!
Четвъртък, 22 Февруари 2024
20
юли
12
 

Преструктурират дирекции в НЗОК

Вторник, 20 Юли 2021 | 14:43:49 Надежда Ненова
12

Щатът на дирекция „Контрол, анализи и прогнози на дейността по задължителното здравно осигуряване“ ще бъде намален от 57 на 51 бройки, а самата дирекция ще бъде преименувана в дирекция „Контрол на дейността по задължителното здравно о

Щатът на дирекция „Контрол, анализи и прогнози на дейността по задължителното здравно осигуряване“ ще бъде намален от 57 на 51 бройки, а самата дирекция ще бъде преименувана в дирекция „Контрол на дейността по задължителното здравно осигуряване“. Функциите относно анализа и оценката на здравната система се възлагат на дирекция „Методология на медицинските дейности и на денталните дейности“. Това става ясно от обнародвания в Държавен вестник Правилник за изменение и допълнение на Правилника за устройството и дейността на Националната здравноосигурителна каса.

Дирекция „Лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни“ ще бъде преименувана в дирекция „Лекарствени продукти, медицински изделия, диетични храни и помощни средства“.

Дирекцията ще изготвя за съответната календарна година тримесечни анализи, прогнози и предложения за органите на управление на НЗОК по аспекти на потреблението на лекарствени продукти, медицински изделия, диетични храни за специални медицински цели; ще разработва и извършва оценка на механизми и модели за управление на разходите за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, заплащани от НЗОК; ще осъществява дейностите по своевременно изготвяне, договаряне и администриране на договорите за отстъпки на лекарствени продукти по реда на наредбата по чл. 45, ал. 9 от ЗЗО и ще  осъществява дейности по изготвянето и администрирането на актове, свързани с лекарствени продукти, медицински изделия, високоспециализирани апарати/уреди за индивидуална употреба и помощни средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания и диетични храни за специални медицински цели, както и на лекарствени продукти, предназначени за лечение на ветерани, военноинвалиди и военнопострадали на основание Закона за ветераните от войните и Закона за военноинвалидите и военнопострадалите.

Причината е, че с изменението на Закона за здравното осигуряване НЗОК започва да заплаща помощните средства, приспособленията и съоръженията за хората с увреждания, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване.

„Тази нова функция изисква да се изготвят списъци на помощните средства, провеждане на процедури за определяне на стойността на заплащането на тези изделия. Предложението за тази дирекция с оглед синхронизация на функциите на дирекцията във връзка с нормативните изисквания е да бъде увеличена нейната щатна бройка от 34 на 40, а именно с 6 щатни бройки. Всъщност тези щатни бройки са за сметка на дирекцията по контрол. Тези 6 щатни бройки няма да ни стигнат да се справим. Аз предварително заявявам на Надзорния съвет, че с 6 щатни бройки няма да можем да извършваме това, което се извършва от няколко хиляди човека в Агенцията за социално подпомагане. Но така е записано в Закона, така ще го прилагаме“, заявява проф. Салчев по време на на заседанието на Надзорния съвет на НЗОК, проведено на 12 юли.

По думите му с Правилника се въвеждат функционални промени в дирекциите с оглед повишаване ефективността на административните процеси, качеството на предоставяните административни услуги и включване на допълнителни дейности, съобразно функционалната им компетентност.

Проф. Салчев подчертава, че сега са намерили допълнително 6 щатни бройки, за да бъдат изпратени в направление „помощни средства“. „По закон аз бих предложил, ако Надзорният съвет реши, със закона за бюджета да изискаме допълнително увеличение на щата на касата във връзка с това. Защото с 6 човека няма да можем да се справим категорично“, казва той и допълва, че помощните средства извън задължителното здравно осигуряване се финансират чрез трансфер от държавния бюджет.

„Само че ние ще бъдем администратори. В момента трансферът е следния: трансферът е към Министерство на здравеопазването, което ги трансферира към нас и ние ги трансферираме към АСП. Тъй като АСП в момента няма да прави това нещо, ще започнем ние да го правим с договорите с търговците, всички търгове и т.н.“, казва проф. Салчев.

