!
Вторник, 16 Април 2024
09
юни
35
 

Премахват изискването за брой лекари и сестри в медицинските стандарти

Промените във всички стандарти се правят през преходните и заключителни разпоредби на друга наредба

Сряда, 09 Юни 2021 | 16:12:56
35

Премахват се изискванията за наличие на минимален брой лекари, минимален брой лекари със специалност и минимален брой професионалисти по здравни грижи в медицинските стандарти. Това става ясно от проекта на наредба за изменение на Наредба № 49 от 2010

Премахват се изискванията за наличие на минимален брой лекари, минимален брой лекари със специалност и минимален брой професионалисти по здравни грижи в медицинските стандарти. Това става ясно от проекта на наредба за изменение на Наредба № 49 от 2010 г. за основните изисквания, на които трябва да отговарят устройството, дейността и вътрешният ред на лечебните заведения за болнична помощ и домовете за медико-социални грижи.

През преходните и заключителни разпоредби на проекта се премахват изискванията за брой персонал, като в стандартите е записано, че общият брой на лекарите, в това число на лекарите специалисти, трябва да съответства на обема и сложността на осъществяваната дейност, а броят специалисти по здравни грижи трябва да осигурява оптимално дейностите по здравни грижи, като гарантира тяхното качество.

„Целта на предложените промени е да се премахнат чисто количествените изисквания към брой на персонала, работещ по отделните медицински специалности/дейности в лечебните заведения за болнична помощ, установен в зависимост от нивото на компетентност. Друга цел на промяната е да се премахнат изискванията към конкретни нива на компетентност по отношение на структурите, които се изискват, за да осигурят оптимално дейностите в обхвата на съответната специалност/дейност. Очакваните резултати от предложените промени в медицинските стандарти, са свързани с освобождаване на висококвалифициран човешки ресурс, който би могъл да осъществява други медицински дейности в структури, където има потребност от него“, пише в мотивите към проекта.

Така ръководителите на лечебните заведения и на съответните структурни звена към тях ще да могат да прилагат по-гъвкава политика на управление на човешките ресурси, смятат от МЗ. „Друг очакван ефект в тази насока на промяна в изискванията към броя на човешките ресурси, е

намаляване на разходите за персонал“,

се казва още в мотивите.

Според здравния министър се очаква промяната да доведе до по-ефективно управление на наличните човешки ресурси. Числената промяна по отношение на персонала ще индуцира по-голяма отговорност за ръководния персонал, който пък трябва да определи и да регламентира във вътрешните документи на лечебното заведение много по-ясно и конкретно задълженията на всеки специалист, така че да се гарантира изпълнението на качеството на дейността, посочва той.

В проекта на наредба обаче остават изискванията към допълнителната квалификация на лекарите, както и към обема на осъществяваната дейност в зависимост от нивата на компетентност в болничната помощ. „Тези изисквания, в съчетание с изискванията към наличната медицинска апаратура и оборудване, са достатъчни, за да осигурят качествено медицинско обслужване на пациентите“, пише министърът в мотивите си.

По думите му в насока на улеснение в работата е и премахването на изискванията за определено ниво на компетентност на другите свързани с дейността структури, които са необходими, за да може дейността по съответната специалност да се осъществява оптимално. „Единственото изискване, което се поставя в замяна на изискването към нивата на тези други структури, е те

да осигуряват необходимия обем и обхват на диагностични и други медицински дейности,

така че да се гарантира пълноценното и навременно осъществяване на дейността по съответната специалност“, пише той.

По думите му косвените следствия от горните промени са свързани от една страна с промени в изискванията на НЗОК във връзка с изпълнението на договорите с лечебните заведения, а друга страна този „значително по-облекчен режим на работа на лечебните заведения за болнична помощ, съчетан с по-големи правомощия на техните ръководства да определят изискванията към работата на отделните структури и специалисти в тях, е свързан с необходимост от засилен контрол на съответните компетентни органи, за да се гарантира постигането на достатъчно високо ниво на качество на медицинската дейност и да се гарантират правата на пациентите“.

