!
Четвъртък, 18 Юли 2024
28
ян
27
 

Лични лекари:

Премахнете безсмислените ограничения в Наредбата за касовите апарати

Вторник, 28 Януари 2020 | 11:34:40
27

Настояваме да се премахнат безсмислените ограничения в Наредба Н-18, защото те пречат на работата ни като лекари. За това настояват в отворено писмо до институциите общопрактикуващи лекари от София- област. Лечението не е продажба и лекарите  не с

Настояваме да се премахнат безсмислените ограничения в Наредба Н-18, защото те пречат на работата ни като лекари. За това настояват в отворено писмо до институциите общопрактикуващи лекари от София- област. Лечението не е продажба и лекарите  не са оператори на продажби в търговски обекти, защото тяхната дейност е специфична, регулирана от специални  закони и наредби и засяга живота на хората, подчертават медиците.

Прилагането в практиката както на базовия вариант, така и на специално регламентирания за лекарите вариант на СУПТО ще доведе до листи на чакащите на всички нива на здравеопазването,  до писане на нов амбулаторен лист при всяко влизане в кабинета, да увеличена бумащина и затруднен лечебен процес, а при прекъсване на връзката с НАП лекарската дейност също ще трябва да бъде прекъсната, допълват те.

Повече болни хора, повече уморени лекари, по-недоволни пациенти, невъзможна защита на чувствителни лични данни, непосилни глоби, по-малко време за преглед и общуване с пациента, за сметка на повече писане – така личните лекари описват очакваните последици от наредбата.

Те предлагат няколко мерки за решаване на проблемите, свързани с Наредба 18. На първо място според тях е важно да отпадне изискването да се вписват в базата данни номерата на касовите бележки, защото по този начин скъпо струващият лекарски труд се използва за безсмислено писане на „цифрички“, вместо за оказване на медицинска помощ. (Новите касови апарати предават към НАП информация за издадените бележки на всеки 5 минути!), допълват те.

Друго тяхно искане е да отпадне забраната за съхранение на медицинската информация от прегледите на всички пациенти, включително неосигурените, в медицинския софтуер по чл. 52а ал. 2 и да се отложи влизането в сила на Наредба 18 до решаването на проблемите, които създава или да се отмени изцяло относно медицинската дейност!

Медиците призовават да престанат опитите на управляващите да регламентират в сектора задължения, които не могат да бъдат изпълнявани, защото след 10 години в България няма да има работещи български лекари, ако сегашната политика не се промени.

„Фискалната дисциплина, с която цел е създадена Наредба Н-18, може да бъде постигната и без рестрикции за бизнеса и без регламентиране на неизпълними задължения. Много по-ефективен ще бъде контролът, ако се създадат стимули за гражданите да съхраняват и предават с данъчните си декларации касовите бележки за разходите, които са направили през годината. В страните, където тази практика е въведена, почти няма необходимост от контролна дейност – гражданите сами изпълняват тези функции“, се казва още в писмото.

 „Ако спазим Наредба Н-18, нарушаваме няколко наредби на МЗ. Ако спазваме наредбите на МЗ, нарушаваме Наредба Н-18. И в двата случая подлежим на санкции за неспазване на наредбите в 4-цифрен размер. А в някои случаи ще има и последици за живота и здравето на хората“, категорични са личните лекари от София - област

"Ние, лекарите искаме да практикуваме изкуството на медицината, да лекуваме, а не да гледаме часовника на касовия апарат; да броим регламентираните минути, докато в коридора стоят болни хора; да таксуваме пациентите по няколко пъти, ако след приключване на листа се сетят да попитат още нещо; да печатаме по 2-3 листа за едно посещение; да пишем на ръка в ерата на интегрирана здравна информация и при наличието на адекватен за дейността ни софтуер; да позволяваме на всеки чиновник от НАП достъп до лични данни за здравето на нашите пациенти", посочват още медиците и заявяват, че ще подкрепят протеста на малкия и средния бизнес на 29 януари.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
g1E5

Elf 30.01.2020 18:32:42

Neka vi evat!Ako biahte Hora ,a ne samo kradci dosega da ste spreli da rabotite v tazi sistema.Obache vi haresva i zatova neka vi evat!

