Петък, 07 Октомври 2022
30
окт
 

Приключи най-мащабният здравен форум в Пловдив

Вторник, 30 Октомври 2018 | 09:38:22


Пловдив беше домакин на едно от най-големите събития на имунологичната общност в България и Европа. Конгресът по имунология, в чиято организация участва и Медицински университет Пловдив, събра на едно място специалистите, работещи във фундаме

Пловдив беше домакин на едно от най-големите събития на имунологичната общност в България и Европа. Конгресът по имунология, в чиято организация участва и Медицински университет Пловдив, събра на едно място специалистите, работещи във фундаменталната, приложната и клинична имунология.

„По време на форума всички ние имахме възможността да се запознем с последните достижения в тази област. Стремежите са да се постигне тясно сътрудничество между тези три звена, защото без обединение имунологията няма да се развива добре”, твърди председателят на Българската асоциация по клинична имунология и Национален консултант по имунология проф. д-р Елисавета Наумова от УМБАЛ „Александровска“- София. „Участниците в конгреса тази година бяха около 150, в това число и 12 гост лектори от Европа и Америка, изтъкнати специалисти в областта на имунологията“, допълни тя.

Имунологията е едно от най-бързо развиващите се звена в науката и медицината. То е и изключително полезно за хората. Целта на учените е чрез познанията, с опита и възможностите, които имаме в България, да помагат на пациентите да бъдат по-здрави и да боледуват по-малко.

„Този конгрес събира и интегрира и хора от други специалности, с които ние работим, и това показва философията на нашата дейност. Представените на конгреса данни от научни изследвания са в полза на обществото и са свързани както с редица познати заболявания, така и с нови теми на научния прогрес като репродуктивната имунология, трансплантациите, онкоимунологията”, коментира проф. Мариана Мурджева, която е ръководител на катедра „Микробиология и имунология” и заместник-ректор по „Международно сътрудничество и проектна дейност” на Медицински университет - Пловдив.

МУ - Пловдив участваше на конгреса и с представянето на научната си дейност, свързана с имунологичните проучвания, които се правят в много катедри.

В програмата на конгреса се представиха различни теми, свързани с автоимунитета, с вродените имунни дефицити, с ролята на различни молекули в постоперативните усложнения при някои пациенти и инфекциозната имунология. Конгресът се провежда на всеки четири години. Това е петото му издание с национално участие.

„Имунологията присъства във всички медицински специалности, така че и темите, които обхващаме, са много широки и вълнуват почти всички медицински специалисти”, заяви проф. Мария Николова – съпредседател на Българското дружество по имунология и ръководител на отдел „Имунология“ при Националния център по заразни и паразитни болести в София.

Вече има създадено училище по имунология. „Неговата цел е да организира младите учени да се сблъскат с реални проблеми в основата на науката и да се срещат отрано с учените, промотиращи науката сред младите учени”, сподели доцент Андрей Чорбанов, ръководител на департамент по имунология при БАН и съпредседател на Българското дружество по имунология.

Ученият разказа, че това е една добра възможност на място да се организират мероприятия, в които да участват чуждестранни учени - хора с много богат опит. В противен случай младите кадри посещават чуждестранни училища в Европа и впоследствие остават там.

Училището по имунология е организирано изцяло с подкрепата на Европейската федерация на имунологичната асоциация.

Сред официалните гост-лектори на конгреса бе и австрийският проф. д-р Ханес Стокингер, който ръководи Катедрата по молекулярна имунология при Медицинския университет във Виена. Според него нивото на всички местни и чуждестранни лектори е много високо. Той остана с отлични впечатления от нивото на младите български презентатори -докторанти и постдокторанти. „Това, което България няма, е петрол и природен газ, но това, което има България, са мозъци“, подчерта австрийският учен. Според него е важно да има изградена система, условия и добра база за младите учени след обучението си да останат в България и да продължат професионалното си развитие у нас.

Ключов лектор при откриването на конгреса беше проф. д-р Греъм Павелек от Университета в Тюбинген, Германия, който представи връзката между стареенето, имунитета, туморите и някои латентни вируси.

На 5-я Национален конгрес по имунология присъстваха още ректорът на Медицински университет-Пловдив - чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев; зам.-ректорът по научна дейност на МУ-Пловдив проф. д-р Виктория Сарафян; проф. д-р Борислав Китов – член на Управителния съвет на БЛС, директорът на УМБАЛ „Каспела” - проф. Илиан Дойков; директорът на Аптечно управление в Пловдив – д-р Николай Анастасов; г-жа Юлия Стоянова и д-р Рада Бояджиева от община Пловдив; чуждестранни лектори от Германия, Австрия, Норвегия, Холандия, Италия, Унгария, САЩ и Чехия. Българските участници са от БАН, МУ-София, СУ „Св. Климент Охридски”, НЗЦПБ, ВМА-София, УМБАЛ „Александровска”, УМБАЛ „Пирогов”, УМБАЛ „Лозенец”, МУ-Пловдив и УМБАЛ „Св. Георги”, ПУ „Паисий Хилендарски”, МУ-Плевен, Тракийски университет-Стара Загора и др.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
GENt


Всичко за коронавируса
Още новини
ВАС окончателно спря лимитите и обвързването на заплати с цени на КП в болниците
07.10.2022 14:09:24

ВАС окончателно спря лимитите и обвързването на заплати с цени на КП в болниците

Наложените лимити и обвързването на определени заплати в лечебните заведения с цените на клинични ...

Болниците искат спешни мерки за предотвратяване на финансовата дестабилизация
07.10.2022 13:17:06

Болниците искат спешни мерки за предотвратяване на финансовата дестабилизация

Болничните сдружения искат да бъдат предприети спешни мерки за предотвратяване на финансовата дес ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...