Четвъртък, 15 Април 2021
21
ян
4
 

Приеха на първо четене управителите на болници да могат да работят и като лекари

Четвъртък, 21 Януари 2021 | 17:30:22 Надежда Ненова
4

С 16 гласа „за“ депутатите  от парламентарната здравна комисия приеха на първо четене управителите, изпълнителни членове на съветите на директорите и на управителните съвети на болниците да могат да работят по служебно или по трудово п

С 16 гласа „за“ депутатите  от парламентарната здравна комисия приеха на първо четене управителите, изпълнителни членове на съветите на директорите и на управителните съвети на болниците да могат да работят по служебно или по трудово правоотношение не само като преподаватели във висше училище, но и като лекари или лекари по дентална медицина в лечебно заведение по смисъла на Закона за лечебните заведения.

Вносителят на промяната и председател на здравната комисия д-р Даниела Дариткова изтъкна, че заради забраната в  Закона за публичните предприятия, сред които са и лечебните заведения с държавно и общинско участие, управителите на лечебни заведения да работят по служебно или трудово правоотношение, има опасност да се създаде проблем с дефицит на кадри на местата, където  директорите са и изпълнители на медицинска помощ. „Ще се създаде дискриминация и предпоставка лекари да не се кандидатират за директори, защото те предпочитат да работят по професията си“, каза д-р Дариткова.

В законопроекта тя предлага да отпадне възможността след изтичане на тригодишния срок договорът за управление или контрол да може да бъде подновен за нов тригодишен срок.

Подкрепа за предложените промени в тяхната цялост изразиха министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, на  Зъболекарския съюз д-р Николай Шарков и на Националното сдружение на общинските болници д-р Неделчо Тотев.

„Надяваме се депутатите да подкрепят закона, защото ако управителите на болници не продължат да работят като лекари, много лечебни заведения ще спрат да съществуват“, каза д-р Тотев.

Подкрепа за промените заяви и депутатът от БСП проф. Георги Михайлов, но той се възмути, че се налага законът да се поправя, вместо този текст да бъде записан в него още при приемането му. Проф. Михайлов изрази възмущение и че директорите на най-големите болници ще бъдат избирани от Агенцията за публични предприятия (АПП).

„От АПП ще бъде избиран единствено независимия член на бордовете на лечебните заведения, но не и директорите“, категорично заяви министър Ангелов и допълни, че вече са започнали конкурсните процедури, които да синхронизират управлението на болниците с новите изисквания в ЗПП.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
h$9@

Лекар 23.01.2021 01:19:31

Тези трябва да бъдат изринати от парламента през април.

Нани 22.01.2021 20:40:16

Приемат се закони по енерция, не напълно осмислени на практика и като видят абсурдните резултати веднага внасят промени в закона. Закони предлагани и приети от сбсолютно не компетентни хора води само до едно- уронване на порестижа на законодателната власт.

USA way 21.01.2021 18:32:46

А тук в САЩ Е НЕМИСЛИМО ШЕФ, НЕЗАВИСИМО ОТ РАНГА, ДА НЕ РАБОТИ И КАТО ЛЕКАР И ДА НЕ ДАВА ДЕЖУРСТВА, ВКЛ. И НОЩНИ. МОТИВАЦИЯТА Е, ЧЕ НЕ Е МОРАЛНО И ПРОФЕСИОНАЛНО ДА РЪКОВОДИШ КОЛЕГИ-ЛЕКАРИ, В ЧИЯТО РАБОТА НЕ УЧАСТВАШ ЛИЧНО!!! В НАШИЯ МОДЕЛ НА ШЕФА НЕ МУ ДРЕМЕ МНОГО ЗА ПРОБЛЕМИТЕ, С КОИТО СЕ КОНФРОНТИРАМЕ, ОСОБЕНО КАТО ДЕЖУРНИ ПО БОЛНИЦА...

Осведомен 21.01.2021 18:25:58

Гледахме онлайн.Не отразявате обективно дискусията. Стана скандал, Дариткова си изпусна нервите.Хаос и некомпетентност- това е положението. Текст, приет преди месец, пак промяна.Пишете истината.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
МЗ увеличи броя на специализациите, платени от държавата
15.04.2021 14:12:20 Надежда Ненова

МЗ увеличи броя на специализациите, платени от държавата

Министерството на здравеопазванате увеличи с 20 броя на местата за специализации, за които плаща ...

МБАЛ
15.04.2021 13:30:56

МБАЛ "Света София" с безплатни прегледи за макулна дегенерация

Клиниката по очни болести при МБАЛ „Света София“ стартира кампания за безплатни прегл ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...