Минаващ до Elf 30.01.2020 22:04:03

Елфче, не можеш да минеш нито жена ми, а майка ми пък ич биля, оти я няма на този свят. Не си достатъчно пУтентен. Затова и ще се пръснеш от към гърба от яд и завист към д-р Тиков, който цитираш почти във всеки твой пост с омраза. Прочетох за него чрез Гугъл. Да тичаш срещу него не можеш да го стигнеш, ама това е друга тема. Я ми кажи ти на мен, къде отива потребителската такса, която ежедневно получават джипитата и не издават за това касов бон? 20 души дневно по 4 лева - 80 х 22 работни дни - 1760 лева "чисти" парички. Ще ритате не, ами.. А за мъжките работи - гледай да го слагаш редовно на жена ти, че да не станеш Рогатия Елф. А навярно вече си?!

един 04.02.2020 06:12:34

1400 лв вече струва една сестра ,която се подпира на компютъра и се занимава с глупости като това да реди досиета лист по лист или да вкарва излишна информация ,която не служи на никого ,нито прави нещо медицинско ,нито манипулации ,нито това има значение за пациента ,апропо ,санитарката също вече гони с осигуровки 900 лв ,така ,че си го избии от главата ,че някой вече ще преглежда за 1 или 3 лв или пък ще се отчита на касов апарат ,като се вижда ,че всички високо оборотни складове ,фирми за коли , магазини ,софтуерни фирми ,адвокати ,нотариуси с по 10-30-100000 оборот на ден ,дори не си включват касовите апарати през деня ,или отчитат по 100-200 лв оборот от години и никой не ги проверява и коментира , е ясно ,че докторите няма да бъдат най големите идиоти ,да ,касов апарат ,ама всяка услуга вече е кратна на 10 и на 100 лв в дома .

Elf 31.01.2020 09:06:27

Dreme mi i za teb i za Tikov.Kade e omrazata samo ne razbrah.Sigurno istinata e omraza v Peshtera .a ?

Минаващ 29.01.2020 21:16:28

"Ние, лекарите искаме да практикуваме изкуството на медицината, да лекуваме, а не да гледаме часовника на касовия апарат; да броим регламентираните минути, докато в коридора стоят болни хора; да таксуваме пациентите по няколко пъти, ако след приключване на листа се сетят да попитат още нещо; да печатаме по 2-3 листа за едно посещение... “ А СТЕ ЛИ ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА И ЕДНОЛИЧНИ ТЪРГОВЦИ??? ПИТАМ АЗ И ОТГОВОР НЕ ИСКАМ!

Гост 30.01.2020 11:28:00

Ако бяхме НАИСТИНА ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА, дрОгарю "минаващ" цената на прегледа щеше да е 80 лева (както правилно ти го е обяснил предния гост)! Никога не забравяйте това, като се дотътрите пред кабинета! Че трудът на човека , при когото влизате, е оценен 8 до 10 ПЪТИ по-малко, отколкото реално струва!

Минаващ 30.01.2020 16:55:07

Имам само един въпрос? ВИЕ ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА ЛИ СТЕ, ИЛИ НЕ дрОгарЕ ? Какво значи ЕТ? ЕООД? Хайде холан! То не може така - както ти е угодно, така да отговаряш. 80 лева казваш. И какво ще ми предложиш срещу тези 80 лева? Слушалка и химикалка.... Нали ти плаща НЗОК? Или мислиш, че живея в гората и не съм наясно? Много правилно ви е оценен труда. Едно ЕКГ не може да разчетете правилно... поне една релевантна част от вас. Само за пусти пари говорите и то по особено циничен начин. Защо моята ОПЛ никога не се оплаква? Защото си обича професията. Повечето, все сте мизерни, все гладни, а като погледне човек автопарка на районна болница - лукс и половина автомобили на гладни лекари! Все недооценени, горките. И все частните болници им пречат?! Сега и касови апарати не щат. Защо бе, умници? Защо???

