Четвъртък, 04 Март 2021
21
ян
4
 

Приеха на първо четене управителите на болници да могат да работят и като лекари

Четвъртък, 21 Януари 2021 | 17:30:22 Надежда Ненова
4

С 16 гласа „за“ депутатите  от парламентарната здравна комисия приеха на първо четене управителите, изпълнителни членове на съветите на директорите и на управителните съвети на болниците да могат да работят по служебно или по трудово п

С 16 гласа „за“ депутатите  от парламентарната здравна комисия приеха на първо четене управителите, изпълнителни членове на съветите на директорите и на управителните съвети на болниците да могат да работят по служебно или по трудово правоотношение не само като преподаватели във висше училище, но и като лекари или лекари по дентална медицина в лечебно заведение по смисъла на Закона за лечебните заведения.

Вносителят на промяната и председател на здравната комисия д-р Даниела Дариткова изтъкна, че заради забраната в  Закона за публичните предприятия, сред които са и лечебните заведения с държавно и общинско участие, управителите на лечебни заведения да работят по служебно или трудово правоотношение, има опасност да се създаде проблем с дефицит на кадри на местата, където  директорите са и изпълнители на медицинска помощ. „Ще се създаде дискриминация и предпоставка лекари да не се кандидатират за директори, защото те предпочитат да работят по професията си“, каза д-р Дариткова.

В законопроекта тя предлага да отпадне възможността след изтичане на тригодишния срок договорът за управление или контрол да може да бъде подновен за нов тригодишен срок.

Подкрепа за предложените промени в тяхната цялост изразиха министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, на  Зъболекарския съюз д-р Николай Шарков и на Националното сдружение на общинските болници д-р Неделчо Тотев.

„Надяваме се депутатите да подкрепят закона, защото ако управителите на болници не продължат да работят като лекари, много лечебни заведения ще спрат да съществуват“, каза д-р Тотев.

Подкрепа за промените заяви и депутатът от БСП проф. Георги Михайлов, но той се възмути, че се налага законът да се поправя, вместо този текст да бъде записан в него още при приемането му. Проф. Михайлов изрази възмущение и че директорите на най-големите болници ще бъдат избирани от Агенцията за публични предприятия (АПП).

„От АПП ще бъде избиран единствено независимия член на бордовете на лечебните заведения, но не и директорите“, категорично заяви министър Ангелов и допълни, че вече са започнали конкурсните процедури, които да синхронизират управлението на болниците с новите изисквания в ЗПП.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wsaV

Лекар 23.01.2021 01:19:31

Тези трябва да бъдат изринати от парламента през април.

Нани 22.01.2021 20:40:16

Приемат се закони по енерция, не напълно осмислени на практика и като видят абсурдните резултати веднага внасят промени в закона. Закони предлагани и приети от сбсолютно не компетентни хора води само до едно- уронване на порестижа на законодателната власт.

USA way 21.01.2021 18:32:46

А тук в САЩ Е НЕМИСЛИМО ШЕФ, НЕЗАВИСИМО ОТ РАНГА, ДА НЕ РАБОТИ И КАТО ЛЕКАР И ДА НЕ ДАВА ДЕЖУРСТВА, ВКЛ. И НОЩНИ. МОТИВАЦИЯТА Е, ЧЕ НЕ Е МОРАЛНО И ПРОФЕСИОНАЛНО ДА РЪКОВОДИШ КОЛЕГИ-ЛЕКАРИ, В ЧИЯТО РАБОТА НЕ УЧАСТВАШ ЛИЧНО!!! В НАШИЯ МОДЕЛ НА ШЕФА НЕ МУ ДРЕМЕ МНОГО ЗА ПРОБЛЕМИТЕ, С КОИТО СЕ КОНФРОНТИРАМЕ, ОСОБЕНО КАТО ДЕЖУРНИ ПО БОЛНИЦА...

Осведомен 21.01.2021 18:25:58

Гледахме онлайн.Не отразявате обективно дискусията. Стана скандал, Дариткова си изпусна нервите.Хаос и некомпетентност- това е положението. Текст, приет преди месец, пак промяна.Пишете истината.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
AstrаZeneca с нови данни за ефективността на ваксината при възрастни лица
03.03.2021 11:50:02

AstrаZeneca с нови данни за ефективността на ваксината при възрастни лица

Компанията AstrаZeneca разпространи своя позиция, в която представя изводи от  съобщени данн ...

Няма натиск върху лечебните заведения, увериха премиера
03.03.2021 11:30:02

Няма натиск върху лечебните заведения, увериха премиера

Натиск върху лечебните заведения у нас не се отчита, има достатъчно свободни легла, а повишаванет ...
Актуална тема
Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...