!
Събота, 27 Юли 2024
20
ян
11
 

Преумора на ОПЛ и COVID закриха дежурния кабинет в Нова Загора

Четвъртък, 20 Януари 2022 | 16:59:28 Надежда Ненова
11

"Основният мотив за преустановяване на тази дейност е физическата невъзможност на дежурните лекари в дежурен кабинет да се справят и да осигуряват адекватни здравни грижи, едновре

"Основният мотив за преустановяване на тази дейност е физическата невъзможност на дежурните лекари в дежурен кабинет да се справят и да осигуряват адекватни здравни грижи, едновременно в амбулаторията и дежурния кабинет. Причините са голямата натовареност, напредване на възрастта на ОПЛ, появата на здравословни проблеми, стресът на работното място."

Това казва министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова в отговор на въпрос на депутата от „Демократична България“ Ивайло Мирчев относно закриване на кабинета за неотложна помощ в Нова Загора.

От самото начало на здравната реформа през 2000 г. на територията на община Нова Загора общопрактикуващи лекари са създали организация за осъществяване на медицинска помощ извън графика на ОПЛ. Дежурният кабинет, чрез който по определен график са оказвали медицинската помощ на здравноосигурените лица от техните пациентски листи през нощта (през работните дни) и денонощно (през почивните и празничните дни) по повод остри и изострени хронични заболявания и състояния, при които медицинската помощ не може да бъде отложена във времето, се е помещавал в различни места в болницата и МЦ.

В началото в този кабинет работят повече от 22 общопрактикуващи лекари, като е имало и наети лекари по трудов договор, които дават дежурства. Последните три години са останали само 13 лекари и нито един нает лекар по договор. Дежурствата вече са 12 часа, от 19.30 до 7.30 часа през нощта и цял ден в празнични и почивни дни, без почивка след тях и се дават съобразно броя на здравноосигурените лица записани при ОПЛ.

„Така големите и натоварени практики дават и повече дежурства. Диапазонът е от 2 до 7 дежурства на месец. Обслужвани са около 25 000 здравноосигурени лица, както и здравно неосигурени и пациенти от съседни области“, казва още проф. Сербезова.

Тя уточнява, че на 10 януари 2022 г. е получена информация в РЗИ-Сливен, че общопрактикуващите лекари от гр. Нова Загора са взели решение да прекратят дейността на дежурния кабинет.

„Проведен е разговор с г-жа Донка Вълева, директор на РЗОК - Сливен относно това дали са постъпили уведомителни писма от общопрактикуващи лекари от Нова Загора за сключване на анекси, с които се променя тази клауза от индивидуалния им договор с РЗОК. Д-р Вълева е потвърдила, че лечебните заведения за ПИМП са представили сключени договори с дежурен кабинет към лечебно заведение в гр. Сливен и отговарял на условията, разписани в Национален рамков договор за медицинските дейности 2020-2022 г. предвид което РЗОК-Сливен няма основание за отказ“, уточнява проф. Сербезова.

Тя допълва, че на 11 януари е проведен разговор и с д-р Тачев, управител на СД „ВИТА 2000 - Амбулатория за групова практика за първична медицинска помощ -Йорданова, Тачев, Митева, Тачева, Стоянова, Казакова, Арнаудова и С-ие“, с оглед изясняване на причините, поради които се е наложило вземането на това решение.

В опит да се разреши възникналия проблем, РЗИ-Сливен е организирал среща на 18 януари, в която са взели участие представители на общопрактикуващите лекари от Нова Загора, ЦСМП- Сливен, ФСМП-Сливен, МБАЛ „Света Петка Българска“-Нова Загора, РЗОК-Сливен, община Нова Загора и РЗИ-Сливен.

„Участниците в срещата от страна на лечебните заведения са обърнали внимание, че все по-трудно се работи предвид липсата на лекари и медицински сестри, както и поради ангажираността им в COVID-структурите. В случай на необходимост от спешна медицинска помощ, лицата могат да се обръщат към ФСМП-Нова Загора, който разполага с два медицински екипа и осигурява медицинска помощ на населението от община Нова Загора при спешни състояния“, казва проф. Сербезова.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%XQP

Лекар 26.01.2022 23:44:20

Първо в Нова Загора, а след това и в други градове.

д-р Иванова 26.01.2022 20:12:50

Едно време в Нова Загора имаше болница с почти всички отделения като Окръжна, с много лекари и много желаещи да дойдат тук по разпределение! Много колеги тук научиха медицината и продължиха в различни други болници. Беше болница в високо ниво. Явно всичко е променено.

Спецоф 22.01.2022 19:47:09

Закриването на съсловието на личните лекари ще бъде разумен ход при и без това изчезвщите налични такива! Вече не са ефективни! Държат се грубо с пациента и се крият !

Гост 24.01.2022 17:29:57

ТЪПАК , тази институция в UK е на 200 години и британците не са толкова тъпи да те послушат. Като закриеш личните лекари ,дали утре ще намериш, кой да ти прегледа детето . О ,чакай сигурно си някой пед ал без деца и това не те интересува,нито кой ще прави ваксинации на децата . Без личните лекари сега щяхте да имате и епидемия на морбили, паротит,рубеола,дифтерия и коклюш. Хем не плащат нищо в кабинета,хем нагли гащници.