един 04.02.2020 06:17:54

Бъди сигурен ,че срещу плащането на 1 лев или 3 лв ,вече няма да можеш да влезеш никъде и да ме юркаш ,особено ако си наистина в нужда ,периода на набиране премина , за 1 лев и без пари вече години разтакавки ,до тук .Търговско дружество или не ,ще си плащаш медицинската помощ по европейски цени ,както аз си плащам чинно данъците по всички закони , ако нещо не ти харесва ,не идвай ,никой не те вика и не те чака да те лекува вече безплатно ,а още повече ,щом си и недоволен ,не 80 ,а вече и за 180 не можеш накара никого нито да дойде през нощта ,нито да те спасява , щото ти си в нужда ,не простите доктори ,дето не можели да разчетат ЕКГ ,защо да си губим времето ,нали сме прости ,спасявай се сам.

Гост 31.01.2020 21:26:11

До другаря Минаващ - търговски дружества сме, които по закон нямат право да формират печалба! Сега изясни ли ти се?

Elf do Минаващ 30.01.2020 18:29:20

Zashtoto go nema nikade v sveta tova bre ,da mina maika ti kakto jenati da mina.!

Гост 29.01.2020 23:05:45

Не, Грую. Щом не плащаш пазарната цена на един медицински преглед ,която днес е 80 лева значи не може да казваш,че лекарите са ЕТ или ООД. Благодарение на идиотите за които гласуваш лекарите само формално за данъчно-фискални цели са ЕТ иначе те преглеждат за мизерна социална цена от лев-два и дефакто грабиш труда им с помощта на социопати на върха на държавното управление.

СМЕШНО И ТЪЖНО 29.01.2020 09:55:19

ПО-ВЪЗРАСТНИТЕ ЛЕКАРИ ИЗПОЛЗВАТ ДОПЪЛНИТЕЛНА УВЕЛИЧИТЕЛНА ЛУПА ЗА РАЗЧИТАНЕ НА МИКРОСКОПИЧНИЯ НОМЕР ОТ КАСОВИЯ БОН - ЯВНО НЕ Е ПРЕДВИДЕНА ПОДОБНА ОПЦИЯ -ВПИСВАНЕ..... ПЪЛНА ЛУДОСТ. КАК БИХА РЕАГИРАЛИ КОЛЕГИТЕ НА ЗАПАД ОТ КАЛОТИНА.?!???

Гост 29.01.2020 09:28:42

Лечението не е продажба и лекарите не са оператори на продажби в търговски обекти, защото тяхната дейност е специфична, регулирана от специални закони и наредби и засяга живота на хората, подчертават медиците. АМИ ЗАЩО ТОГАВА СТЕ ЕДНОЛИЧНИ ТЪРГОВЦИ БЕ БАЛАМИ? ЗА ДА ИМА ЧАСТНИ БОЛНИЦИ КОИТО ДА СА ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА И ТЕ ДА ОБИРАТ КАЙМАКА КАТО ИЗТОЧВАТ КАСАТА.

Dr_Doolittle 29.01.2020 23:11:25

Нагъл ли си или профан ? Такива инсуфициенти като теб изобщо нямат представа защо лекарите са ЕТ. А по-лошото е, че твоите тъпанари във властта го измислиха , а и те не знаят защо и на какво основание задължиха българския лекар да се регистрира през 1999-2000г така след като никъде няма в нормалния бял свят подобна простотия. Със сигурност не си виждал и по филмите лекар с касов апарат...

до животинскя доктор 30.01.2020 10:41:26

Наглеците са в частните болници които са търговски дружества с право да формират печалба, а профаните са ОПЛ като тебе нещастник защото заради тях и вие сте задължени да се зачислявате по Търговския закон или като свободна професия.

