!
Неделя, 14 Април 2024
24
авг
 

Приложение дава онлайн достъп до мултидисциплинарен екип на жени с рак на гърдата

Четвъртък, 24 Август 2023 | 15:59:45


Едва 12% от лекуваните българки с рак на гърдата са били диагностицирани в началния стадий на болестта, докато в Европа този процент е 27. Това мотивира началника на Отделението по обща хирургия на УМБАЛ "Лозенец" д-р Ваня Митова да създаде първото бъл

Едва 12% от лекуваните българки с рак на гърдата са били диагностицирани в началния стадий на болестта, докато в Европа този процент е 27. Това мотивира началника на Отделението по обща хирургия на УМБАЛ "Лозенец" д-р Ваня Митова да създаде първото българско онлайн приложение, предназначено както за здрави, така и за болни с рак на гърдата.

„Приложението BreastHelp е първото в България, което обединява усилията на много хора и то е свързано с профилактика, скрининг и с проследяване на вече диагностицирани пациенти с рак на гърдата. С оглед на това, че повечето жени дори не са информирани за рисковете от това заболяване, решихме да направим това мобилно приложение. То е безплатно, може да се инсталира от всякакъв вид електронно устройство, независимо дали е таблет, телефон, компютър и пр.“, казва д-р Митова пред БНР - Благоевград.

Всяка година около 4 хиляди българки са диагностицирани с рак на гърдата, но се предполага, че броят на жените с това заболяване надхвърля 30 хиляди.

„Ежедневно, борейки се с тази болест, мога да кажа, че се срещаме със случаи, които до голяма степен са достигнали до края на развитието си, още преди да стигнат до лекарска помощ. Същевременно, ние всички знаем, че профилактиката в България не е нещо, което е предимство като цяло – нито на населението, нито на държавата и властимащите, така че единственото, което ни остава, е да търсим всевъзможни алтернативни начини, за да подтикнем хората към това да се грижат повече за здравето си“, казва д-р Ваня Митова.

Обикновено пациентът има достъп до онкокомисия в съответното лечебно заведение. Но идеята на BreastHelp е да му осигури и онлайн достъп до мултидисциплинарен екип, който да разгледа индивидуално неговия случай и да вземе единодушно решение кой вид лечение би бил най-подходящ. Членовете на онлайн комисията са водещи специалисти в областта на онкологията, лъчетерапията и нуклеарната медицина. „В цял свят такива мултидисциплинарни комисии консултират пациентите задължително преди започване на тяхното лечение, но у нас това не се случва“, обяснява д-р Ваня Митова и допълва: „В България, в 95% от случаите предоперативни онкологични комисии не се извършват. В почти 70% от болниците решенията са резултат от обсъжданията на двама човека  – онкологът, който отива в съответното лечебно заведение като консултант, и лекуващият лекар, който представя клиничния случай. Често онкологични комисии в неспециализирани онкологични болници се състоят от малко на брой специалисти, липсват ключови специалисти. В резултат на всичко това, пациентът на практика минава през една проформа онкологична комисия“, пояснява д-р Ваня Митова.

В рамките на два дни чрез приложението BreastHelp пациентът получава становището на онлайн комисията. Така за пореден път телемедицината доказва своите предимства пред традиционното здравеопазване. Защото чакането пред кабинети на различни специалисти и запазването на час за преглед месеци предварително, могат да се окажат фатални за развитието на болестта.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#wHL


Всичко за коронавируса
Още новини
ИАМН се самосезира по репортаж и започва спешна проверка за кражба на генетичен материал
14.04.2024 13:53:58

ИАМН се самосезира по репортаж и започва спешна проверка за кражба на генетичен материал

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) започва спешна проверка за кражба на ...

Д-р Гергана Войнова: Признанието
14.04.2024 11:05:28 Невена Попова

Д-р Гергана Войнова: Признанието "Млад лекар на годината" ме изненада приятно

Д-р Гергана Войнова завършва средното си образование в Профилирана гимна ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...