В отговор на въпрос на члена на Надзорния съвет колко хора се занимават с това в АСП, проф. Салчев заявява: „Не искам да коментирам“.

„Одобрявам това решение на председателя. Мисля, че това е логично. Проф. Салчев да ни представи мотивиран анализ колко щатни бройки ще са необходими за администрирането на този процес“, казва д-р Иван Кокалов.

„Със Закона за бюджета на касата ще предложим нашите виждания, след като представим анализа колко са необходимите бройки“, казва проф. Салчев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Za3n

Николова 28.07.2021 12:25:54

В Пловдив Зравната каса е пълна с корумпирани чиновници,които работят само за лични облаги и своите роднини.

СЗОК 21.07.2021 14:19:28

АМИ БАБА МЕГЛЕНА СТЕФАНОВА ДПС ДОКОГА ЩЕ Я ДЪРЖАТ ТАЗИ ИЗКУКУДЯКОЛА СТАРИЦА. ПЕНСИОНИРАНЕ ЗАЩОТО ИМА ГОДИНИ ПЛЮС СТАЖ . ХАЙДЕ ОТИВАЙ СИ СТИГА НИ ДАВАШ АКЪЛ КОЛКО СИ ВЕЛИКА. БЕЗ НЕЯ КОНТРОЛ НЯМА. ДОРИ КОЛЕГИТЕ И СА ВДИГНАЛИ РЪЦЕ ОТ НЕЯ.

Тиков крадеца софиямед 20.07.2021 20:03:14

Салчев и Кацаров върнете ми парите ако ми вършите проверка ако не ще ви даде м по един апартамент Срешту плиска

NHIF 20.07.2021 18:30:52

Пеца, на следващия Надзор предложи да гласуват една дирекция "Трета възраст", в която да преназначите всички бабунгери начело с Багряна Маркова, Зоя Вълева, Румяна Табакова и останалите бастунки от НЗОК. То се е видяло, че няма отърване от тях ! Така и така само спят и нищят клюките, поне да са си заедно. А хотела до Любата е подходяща сграда за незаменимите ни кадри, капиталови разходи все ще се намерят !

Гост 20.07.2021 23:17:58

Хотелът ще се казва "Трета възраст" и ще е само за заслужили и незаменими кадри на НЗОК. Към него може да има и хоспис, да са подсигурени с грижи като станат на 90 и се водят още на работа.

Гост 20.07.2021 19:38:23

За Зоя Вълева не сте прави

Гост 20.07.2021 17:51:35

Салчев, кажи си че НЗОК е паразит! Лежите на раменете на РЗОК- та!

Гост 20.07.2021 19:01:51

РЗОК са в огромна зависимост от местните лечебни заведения! Инспектората да се задвижва!

Гост 21.07.2021 10:56:56

Директорите на РЗОК чинно изпълняват заповедите на дуото Салчев - Велчовски!

Гост 20.07.2021 20:44:55

директорите на РЗОК са в зависимост от Салчев и Велчовски, та не разчитайте да прати Инспектората, който също е в зависимост от тия двамцата

Гост 20.07.2021 19:56:50

Мдаа! Директорите на РЗОК са в зависимост!

Гост 20.07.2021 17:00:29

Салчев ,Салчееев бастуни си бЕхте ,бастуни си и останАхте. А сега раздавайте и бастуни. Толкова с медицинското ви образование зхахахаха


Всичко за коронавируса
Още новини
УМБАЛ „Пълмед” откри Отделение по лъчелечение и радиохирургия с апаратура от последно поколение
22.02.2024 12:28:36

УМБАЛ „Пълмед” откри Отделение по лъчелечение и радиохирургия с апаратура от последно поколение

Модерно високотехнологично Отделение за лъчелечение и радиохирургия отвори врати в медицински ком ...

Доц. Спасков: Заплатите в болниците са ниски там, където обемът дейност е малък
22.02.2024 11:42:09

Доц. Спасков: Заплатите в болниците са ниски там, където обемът дейност е малък

„Отново започваме да се връщаме назад към „равните заплати“, за да спасяваме ня ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...