Министърът е категоричен, че промените не само няма да доведат до повишаване на финансовите разходи, но и финансовата тежест за болниците дори ще се намали заради отпадането на изискванията за назначаване на определен брой квалифициран медицински персонал, както и необходимостта да се поддържат диагностични и други структури от определено ниво на компетентност, за да се осигурява дейността по съответната специалност. Намалява се и административната тежест за болниците, тъй като те ще регистрират своите структури от съответното ниво на компетентност при значително по-облекчени условия, твърди се още в мотивите.

С всички изменения можете да се запознаете тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$JWa

surg 16.06.2021 09:14:25

потресаващо е........както предложението , така и повечето коментари по долу......системния ужасен проблем лъснал през последната година е че зад уж наличната здравна система няма хора, че списъчният състав не съществува, т.е няма система. Основната причина е липсата на интерес за ново попълнения от поне 20 г. Основната мярка би била наливане на много пари за т.н. привличане на реални нови хора - лекари, сестри, санитари.....а тука ни предлагат "Така ръководителите на лечебните заведения и на съответните структурни звена към тях ще да могат да прилагат по-гъвкава политика на управление на човешките ресурси, смятат от МЗ. „Друг очакван ефект в тази насока на промяна в изискванията към броя на човешките ресурси, е намаляване на разходите за персонал“, се казва още в мотивите." това означава само едно , т.н. управленска класа у нас е тотално негодна да бъде такава, следва да бъде екзекутирана с камъни. Всички писания за малки и частни болници са само странични ефекти, важното е че няма да има никакви промени за добро.

Гост 14.06.2021 15:33:26

Браво! Най-сетне смислено решение!

https://www.24chasa.bg/novini/article/9875281 12.06.2021 12:39:08

Пускат гинеколози да правят сърдечни операции?!

Гост 14.06.2021 15:34:23

Не, доносници ще правят сърдечни операции. Мутрите и курвите им! Ха ха

Гост 12.06.2021 00:29:31

То и в момента само една трета от стандартите съществуват. Съда ги отмени отдавна.

Гост 11.06.2021 16:38:43

Това беше основната причина за трупането на дългове. Те бяха с цел да се облагодетелстват шепа хора от университетските болници. Целяха да закрият общинските болници.

Гост 10.06.2021 22:03:09

Правилно решение.Дасе притесняват тези които взимат заплати за престой в сградите на болниците.Тези ограничения бяха измислени с цел унищожаване на болници и свръхконцентрация на пациенти в избрани болници, но не дадоха реалния резултат.Ефекта беше търговията с дипломи и разходи за мъртви души.Това са пари взети от тези които работят/те плащат за да упражняват професията си /Надявам се това да е начало на процес който да въззстанови свободата на лекарската професия и правото да лекуваш и да носиш отговорността на лекар ане на чиновник.Небива да забравя и рекета от здравната каса за документални грешки,които в медиите гръмко бяха отразявани като ЛЕКАРСКИ.И когато коментирате здравната система не забравяйте че всички така наречени икономии и административни прийоми за намаляне на разходите на неясното формирование наречено здравна каса,се заплащат от хората които са наистина болни ,под различни форми на легализирани доплащания.Включително и разходите за поддържане на ненужен персонал

В края на фалшивия ни ПСЕВДОпреход 15.06.2021 08:08:34

Чудесен коментар! Ей това е истината!

Марийка 10.06.2021 17:48:12

Честито на частните болници! Отново ще бъдете недосегаеми!

гост 10.06.2021 17:47:37

най-добре 1 лекар и 1 сестра за цялата болница да контролират наблюдението на пациентите от близки и познати

Darinka 10.06.2021 17:25:25

Boklukolobistat Katsarov razchistva totalen proizvol za chastnata sgan. chestito na vsichki i nazdrave !

Петко 10.06.2021 16:37:18

Изглежда влизаики във властта всички оставят ума си пред вратата...

Мими 10.06.2021 16:13:48

Неразбрах във всичкото това колко е важен човешкият живот има ли , сигурност , опазване и грижа за пациента ! ?

един 10.06.2021 14:54:19

В диагностичните звена вече ще може да се назначават биолози ,химици и т.н. Чиста работа ! За какво ще им е на хората да се трепят 6 години са медицина. Една химия и биология и си готов !

Червена шапчица 10.06.2021 13:40:47

Да, дори може да има клиника или отделение без нито един лекар или медицинска сестра! Учещите за такива ще са на повикване! Голям смях сте, г-н министър!

