!
Събота, 27 Юли 2024
16
февр
4
 

Притеснения за бъдещето на Катедрата по вътрешни болести към МУ-София

Сряда, 16 Февруари 2022 | 14:11:51
4

Пребазирането на Катедрата по вътрешни болести в УМБАЛ „Св. Анна” крие рискове и заплашва легитимността на основен курс по вътрешни болести. За това алармират ръководителите на клиники към Катедрата по вътрешни болести на университе

Пребазирането на Катедрата по вътрешни болести в УМБАЛ „Св. Анна” крие рискове и заплашва легитимността на основен курс по вътрешни болести.

За това алармират ръководителите на клиники към Катедрата по вътрешни болести на университета с писмо до Ректора на МУ-София акад. Лъчезар Трайков и председателя на ОС на МУ-София акад. Ваньо Митев, дмн. Подписалите документа са проф. Кундурджиев, началник на клиника по нефрология, проф. Карамфилов, началник на клиника по кардиология, доц. Евгени Хаджиев, началник на клиника по хематология, проф. Здравко Каменов, началник на клиника по ендокринология, проф. Росен Николов, началник на клиника по гастроентерология.

Ето и пълния текст на писмото:

По различни канали до нас достигна информация за предприети действия от страна на академичното ръководство за пребазиране на Катедрата по вътрешни болести в УМБАЛ „Св. Анна”. Доколкото имаме информация са предприети действия за реорганизация на съществуващите клиники и изграждане на зали като база на така наречения „Департамент по вътрешни болести”. Известно ни е, че от средата на месец януари ръководителят на Катедрата проф. Борис Богов е вече на работа в болница „Св. Анна”, и тъй като той е на основен трудов договор с МУ София, това, съгласно правилника на МУ София, става лесно само със заповед на ректора и съответно на директора на лечебното заведение. Не така обаче стои въпросът с останалите преподаватели, на които асистентските места са на база Александровска болница и те в момента са назначени като ординатори в болница „Св. Анна” и нямат статут на преподаватели. Доколкото ни е известно, сега съществуващата структура като клиника по вътрешни болести със съответните отделения не отговаря на изискванията и няма акредитация по някои основни специалности. В момента тече основен курс по вътрешни болести и от началото на м. февруари колегите се обучават в тази структура по нефрология от проф. Богов, който е легитимен преподавател, и съответните „асистенти”, които нямат договор с Университета и в този смисъл не са такива. Това би поставило под въпрос изобщо легитимността на курса.

От тези факти би могло да се допусне, че академичното ръководство приема, че ръководителят на Катедрата въплъщава в себе си академичната същност и ние като клиники и академичен състав нямаме съществено значение. Дълбоко сме разтревожени от информацията за тези обстоятелства и държим да ни дадете конкретен отговор на намеренията, предприетите действия и какво според Вас е бъдещето на катедрата по вътрешни болести, на която и ние сме членове. Тази катедра има богати традиции, в нея са работили едни от колегите – емблематични символи на вътрешната медицина, сега работят едни от най-признатите преподаватели в страната, през нея са преминали десетки хиляди студенти, специализанти и докторанти и според нас не е редно съдбата й да се решава на тъмно и да зависи от академични причини.

Уважаеми акад. Трайков,

Уважаеми акад. Митев,

Все още с тревога, но и с надежда очакваме бърз и конкретен отговор, като не се съмнявайте, че ще направим всичко възможно да защитим правата си на академични преподаватели в катедрата по вътрешни болести.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
XFDJ

блс 17.02.2022 06:21:22

Няма начин този мишок Кундурджиев да не се подпише!

преподавател 17.02.2022 11:01:55

Нещата се коренят в безхаберното ръководство на Александровска болница и нейния директор, който позволява на няколко реваншистки настроени хора да правят буквално каквото си искат. Съвета ми към разтревожените и загрижени дописници е да се навеждат внимателно, за да не бъдат изненадани отзад.

Колега 16.02.2022 18:07:53

А колко преподаватели са напуснали или са били притискани и принуждавани да напускат от спасителното ръководство на Александровска? Защо колеги не се разтревожихте, когато уволняваха ръководител;я на катедрата, който вие сте избирали? Изглежда долни интереси са ви събрали.

Кой знае... 16.02.2022 20:05:48

Или липса на избор... "Спасение" дебне отвсякъде...:(


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...