!
Четвъртък, 25 Април 2024
07
юни
3
 

Приложение ни дава информация за отчетени дейности към НЗОК (Обновена)

Понеделник, 07 Юни 2021 | 12:43:50
3

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) разширява функционалността на своето мобилно приложение, което ще даде на здравноосигурените граждани възможност активно да се включат в контрола на изразходването на обществения ресурс. Това съобщават от пр

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) разширява функционалността на своето мобилно приложение, което ще даде на здравноосигурените граждани възможност активно да се включат в контрола на изразходването на обществения ресурс. Това съобщават от пресцентъра на здравноосигурителния фонд.

Целта на проекта е да се свърже Персонализираната информационна система (ПИС) на НЗОК с мобилното приложение за iOS и Android, като се предостави възможност за получаване на нотификации за отчетени дейности през съществуващото мобилно приложение. Приложението ще е свързано и с електронните рецепти и регистрацията ще става чрез сайта на здравната каса, уточняват от там.

Всеки пациент, след идентификация чрез ПИК на НАП или УКД на НЗОК, ще има възможност да получава на телефона си чрез приложението информация за извършени медицински дейности или изписване на лекарства, напълно или частично заплащани от НЗОК, и да изпраща обратна връзка до касата, ако забележи нередности – ако не е бил на преглед или не е получил лекарства от аптеката и т.н.

Всеки гражданин, който иска да получава нотификации за отчетени дейности през мобилното приложение на своя телефон и не си е извадил уникален код за достъп (УКД), може да направи това във всяка районна здравноосигурителна каса (РЗОК), независимо от местоживеенето. Необходимо е гражданинът да подаде заявление за издаване (по образец). Кодът е персонален, поради което заявленията за неговото издаване се подават лично в РЗОК, срещу представяне на документ за самоличност. УКД се издава за определен единен граждански номер (ЕГН), личен номер на чужденец (ЛНЧ) или служебен номер от регистъра на НАП (за лицата без ЕГН/ЛНЧ).

Подаването на заявление за издаване на УКД и/или получаването на такъв може да се извърши и чрез пълномощник. В тези случаи към заявлението за издаване на УКД или към разписката за неговото получаване задължително се прилага (в оригинал или нотариално заверено копие) изрично пълномощно с нотариална заверка на подписа.

Получаването на УКД се извършва в РЗОК, в която е подадено заявлението за издаване, срещу разписка (по образец). Уникалният код за достъп се получава на хартиен носител, в запечатан плик – лично от заявителя

Освен с УКД, има възможността за достъп до приложението и с ПИК на Националната агенция за приходите (НАП), припомнят от Касата.

Как ще действа мобилното приложение можете да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
XBte

Гост 07.06.2021 17:53:28

Всеки подал фалшив или злонамерен сигнал без основание трябва да се дава на съд ...иначе ще стане реваншизъм!

Did 07.06.2021 17:51:46

И личните ти спестявания за 10г. едва ли ще ти стигнат за операция на апандисит ...примерно!

Гост 07.06.2021 17:45:46

Новост в мобилното приложение на Здравната каса (НЗОК) ще информира гражданите, ако някой се опита фиктивно да ги регистрира в болница или направи опит да си купи лекарство от тяхно име, предава БНР. Всеки пациент ще може да получава на телефона си информация за извършени медицински дейности или изписване на лекарства, напълно или частично заплащани от Касата. За регистрация е необходимо да се въведе Персонален код на НАП или Уникален код за достъп към Здравната каса. В случай, че бъде известен за нередност - например, че не е бил на преглед или не е получил лекарства от аптеката, пациентът ще може да изпрати обратна връзка до Касата и така да сигнализира. Приложението ще е свързано със Персонализираната информационна система към Здравната каса. То ще е валидно и за двете операционни системи на мобилните телефони. Допълнението към вече съществуващото приложение ще влезе в сила до края на юни. 1. ГОСТ НЯКОЙ СИ „То това хубаво, ама как ще се различат реалните нередности от лъжливите? За какво говоря? Отивам на лекар, той ме преглежда, изписва ми лекарства и т.н., ама мен нещо не ме кефи лекаря (или не съм на кеф) и що да не му врътна един номер? Обаждам се в касата и казвам, че не съм прегелждан!!! И какво става тогава - започват едни проверки, едни писания, едни обяснение и т.н.!! И колко комисии и хора ще се назначат за тази дейност?? Да не се окаже, че е по-изгодно да го няма това приложение?!! Или си мислим, че всичко е в името на пациента и спестяване на пари?? Всичко е за да се вземат още едни пари! Ако някой иска да се спестят пари - лична здравноосигурителна сметка на всеки работещ!! Отиваш на лекар - казва ти какво ти е и колко струва. Вадиш картата, плащаш. Каквото не стига - в брой!! От тази лична сметка да могат да се ползват и съпруг(съпруга) и децата. А за соц.слаби - държавани болници с пари от бюджета и под строг контрол!! Частна болница - платено, по фонд (застраховател)!! Защо ще се плаща от НЗОК?? Да видим тогава как се краде и колко? Пак ще се намерят вратички, но ще са далеч по-малко, защото голямата част от парите ще са по личните сметки на ползващите здравните услуги! 2 ГОСТ ЖИЖИ Аз наскоро си намерих досието в здравната каса колко пъти е платила да ме хоспитализират. оказа се че два пъти са ми лекували камъни в бъбреците в една частна болница. Без аз изобщо да усетя! За жалост това се е случило преди повече от 5 г. Писах на здравната каса. Май ми препратиха писмото до pastor (@) armenia . com Та се чудя: ще си инсталирам аз това приложение новото, ще бипне то че пак ми разбиват камъни в бъбреците нейде ... и после какво ?! Ще има ли бутонче да се оплача на арменския поп ?! Звучи като пак да хвърлим един пари на фирмичката на братчеда да напише апп. 3 ГОСТ moketen LЪV Код на НАП, достъп на идея нямам кой си - има си електронен подпис за всички тия системи. Да го измислят и внедрят без тия кодове. Иначе ефективност срещу бялата мафия да не очакват.


Всичко за коронавируса
Още новини
С нова апаратура увеличиха капитала на две общински столични болници
25.04.2024 14:39:42

С нова апаратура увеличиха капитала на две общински столични болници

Без дискусии и с пълно единодушие на днешното си заседание Столичният общински съвет одобри решен ...

Здравните министри на ЕС: Недостигът на медицински специалисти е съществен проблем
25.04.2024 13:59:06

Здравните министри на ЕС: Недостигът на медицински специалисти е съществен проблем

Недостигът на медицински специалисти беше отчетен като съществен проблем по време на неформалното ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...