Гост лекар 10.06.2021 12:08:25

Крайно време беше! Искам да лекувам без да се срамувам от диагнозите в епикризата. Не искам “мъртви души” в графика на отделението. Поздравления, д-р Кацаров!

Кандидат-министър 10.06.2021 11:56:05

Страхотно!Има ли болница и апаратура доктори може и да няма!?

Гост 10.06.2021 08:08:05

Очаквайте Тиковчетата да нацвъкат перачници във всяко градче с по 5 човека персонал, двама от които ще са администрация

Tikov 10.06.2021 17:11:57

Nikoi ne krade kato men,oyeeeee!Vinagi za DPS !

Лекар 09.06.2021 23:49:35

Тъкмо мислех да си предложа дипломата на някоя малка болница, но явно няма да стане.

Гост 10.06.2021 02:03:35

Зад граница ще стане, дори ще се почувствате най-после нормален, защото изпълнявате медицинския си МОРАЛЕН дълг и затова са ви признателни.

Неочакван гост 09.06.2021 22:35:06

И сега 1 сестра и 2 лекари за 3 етажа. Пък ако не искаш такива условия - напускай.Докога така? До памперс или гробища?

чукча 10.06.2021 12:27:16

Ами то и сега са така, останалите се водят само на хартия.

Гост 10.06.2021 08:42:19

Ами напускаме и болничката затваря. И местните аборигени се бунтуват,защото трябва да плащат.

един 09.06.2021 21:02:51

Действай здраво Стойчо-вече си нна ръба на пропастта.

Гост 09.06.2021 20:40:28

Кацаров в действие - браво!!!!

11111 09.06.2021 20:09:07

Няма лошо. Ще се отърват общинските болници от фигуранти с дипломи, на които не са им виждали очите, но им се плащат заплати и осигуровки. Всяка малка болница подържа такива специалисти 23-27-ми набор /да са живи и здрави, де/ само и само да вържат пътеките.

Прозорлив 09.06.2021 19:55:43

Браво за умно измисленото решение! Специалистите ще работят на 10 места, само ако смогнат физически да са на тези работни места. Сегашните промени пресичат плащането само да се водиш в списъка, зарада изискванията на стандартите. Болниците в провинцията ще си отдъхнат от излишни плащания към специалисти, дето не са им виждали очите.

Гост 10.06.2021 09:45:57

Специалистите ще работим на едно място-кеш.

Гост 09.06.2021 19:22:27

Вие какво очаквате от ултрадесните арикати, които в момента са начело на МЗ. Гледайте им само сеира. Светата Троица - Стойчо, Златанов и Петров са тотални некадърници, което е доказано в годините назад. Ако не бяха с полицейски гръб, надали повече от някакви измислени експерти в някое подразделение на МЗ щяха да мишкуват.

Гост 09.06.2021 18:11:26

Абе важното е частните болници да печелят .Браво Стойчо, браво Каца . Пациентите да мрат .Няма нужда от лекари , господ и Тиков ще лекуват .

Гост 03.01.2022 12:30:39

Тиков вече ще може да прави едновременно сърдечна операция и Цезарово сечение. Нали така пише в Наредбата?

Гост 09.06.2021 17:55:29

И без лекари може. То и без пациенти може. Важен е оборотът на хартия и якия политически гръб. Любеца Спасов ви го показа нагледно.

Гост 09.06.2021 17:35:51

Стойчо Кацаров дойде на неговото и започна с лобистките поправки в полза на приятелския кръг. Срам и позор ако съсловието го допусне!

Гост 09.06.2021 16:14:43

Е тва вече е як лобизъм!


Всичко за коронавируса
Още новини
Пловдив: Около 90% от приходите на общинските лечебни заведения отиват за заплати
16.04.2024 13:18:22

Пловдив: Около 90% от приходите на общинските лечебни заведения отиват за заплати

„Около 90% от приходите на общинските лечебни заведения отиват за плащане на заплати“ ...

Сдружение „Зачатие“ отбелязва 20-годишен юбилей
16.04.2024 12:30:27

Сдружение „Зачатие“ отбелязва 20-годишен юбилей

Сдружение „Зачатие“, първата независима и изцяло доброволческа организация на хората ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...