Вторник, 26 Януари 2021
09
окт
6
 

Принципът „ефективност – ефикасност“ влиза в действие

Вторник, 09 Октомври 2018 | 16:23:18 Ирина Пекарева
6

Критериите на НЗОК за отпускане на медикаменти за осем диагнози, лекувани с биологични медикаменти, се променят. Става въпрос за диагнозите умерен до тежък активен серопозитивен ревматоиден артрит, активен ювенилен артрит, активен и прогресиращ псориат

Критериите на НЗОК за отпускане на медикаменти за осем диагнози, лекувани с биологични медикаменти, се променят. Става въпрос за диагнозите умерен до тежък активен серопозитивен ревматоиден артрит, активен ювенилен артрит, активен и прогресиращ псориатичен артрит и тежък активен анкилозиращ спондилит; тежък псориазис; активна болест на Крон и Улцерозен колит, както и болест на Фабри.

За тях от идната седмица влизат в сила нови критерии за изписване на медикаменти. Решението за това е взето на заседанието на Надзорния съвет на НЗОК от 27 септември.

Едновременно с премахването на Постоянния експертен съвет, за което Zdrave.net вече писа, се въвежда и критерият за разходоефективна терапия, с който трябва да се съобразяват съответните комисии по места, които отпускат терапията на пациентите с тези заболявания.

„Имаш избор между терапии, които почват от 2000 лева и приключват до 10 000 лева и всичките имат едни и същи показания. Регионалната комисия ще трябва да избере тези, които влизат в сумата, която е определила касата, която покрива напълно лечението“, обяснява идеята д-р Дечев на надзорниците по време на заседанието.

По думите му, касата определя параметрите на база курса на лечението за одобрените към тази терапия.

„Уведомени са компаниите. Казали сме каква е сумата, даден им е срок, в който дали чрез отстъпки, дали чрез понижаване на цена, която компания иска да влезе в тази сума, уведомяват се регионалните комисии за продуктите, които влизат в определената сума и между тях дадената комисия за новорегистрирани болни“, информира управителят на НЗОК и посочва, че единственият критерий, който се променя, е комисиите да избират между терапиите, които влизат в референтната за дадената диагноза сума.

„Пак повтарям, всичките продукти са с едни и същи показания и противопоказания. Т.е. няма как някой да ти оспорва, аз съм преценил, че искам другия продукт, но няма кой да ти докаже, че след като е новорегистриран пациентът, че тази терапия, която влиза в тази сума, не му влияе или му влияе“, коментира той.

От думите му става ясно още, че ако след изтичането на шестте месеца, за които важи протоколът за дадена диагноза, пациентът не е добре повлиян, терапията му може да се смени.

Припомняме, принципът „ефективност – ефикасност“ бе основен в концепцията на д-р Дечо Дечев за управление на НЗОК. Според него тъкмо тази формула може да реши проблема на фонда с нарастването на средствата за лекарства, което води до ежегоден преразход и до това близо 30 на сто от общия бюджет на НЗОК да отива именно за медикаменти.

Наскоро пък управителят на Касата директно заяви, че тя се източва от „организирана престъпна група“, в която по думите му влизат „някои фармацевтични компании, платени от тях пациентски организации и група от водещи медици в България“.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
WHDJ

Гост 10.10.2018 04:58:14

И сега компаниите ще започнат да си смучат от пръстите доказателства за ефективност - ефикасност

Гост 10.10.2018 17:32:05

Не, този на снимката ще върти и суче ,че няма ефикасност и да не се купуват съвременни лекарства

Гост 11.10.2018 07:03:48

Като с клиничните проучвания е, ще ни залеят сега с презентации за ефикасност и ефективност и кой е по-добър от другия

Пациент 10.10.2018 00:11:15

Да пази Господ, човек да не се разболее

Гост 09.10.2018 23:28:39

Има толкова много заболявания при които терапията може да няма съществен ефект върху лечението на пациента (като болестите на съединителната тъкан примерно) Само ,че цивилизованото общество продължава да ги прилага, защото все пак подобрява качеството на живот и не можеш да оставиш пациента без лечение или с някакво имитация на лечение. Но ето поредни касови фашисти се опитват да приложат механистично-складово счетоводно 'медицинско' обслужване и даже имат наглостта да го наричат здравеопазване. И даже псевдонаучно дефинират перверзни мотиви вместо да признаят реалностите ,че НЗОК не може да поема всичко при тези вноски и трябва доплащане , а не фалшиви мотиви за отказ поради липса на ефективност и ефикасност. Ако пациентът каже ,че се чувства по-добре от една съвременна модерна терапия, как идиотите ще дефинират понятието неефективна терапия ?!? На каква база и с какви доводи ?!? Явно не е удобно да се разстройват тъпите избиратели на комунистическата партийна класа с реалностите ,а с тъпи доводи за неефикасност. С две думи 'я няма да ги ядете тези пасти. Не са хубави. И са скъпи. Яжте си типовия съветски хляб.....

Elf 09.10.2018 17:44:32

Bez dekomunizacia i lustracia-nema da stane.Parvo-agentite na darjavna sigurnost v medicinata i zavisimite ot tiah ,predimno lezbiiki i posle Efikasnost-blabla!Imate Zakon za oiaviavane na komunisticheski rejim za prestape,izpolzvaite go ili Balgaria umira !


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Костадин Сотиров: Е-здравеопазването ще позволи на лекаря да се фокусира върху пациента
25.01.2021 17:21:13 Надежда Ненова

Д-р Костадин Сотиров: Е-здравеопазването ще позволи на лекаря да се фокусира върху пациента

Всички участници в системата на здравеопазването ползват софтуери, но между тях няма никаква връз ...

Проф. Григор Димитров: Разрешаването на плановата дейност е добра стъпка
25.01.2021 16:54:54

Проф. Григор Димитров: Разрешаването на плановата дейност е добра стъпка

Разрешаването на плановата дейност е добра стъпка. Много хора не отиваха да се лекуват, което отл ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...