8000 euro на месец за РИТНИТОПКОВЕЦ 20.01.2022 19:31:17

Кога ще ги стигнете? 8000 евро на месец! 19.01.2022 20:03:45 8000 euro на месец за РИТНИТОПКОВЕЦ - а вие, роби на труда, работете, работете, работете ангария...превивайте гръб! Нагайката и камшикът ще плющят до сетния ви дъх!----- В "Ботев" явно наистина са развързали ударно кесията за пролетта и ще гонят място в Европа. Поне така говорят сумите, хвърлени по новото попълнение Мохамед Брахими. "Марица" се добра до уникални подробности по сделката. Пловдивчани са платили 120 000 лева трансферна сума на закъсалия Пирин за правата на дясното крило. Отделно са му разписали тлъста заплата от 8000 евро на месец. Има и бонуси.

Гост 20.01.2022 23:22:06

Левия зашитник скоро ще ги лекува уста в усата на тъч линията . Още едно полувреме само и яко ще духа таратора това просто население , където приоритетите са им обърната резба. Попитайте някой батка от Горубляне какво мисли за заплатите на футболистите и дали е морално в едно общество някой си ритнитопковец да взима месечно колкото целяи персонал на едно хирургично отделение за половин година и ще видите как е слъгласен с това. Затова плебсът да мре и това е - каквото са посяли това ще жънат. За мен и послендия негър доктор в Сомалия струва много повече от Меси , Роналдо , да не говорим за нашите ритнитопковци взети заедно . Но едно гнило примитивно общество от двукраки това не му прави впечатление,,затова е справедливо да мрат като мухи щом не съзнават какво значи да имаш налични работещи хора в една здравна система

Гост 21.01.2022 11:21:52

Абсолютно вярно!

Един ОПЛ на 33 20.01.2022 18:45:59

Закривай!

БЛС-Въоръжено Крило 20.01.2022 18:23:01

Какви ли са причините се питат политическите тулупи и тулупите от РЗОК-Сливен ? Много чудно какви ли са причините а , -----> НАРУПШАВАНЕ НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА И ПРАВОТО НА 8 ЧАСОВ РАБОТЕН ДЕН бе, наглеци. Оставям настрана и ,че нищо не плащате за тази дейност , но и човешките права не се компенсират парично по никакъв начин. И изобщо кога тази кочина ще промени, не промени а АНУЛИРА незаконната постановка за 24 часов работен ден на ОПЛ и тормозът му денонощно на личния телефон а ? Комунистически мръсници . Бих изритал такава кочина ВЪН от Европейския съюз , защото системно погазва правата на лекарите с десетилетия след късането с комунизма и дефакто легитимира пак комунистическата експлоатация безобразно в разрез с всякакви европейски прав и правила./ Алоо Сербезова незабавноп нареди на оня каскет Салчев да си приведе документите и изискваният в синхрон със правото на ЕС. Защото някой ден ще отнесете дело в Страсбург и данъкоплатците ще плащат отново за безобразията на политическата класа тук. Оставям настрана и овчия УС на БЛС , който 100 пъти досега трябваше да внесе иск в Комисията по Дискриминация срещу управата на НЗОК за индиректна дискриминация. Има такива дела за незаконно работно време, но мухльовците може да плащат на 2 кантори с 2 камиона адвокати с нашия членски внос и да си пият уискито с тях ,нали , без пуканата работа да свършат ?

Гост 20.01.2022 19:07:15

КОлега, не си късайте нервите - в момента, в който 30% от ОПЛ скъсат мизерните договори с касата и и теглят една майна, минавайки единствено и само кешови прегледи, тогава ще има 6 часов работен ден!

Гост 20.01.2022 23:10:42

E да де , ама колко много овце има в съсловието и не искат да го проумеят. . В момента работя с НЗОКз защото наоколо е наводнено с безплатни здравни услуги и не мога да изляза на изцяло частна лекарска практика ,защото пациентите ще всият като прани гащи някъде където е безплатно и не желаят да плащат. Това ,което направиха GP тата на Царево и Ахтопол всички дружно да отсвирят НЗОК ето това е решението - пациентите трябва да ходят в Созопол, ако и там вече не са се отказали да работят с гадната касичка, Така цялото Южно Черноморие скоро ще се преглеждат в Бургас ,ако искат да не плащат.Иначе на плочкадията и на фризьорката плащат , но наглия пролеариат се прави на улав , когатоотиде при доктора. Естествено на това ще се сложи край просто дефицитът на лекари още не ги е шамаросал да видим още ли ще си миислят ,че лекарят е слуга на пролетариата или е свободна високоплатена професия. Но много колеги са безподобни овце на които същия този плебс се подиграва и само ползва безогледно. Така,е съсовието си е виновно и то за жалките си мазохистични нагласи. Хем не ти плащат ,хем не те уважават , може би точно заради първото.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...