Гост 28.01.2020 23:38:19

Мухльовците от управите на БЛС и НСОПЛБ дали имат някаква теза ,нещо так да зашитят лекаря, нещо да се размърдат при тези поредни простотии. Или от умрел писмо както казва народа. Иначе са много доволни от новия мзерен НРД....

Гост 28.01.2020 20:10:56

И кои са тези глупави колеги лекари които работят със СУПТО при условие ,че на 10 влезли в кабинета за преглед едва 2ма плащат мижавата такса левче или 2.90 ??!? Никой не ви задължава да имате софтуер за продажби в компютъра си бе . Ако сте толкова тъпи да се водите по някои щения на програмисти и глупавия им софтуер ами регистрирайте си СУПТОто . При мен компютърът е само за медицински цели , да не говорим ,че това не са никакви продажби с тези жалки плащания на ръка. Ама че тъпанарщина цари в това съсловие на всички нива

Гост 28.01.2020 21:34:29

В отговорите си НАП казва, че лекарските кабинети са задължени да го имат.

Dr_Doolittle 28.01.2020 23:28:04

Да, но ако не се работи с касов апарат ,а заплащнето е чрез парични преводи през банка , тогава отпада задължението за СУПТО във фирата Досещате ли се колеги как ще накараме пациентите да ходят до банката и да си платят таксата един лев (+2-3 лева ткса за банката) и чак тогава ще получат рецепта или направление или манипулация ?!?!?. Докъде стигнаха тиковкомунистите да искат да печелят от лекарите ,които действително взимат една потребителска такса от 10 -20 преминали особено, ако са деца, ТЕЛКаджии и кой ли не осовободен от плащания в кабиента. Много искам колеги да започнем да връщаме пациенти до банките да видим дали ще им излезе евтино да брулят лекаря без да усетят тежеста на ответната тояга....

Гост 28.01.2020 21:38:53

А стоматологичните?

Гост 28.01.2020 22:52:08

Също. Някакво модифицирано СУПТО

Гост 28.01.2020 21:30:09

Прочети закона ,чиче. В сегашния му вид. Всяко досие на компютър трябва да е свързано. Ако искаш без СУПТО се връщаш на писането на талони на ръка.

Гост 28.01.2020 23:32:58

Чичка и ти не си прав. Пациентът не е клиент по смисъла на никкъв закон. Особено в посткомунистическа България. А освен това лекарите може да си закрият ЕТ,ЕООД и да се върнат към свободна професия с издаване на касова бележка от кочан тоест да не работят с касов апарта и касов бон.. И на мен лично не ми дреме ,е няма да имам компютърно досие. стига пациентът наистина да е клиент и да си плаща хонорара от 50 лева нагоре. Да не би адвокатите да имат СУПТО утре ?

Гост 28.01.2020 19:55:52

Тук липсват коментари, но ще ви дойде на гърба и ще се озъбите. Абсолютна простотия, която е писана от хора тотално некомпетентни

Да да 28.01.2020 12:03:35

Да го духат НАП и управниците само тъпотии правят. Много точно казано в статията!

До ДА ДА 29.01.2020 21:14:20

ДА ДА, НАП няма да го духат. Ще го духаме ние. Честна дума! Голямо духане ще падне!!!

Ненова 28.01.2020 11:56:43

Браво за тази статия!


Всичко за коронавируса
Още новини
Трима с шанс да влязат в ръководството на НСБФТР
18.07.2024 15:54:44

Трима с шанс да влязат в ръководството на НСБФТР

Трима са кандидатите за независим член на Съвета на директорите на Националната специализирана бо ...

С награди за служители и концерт УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна отбеляза патронния си празник
18.07.2024 15:05:26

С награди за служители и концерт УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна отбеляза патронния си празник

С концертна програма варненската университетска болница „Св. Марина“ отбеляза патронн ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...