!
Сряда, 17 Април 2024
30
окт
 

Приключи най-мащабният здравен форум в Пловдив

Вторник, 30 Октомври 2018 | 09:38:22


Пловдив беше домакин на едно от най-големите събития на имунологичната общност в България и Европа. Конгресът по имунология, в чиято организация участва и Медицински университет Пловдив, събра на едно място специалистите, работещи във фундаме

Пловдив беше домакин на едно от най-големите събития на имунологичната общност в България и Европа. Конгресът по имунология, в чиято организация участва и Медицински университет Пловдив, събра на едно място специалистите, работещи във фундаменталната, приложната и клинична имунология.

„По време на форума всички ние имахме възможността да се запознем с последните достижения в тази област. Стремежите са да се постигне тясно сътрудничество между тези три звена, защото без обединение имунологията няма да се развива добре”, твърди председателят на Българската асоциация по клинична имунология и Национален консултант по имунология проф. д-р Елисавета Наумова от УМБАЛ „Александровска“- София. „Участниците в конгреса тази година бяха около 150, в това число и 12 гост лектори от Европа и Америка, изтъкнати специалисти в областта на имунологията“, допълни тя.

Имунологията е едно от най-бързо развиващите се звена в науката и медицината. То е и изключително полезно за хората. Целта на учените е чрез познанията, с опита и възможностите, които имаме в България, да помагат на пациентите да бъдат по-здрави и да боледуват по-малко.

„Този конгрес събира и интегрира и хора от други специалности, с които ние работим, и това показва философията на нашата дейност. Представените на конгреса данни от научни изследвания са в полза на обществото и са свързани както с редица познати заболявания, така и с нови теми на научния прогрес като репродуктивната имунология, трансплантациите, онкоимунологията”, коментира проф. Мариана Мурджева, която е ръководител на катедра „Микробиология и имунология” и заместник-ректор по „Международно сътрудничество и проектна дейност” на Медицински университет - Пловдив.

МУ - Пловдив участваше на конгреса и с представянето на научната си дейност, свързана с имунологичните проучвания, които се правят в много катедри.

В програмата на конгреса се представиха различни теми, свързани с автоимунитета, с вродените имунни дефицити, с ролята на различни молекули в постоперативните усложнения при някои пациенти и инфекциозната имунология. Конгресът се провежда на всеки четири години. Това е петото му издание с национално участие.

„Имунологията присъства във всички медицински специалности, така че и темите, които обхващаме, са много широки и вълнуват почти всички медицински специалисти”, заяви проф. Мария Николова – съпредседател на Българското дружество по имунология и ръководител на отдел „Имунология“ при Националния център по заразни и паразитни болести в София.

Вече има създадено училище по имунология. „Неговата цел е да организира младите учени да се сблъскат с реални проблеми в основата на науката и да се срещат отрано с учените, промотиращи науката сред младите учени”, сподели доцент Андрей Чорбанов, ръководител на департамент по имунология при БАН и съпредседател на Българското дружество по имунология.

Ученият разказа, че това е една добра възможност на място да се организират мероприятия, в които да участват чуждестранни учени - хора с много богат опит. В противен случай младите кадри посещават чуждестранни училища в Европа и впоследствие остават там.

Училището по имунология е организирано изцяло с подкрепата на Европейската федерация на имунологичната асоциация.

Сред официалните гост-лектори на конгреса бе и австрийският проф. д-р Ханес Стокингер, който ръководи Катедрата по молекулярна имунология при Медицинския университет във Виена. Според него нивото на всички местни и чуждестранни лектори е много високо. Той остана с отлични впечатления от нивото на младите български презентатори -докторанти и постдокторанти. „Това, което България няма, е петрол и природен газ, но това, което има България, са мозъци“, подчерта австрийският учен. Според него е важно да има изградена система, условия и добра база за младите учени след обучението си да останат в България и да продължат професионалното си развитие у нас.

Ключов лектор при откриването на конгреса беше проф. д-р Греъм Павелек от Университета в Тюбинген, Германия, който представи връзката между стареенето, имунитета, туморите и някои латентни вируси.

На 5-я Национален конгрес по имунология присъстваха още ректорът на Медицински университет-Пловдив - чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев; зам.-ректорът по научна дейност на МУ-Пловдив проф. д-р Виктория Сарафян; проф. д-р Борислав Китов – член на Управителния съвет на БЛС, директорът на УМБАЛ „Каспела” - проф. Илиан Дойков; директорът на Аптечно управление в Пловдив – д-р Николай Анастасов; г-жа Юлия Стоянова и д-р Рада Бояджиева от община Пловдив; чуждестранни лектори от Германия, Австрия, Норвегия, Холандия, Италия, Унгария, САЩ и Чехия. Българските участници са от БАН, МУ-София, СУ „Св. Климент Охридски”, НЗЦПБ, ВМА-София, УМБАЛ „Александровска”, УМБАЛ „Пирогов”, УМБАЛ „Лозенец”, МУ-Пловдив и УМБАЛ „Св. Георги”, ПУ „Паисий Хилендарски”, МУ-Плевен, Тракийски университет-Стара Загора и др.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ySFu


Всичко за коронавируса
Още новини
134 абсолвенти от МУ – Пловдив положиха клетвата на магистър-фармацевта
17.04.2024 17:22:33

134 абсолвенти от МУ – Пловдив положиха клетвата на магистър-фармацевта

„Тържествено обещавам за посветя всичките си знания и сили за опазване на човешкото здраве, ...

Първите четири медсестри, стипендианти на община Свиленград, подписаха договори
17.04.2024 16:56:47

Първите четири медсестри, стипендианти на община Свиленград, подписаха договори

Първите медицински сестри - стипендианти на община Свиленград подписаха договори с кмета на града ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...