Сряда, 24 Юли 2019
25
апр
1
 

Преразходът за антикоагуланти при спешни състояния остава за сметка на Касата

Четвъртък, 25 Април 2019 | 16:20:08
1

Фармакомпаниите няма да връщат пари на НЗОК, ако през 2019 г. надвишат заплатените от Касата суми спрямо сумите, платени от МЗ през 2018 г. за лекарствени продукти при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пацие

Фармакомпаниите няма да връщат пари на НЗОК, ако през 2019 г. надвишат заплатените от Касата суми спрямо сумите, платени от МЗ през 2018 г. за лекарствени продукти при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени заболявания на кръвта, водещи до проблеми с кръвосъсирването. Всички разходи за тези продукти ще остават за сметка на НЗОК.

 Това се казва в проекта за Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 10 от 2009, публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването. От тази година в Наредба 10 е регламентирано притежателите на разрешенията за употреба да възстановяват чрез директни плащания парите, които Касата е дала за техни продукти, в случай, че са надвишили разходите, платени през предходната година.

Тази година НЗОК е определила 396 249 542 лв. за  лекарствени продукти, предназначени за лечение на злокачествени заболявания, и лекарствени продукти при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии. От тях от резерва се отпускат 11 249 542 лв., а от здравноосигурителни плащания - 385 млн. лв. Условният бюджет на тримесечие е 99 062 386 лв.

„Причините, които налагат приемането на предложената преходна разпоредба, е да се гарантира присъствието на българския фармацевтичен пазар, както и в реимбурсния списък на лекарствените продукти, заплащани със средства от бюджета на НЗОК“, се казва в мотивите на министерството към проекта.

Целта е гарантиране правото на достъп на пациентите до тези лекарствени продукти, включени в Позитивния лекарствен списък (ПЛС), както и предотвратяване на невъзможността за лечение с продукти, които нямат терапевтични алтернативи, и то при животозастрашаващи състояния и спешни интервенции.

„Поради обстоятелството, че посочените лекарствени продукти се прилагат в условията на спешност, обективно не е възможно да бъде прогнозиран разходът на НЗОК за тях през 2019 г., респективно надвишението спрямо разхода, извършен през 2018 г. За притежателите на разрешенията за употреба на лекарствените продукти при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии предлаганата уредба би осигурила възможност поддържане на тези продукти на българския фармацевтичен пазар и присъствието им в реимбурсния списък с лекарствени продукти, заплащани от НЗОК“, допълват още от министерството.

Пълният текст на проекта за Наредба можете да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
h51s

Гост 25.04.2019 19:17:54

"Това се казва в проекта за Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 10 от 2009 г.". Много добре сте го написали, тази Наредба се изменя на всеки три месеца, вече !


Още новини
Информационен ден на Инициативата за иновативни медикаменти
24.07.2019 09:43:04

Информационен ден на Инициативата за иновативни медикаменти

Министерство на образованието и науката, съвместно с Европейската федерация на фармацевтичните ин ...

В печата: Специализациите, спасиха детето, затиснато от гума, фалшиви имунизации
24.07.2019 08:57:20

В печата: Специализациите, спасиха детето, затиснато от гума, фалшиви имунизации

Почти всички днешни всекидневници съобщават за новите условия, при които младите лекари ще специа ...
Актуална тема
Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...