Четвъртък, 04 Юни 2020
25
апр
1
 

Преразходът за антикоагуланти при спешни състояния остава за сметка на Касата

Четвъртък, 25 Април 2019 | 16:20:08
1

Фармакомпаниите няма да връщат пари на НЗОК, ако през 2019 г. надвишат заплатените от Касата суми спрямо сумите, платени от МЗ през 2018 г. за лекарствени продукти при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пацие

Фармакомпаниите няма да връщат пари на НЗОК, ако през 2019 г. надвишат заплатените от Касата суми спрямо сумите, платени от МЗ през 2018 г. за лекарствени продукти при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени заболявания на кръвта, водещи до проблеми с кръвосъсирването. Всички разходи за тези продукти ще остават за сметка на НЗОК.

 Това се казва в проекта за Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 10 от 2009, публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването. От тази година в Наредба 10 е регламентирано притежателите на разрешенията за употреба да възстановяват чрез директни плащания парите, които Касата е дала за техни продукти, в случай, че са надвишили разходите, платени през предходната година.

Тази година НЗОК е определила 396 249 542 лв. за  лекарствени продукти, предназначени за лечение на злокачествени заболявания, и лекарствени продукти при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии. От тях от резерва се отпускат 11 249 542 лв., а от здравноосигурителни плащания - 385 млн. лв. Условният бюджет на тримесечие е 99 062 386 лв.

„Причините, които налагат приемането на предложената преходна разпоредба, е да се гарантира присъствието на българския фармацевтичен пазар, както и в реимбурсния списък на лекарствените продукти, заплащани със средства от бюджета на НЗОК“, се казва в мотивите на министерството към проекта.

Целта е гарантиране правото на достъп на пациентите до тези лекарствени продукти, включени в Позитивния лекарствен списък (ПЛС), както и предотвратяване на невъзможността за лечение с продукти, които нямат терапевтични алтернативи, и то при животозастрашаващи състояния и спешни интервенции.

„Поради обстоятелството, че посочените лекарствени продукти се прилагат в условията на спешност, обективно не е възможно да бъде прогнозиран разходът на НЗОК за тях през 2019 г., респективно надвишението спрямо разхода, извършен през 2018 г. За притежателите на разрешенията за употреба на лекарствените продукти при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии предлаганата уредба би осигурила възможност поддържане на тези продукти на българския фармацевтичен пазар и присъствието им в реимбурсния списък с лекарствени продукти, заплащани от НЗОК“, допълват още от министерството.

Пълният текст на проекта за Наредба можете да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#86m

Гост 25.04.2019 19:17:54

"Това се казва в проекта за Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 10 от 2009 г.". Много добре сте го написали, тази Наредба се изменя на всеки три месеца, вече !


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Депутатите решиха: Лица, които нямат близки роднини, няма да бъдат донори
04.06.2020 17:31:29 Надежда Ненова

Депутатите решиха: Лица, които нямат близки роднини, няма да бъдат донори

Парламентът прие промени в Закона за донорството и трансплантациите през Закона за лечебните заве ...

Обявиха конкурс за управител на  КОЦ-Пловдив
04.06.2020 16:51:50

Обявиха конкурс за управител на КОЦ-Пловдив

Община Пловдив ще проведе конкурс за управител на Комплексен онкологичен център (КОЦ), съобщи mar ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...