!
Четвъртък, 02 Май 2024
30
авг
3
 

Премиерът: Не търсим решения за задължителна ваксинация

Мерките трябва да са щадящи за бизнеса, коментира Янев

Понеделник, 30 Август 2021 | 15:02:02
3

Искам да опровергая всякакви твърдения и спекулации, че търсим решения за задължителна ваксинация. Това заяви служебният премиер Стефан Янев, след като заедно с просветния министър проф. Николай Денков посетиха Центъра по молекулна медицина и Катедрата

Искам да опровергая всякакви твърдения и спекулации, че търсим решения за задължителна ваксинация. Това заяви служебният премиер Стефан Янев, след като заедно с просветния министър проф. Николай Денков посетиха Центъра по молекулна медицина и Катедрата по медицинска химия и биохимия в Медицинския университет в София.

„Такова нещо няма“, категоричен бе той, като подчерта, че право на всеки е да управлява личния си живот и личното си здраве. „В това отношение не правим никакви движения“, допълни той.

 „Ваксинационната кампания, положителна или отрицателна, е довела до определени резултати. На първо място имаме повишаване на ваксинирането на хората над 60 години, които се предполага, че са по-податливи и по-лесно биха могли да бъдат афектирани от нова COVID вълна", коментира той.

Янев посочи, че са се появили идеи за ваучери, но изтъкна, че ако човек е решил да не поеме отговорност, няма да се ваксинира, независимо от стимулите.

"Философията на правителството е всички мерки, които се взимат, да бъдат щадящи по отношение на бизнеса. Той трябва да работи, животът трябва да тече нормално, независимо от ситуацията“, коментира още Стефан Янев. Той обаче акцентира на отговорностт на управляващите, като посочи, че в случай на необходимост, ще се предприемат „индивидуални мерки“. „Не може да разчитаме, че със стихийни действия, със затваряне, отваряне и даване на празни обещания ще постигнем нещо", каза той.

По отношение на здравната система – взети са мерки и е направен план за нарастване на усилията при необходимост. Там, където е необходимо, ще се открият нови клиники в болниците, заяви той. Янев изтъкна, че финансирането на допълнителната здравна помощ е въпрос, който е част от актуализацията на бюджета и изрази надежда това да се случи и парите да бъдат осигурени.

Служебният премиер се въздържа от коментар за предложените по-рано мерки от държавния инспектор, като посочи единствено, че когато има решение по тях, то ще бъде обявено.

За самия проект, реализиран от МУ-София, Янев заяви, че той е нещо изключително иновативно и модерно.

"В сградата се върши сериозна дейност с широко поле за приложение в съвременната медицина. Поздравления на целия екип на акад. Трайков“, изтъкна той. Янев допълни, че до края на годината ще бъде осигурено финансирането на 1000 геномни изследвания, с които България ще участва в проекта “Геномът на Европа“.

От своя просветният министър проф. Николай Денков посочи, че навсякъде, където е възможно, учебната година ще започне присъствено. „Оценката за това какво предстои се прави седмица за седмица. Има доста голяма доза неопределеност“, обясни той.

„Поне за 1-ви клас, ако е много тежка ситуацията, ще се постараем да се видят и съберат поне в двора на училището. Ако можем, ще го направим и за останалите. Написали сме в плана, че дистанционно ще излизат високите класове – 11-и и 12-и и ако трябва след това 10-и и 9-и клас“, посочи министърът.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
3K4b

Гост 30.08.2021 17:08:57

Края на миналата седмица броят на починалите беше 43, от които един на 18 години и друг на 28 години. Тези да по-без отговорни от предишните. Прости НЕГОДЯИ. Безспорен факт.

Гост 30.08.2021 15:24:51

Тия ще подобрят рекорната смъртност на гербероните

Гост 31.08.2021 11:46:56

Kaто нямате европейски финансово мотивирани лекари (и поради това крайно недостатъчни) и Христос да слезе пак смъртността ще е висока.


Всичко за коронавируса
Още новини
EMA препоръча актуализиране на COVID ваксините и насочването им към новия вариант JN.1
02.05.2024 17:24:44

EMA препоръча актуализиране на COVID ваксините и насочването им към новия вариант JN.1

Работната група за спешни случаи (ETF) на Европейската агенция по лекарствата (EMA) препоръча акт ...

Високоинтензивна лазерна терапия провеждат двама лекари от МБАЛ - Пазарджик
02.05.2024 16:59:01

Високоинтензивна лазерна терапия провеждат двама лекари от МБАЛ - Пазарджик

Неврологът д-р Айша Дурльова от Неврологично отделение на МБАЛ - Пазарджик и хирургът д-р Муса Ду ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...