!
Понеделник, 26 Февруари 2024
19
дек
9
 

Преобразуват приемния кабинет в Педиатричната болница в спешен

Интензивното отделение на СДБАЛ "Проф. Иван Митев" ще заработи от 20 януари

Четвъртък, 19 Декември 2019 | 10:54:26 Надежда Ненова
9

Създадена е организация в Специализираната детска болница за преобразуване на приемния кабинет в спешен. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на днешното изслушване в парламента. Изслушването му беше поискано от парламентарн

Създадена е организация в Специализираната детска болница за преобразуване на приемния кабинет в спешен. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на днешното изслушване в парламента. Изслушването му беше поискано от парламентарната група на БСП по повод смъртта на тригодишния Александър и съдебномедицинската експертиза за това, като причината за нея, според депутатите от левицата, са системните проблеми в българското здравеопазване, бележещи отрицателна тенденция. „На първо място липсата на комуникация и съгласуваност с дейността на отделните структурни звена в здравеопазването, спешна помощ, извънболнична и болнична помощ, между отделните многопрофилни и извънболнични заведения“, каза в обяснението на темата Георги Йорданов.

"Ще бъдат предприети действия за преобразуване на приемния кабинет за планови пациенти на консултативно-диагностичния блок на територията на дъщерното дружество в спешен. От 17 декември 2019 г. е въведена промяна в реда за регистрация на потока от пациенти в болницата, като всички се регистрират в регистрационен журнал с отбелязване на часа на появяване в лечебното заведение и получават номер. Номерата са в различен цвят като плановите пациенти са в бяло, а спешните в червено. По този начин дефинитивно се разделя потока на плановите пациенти от този на спешните", уточни министър Ананиев.

По думите му се търсят възможност за осигуряване на 24-часово присъствие на анестезиолози поне двама за нуждите на отделението за интензивно лечение в Специализираната болница, като междувременно тече и належащ ремонт в отделението.

От 20 януари 2020 г. ще започне нормална работа интензивното отделение към Детската болница в София, каза Ананиев.

Министърът отказа да коментира конкретните резултатите от проверката в трите болници Детската боница, болница "Лозенец" и УМБАЛСМ "Пирогов" за смъртта на детето и припомни, че по случая с тригодишното дете е сезирана и прокуратурата.

"Създадена е организацията, така че нито едно дете да не остане без да му е оказана в пълен обем и навреме необходимата медицинска помощ и грижи. Проведе се незабавна среща с ръководителите на държавни лечебни заведения и на Центъра за спешна медицинска помощ в София. Създаде се координациоцен механизъм, който регламентира приема на деца при спешни случаи, както и при провеждане на деца от едно лечебно заведение към друго. Болница "Пирогов" пое ангажимента да осигури спешния прием на деца на територията на София, а при необходимост и извън столицата. За целта МЗ ще подпомогне лечебното заведение за осигуряване на необходимата материална база. В тази връзка ще се ползва консутатилната помощ на педиатри от други лечебни заведения", каза още министърът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
eztG

Гост 19.12.2019 14:03:25

Преобразуват..., то не е образувано, те го преобразуват...

чукча 19.12.2019 13:37:08

И момичетата от регистратурата през гишето ще определят кой е спешен, щом те ще раздават цветните номерца - правилно си сФанах?

БЛС-Въоръжено Крило 19.12.2019 14:46:51

Не, по дефиниция (от Коминтерна) всеки Ганьо лично се смята за спешен. в смисъл ,че иска да е експресно обслужен (изобщо няма представа ,нито желание да чуе кое е медицинска спешност). Затова няма смисъл от разделяне на потоци след като всички ще се пишат спешни. Който работи знае манталитета на плебса. Искрено съжалявам колегите ,които ще работят там. Защото неприятностите и боят ще започнат още от това кой е спешен и кой не е и кой ще надделее от питекантропите над лекаря. Далеч преди прегледа и диагнозата.

Гост 19.12.2019 13:53:20

Така изглежда.В аналоговата ера е така.Може и томболка,нещо, промоцийки и т.н.

Гост 19.12.2019 13:36:56

Министъра сигур знае,че един кабинет не става спешен, само като му сложиш табелка на вратата-"Спешен кабинет".

Гост 19.12.2019 14:38:55

Откъде да знае той простия счетоводител от ВИИ Карл Маркс. Но, комунягите нали знаете издават постановление и смятат ,че това е достатъчно да се декларира грижата за населението.

гост 19.12.2019 14:20:04

И като работи лекар със специалност спешна медицина

Гост 19.12.2019 11:58:01

Повече работа за по-малко пари. Както всеки път с куците реформи в кочината. Благодарим , другари мутрокомунисти. Ще видим откъде пък ще намерите лекари и медсестри след някоя и друга година. А иначе естествено не чухме никакво извинение за преждевременните присъди към лекарите в ефир нито от проклетия старец, нито от господаря му проклетата мутра.

Български лекар 19.12.2019 12:44:05

Абсолютно се солидаризирам с Вашия коментар! Даже е доста мек и деликатен. МРЪСНИ, ПРОКЛЕТИ, КАГЕБИСТКИ СИКАДЖИЙСКИ МУТРИ, ДА ГОРИТЕ В АДА ДАНО! Заедно с медийните си лакеи!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Ксения Бааджи: Не смеех дори да мечтая, че ще имам толкова добри учители
25.02.2024 12:45:52 Невена Попова

Д-р Ксения Бааджи: Не смеех дори да мечтая, че ще имам толкова добри учители

Д-р Ксения Бааджи е част от екипа на Центъра по алергология и дерматология в медицински компл ...

Инсулиновата резистентност не е болест и няма „магическо хапче“ за нея
25.02.2024 11:29:30

Инсулиновата резистентност не е болест и няма „магическо хапче“ за нея

Инсулиновата резистентност като метаболитно състояние бе темата на тазгодишното пето издание на П ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...