химия и биология и си готов !

Червена шапчица 10.06.2021 13:40:47

Да, дори може да има клиника или отделение без нито един лекар или медицинска сестра! Учещите за такива ще са на повикване! Голям смях сте, г-н министър!

Гост лекар 10.06.2021 12:08:25

Крайно време беше! Искам да лекувам без да се срамувам от диагнозите в епикризата. Не искам “мъртви души” в графика на отделението. Поздравления, д-р Кацаров!

Кандидат-министър 10.06.2021 11:56:05

Страхотно!Има ли болница и апаратура доктори може и да няма!?

Гост 10.06.2021 08:08:05

Очаквайте Тиковчетата да нацвъкат перачници във всяко градче с по 5 човека персонал, двама от които ще са администрация

Tikov 10.06.2021 17:11:57

Nikoi ne krade kato men,oyeeeee!Vinagi za DPS !

Лекар 09.06.2021 23:49:35

Тъкмо мислех да си предложа дипломата на някоя малка болница, но явно няма да стане.

Гост 10.06.2021 02:03:35

Зад граница ще стане, дори ще се почувствате най-после нормален, защото изпълнявате медицинския си МОРАЛЕН дълг и затова са ви признателни.

Неочакван гост 09.06.2021 22:35:06

И сега 1 сестра и 2 лекари за 3 етажа. Пък ако не искаш такива условия - напускай.Докога така? До памперс или гробища?

чукча 10.06.2021 12:27:16

Ами то и сега са така, останалите се водят само на хартия.

Гост 10.06.2021 08:42:19

Ами напускаме и болничката затваря. И местните аборигени се бунтуват,защото трябва да плащат.

един 09.06.2021 21:02:51

Действай здраво Стойчо-вече си нна ръба на пропастта.

Гост 09.06.2021 20:40:28

Кацаров в действие - браво!!!!

11111 09.06.2021 20:09:07

Няма лошо. Ще се отърват общинските болници от фигуранти с дипломи, на които не са им виждали очите, но им се плащат заплати и осигуровки. Всяка малка болница подържа такива специалисти 23-27-ми набор /да са живи и здрави, де/ само и само да вържат пътеките.

Прозорлив 09.06.2021 19:55:43

Браво за умно измисленото решение! Специалистите ще работят на 10 места, само ако смогнат физически да са на тези работни места. Сегашните промени пресичат плащането само да се водиш в списъка, зарада изискванията на стандартите. Болниците в провинцията ще си отдъхнат от излишни плащания към специалисти, дето не са им виждали очите.

Гост 10.06.2021 09:45:57

Специалистите ще работим на едно място-кеш.

Гост 09.06.2021 19:22:27

Вие какво очаквате от ултрадесните арикати, които в момента са начело на МЗ. Гледайте им само сеира. Светата Троица - Стойчо, Златанов и Петров са тотални некадърници, което е доказано в годините назад. Ако не бяха с полицейски гръб, надали повече от някакви измислени експерти в някое подразделение на МЗ щяха да мишкуват.

Гост 09.06.2021 18:11:26

Абе важното е частните болници да печелят .Браво Стойчо, браво Каца . Пациентите да мрат .Няма нужда от лекари , господ и Тиков ще лекуват .

Гост 03.01.2022 12:30:39

Тиков вече ще може да прави едновременно сърдечна операция и Цезарово сечение. Нали така пише в Наредбата?

Гост 09.06.2021 17:55:29

И без лекари може. То и без пациенти може. Важен е оборотът на хартия и якия политически гръб. Любеца Спасов ви го показа нагледно.

Гост 09.06.2021 17:35:51

Стойчо Кацаров дойде на неговото и започна с лобистките поправки в полза на приятелския кръг. Срам и позор ако съсловието го допусне!

Гост 09.06.2021 16:14:43

Е тва вече е як лобизъм!


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Кунчев: Ще продължим да търсим баланса мерките да не пречат на нормалния живот
17.08.2022 10:20:23

Доц. Кунчев: Ще продължим да търсим баланса мерките да не пречат на нормалния живот

„Минимално се скъсяват сроковете за изолация както за болните, така и за контактните лица с ...

Как ще се нарича вече маймунската шарка - Poxy McPoxface, TRUMP-22 или Mpox?
17.08.2022 09:31:49

Как ще се нарича вече маймунската шарка - Poxy McPoxface, TRUMP-22 или Mpox?

Poxy McPoxface, TRUMP-22 или Mpox – това са само някои от идеите, изпратени до СЗО, докато ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...