Четвъртък, 18 Август 2022
06
ноем
15
 

Д-р Иван Колчаков:

При регламентирано доплащане гражданинът ще е отговорен за здравето си

Посипвам си главата с пепел, че не направихме вноската 12%, заяви медикът

Вторник, 06 Ноември 2018 | 19:58:02 Надежда Ненова
15

Ние имаме достатъчно пациенти, защото се движим по три основни принципа, които са гаранция за успеха. На първо място това е добрата материална база като сграда, оборудване, системи, техонологично ниво, което да е конкурентно на останалите на пазара. Тр

Ние имаме достатъчно пациенти, защото се движим по три основни принципа, които са гаранция за успеха. На първо място това е добрата материална база като сграда, оборудване, системи, техонологично ниво, което да е конкурентно на останалите на пазара. Трябва да има много добри водещи специалисти, но най-важното е това, което ще кажа на трето място – трябва да има такава организация, в която основният фокус е върху пациента. Ако концентрираме всичко в една дума, това е „доверие“. Така започна презентацията си д-р Иван Колчаков, член на ръководството на УМБАЛ "Софиямед", по време на конференцията "Иновации и добри практики в здравния сектор", която се проведе днес.

"Завършил съм медицина по времето на социализма, започнах да работя тогава и мога да правя сравнение с тогавашните времена и как променихме България в областта на здравеопазването. 1990 г. бях участник във възстановителния събор на Лекарския съюз. И го казвам, защото не е вярно твърдението, че някоя политическа сила е сменила системата. Казвам го като аз, който бях начело на политическата сила тогава – бях главен секретар и зам.-председател на СДС. 1998 г., когато започна смяната на системата, изнесох основния доклад за смяната на Семашко с Бисмарков модел“, продължи д-р Колчаков. Той подчерта, че началото е било поставено от БЛС и точно Лекарският съюз е създал целия пакет закони, с които е била сменена системата.

Той даде за пример в областта на частното здравеопазване Пазарджик, като нарече града „българският маркеттаун в здравеопазването“. „В Пазарджик беше основано първото частно здравно заведение през 1991 г. През 1993 г. стана първия град с две частни здравни заведения – второто го основах аз с немски капитали. 1994 г. там се извърши първата приватизация на публично здравно заведение от община Пазарджик. 2000 г. при новото законодателство общината приватизира първата поликлиника в България. 2001 г. приватизирахме и стоматологичната поликлиника и приключихме т.нар. здравна реформа. И тъй като ни стана скучно в Пазарджик, инвазирахме в Пловдив, София и цялата страна“, разказа д-р Колчаков. По думите му примерът е, за да покаже какъв огромен потенциал има в частния сектор.

„Ясно е, че в нашите болници няма и не може и да има публични средства като инвестиция от държавата. Ние работим със Здравната каса и нашите пациенти. Бихте си помислили, че съм либертарианец и върл почитател на пазара, но това не е така. Аз съм социал-демократ и съм гласувал забранителния списък за приватизация на 67 лечебни заведения – областните болници, университетските болници и специализираните болници. Т.е. тези държавни заведения, въпреки пазарната конюктура, не могат да фалират“, уточни той.

Д-р Колчаков обаче подчерта, че от днешна гледна точка имаме пропуснати възможности в няколко направления. „Първото е изграждането на структурата на здравната система. Днес говорим за промяна на модела, но когато направихме закона през 1998 г. там беше предвидено да има НЗОК и допълнително доброволно здравно осигуряване, чрез здравни фондове. Те бяха закрити, т.е. държавата отстъпи от френско-скандинавския модел, при който има задължително здравно осигуряване 80% и 20% доплащане. Голямата грешка на държавата беше, че за един дълъг период каза – нашата Здравна каса плаща всичко, 100%, което не е вярно“, категорично заяви той.  

„Когато доплащането е регламентирано, гражданинът е отговорен за своето здраве, защото е съпричастен. Още повече, въвеждат се в доплащането една мощна система на още играчи – застрахователи и осигурители, които са незаменим коректив и партньор на Здравната каса в предотвратяване на измамите. Виждате, че в момента нашата Здравна каса има колосален проблем с плащанията в Европа. Как тя може да контролира едно здравно заведение и хилядите българи, които се лекуват в Европа, когато не може да контролира ефективно в страната? Това може да се случи, ако се вкарат в играта големи международни играчи. На второ място се вкарва допълнителен ресурс. А ние сме отишли в другата крайност – на квазипазарна джунгла, защото когато гражданите трябва да плащат 50% от лекарствата и лечението си, се оказва, че 1 млн. българи годишно имат отказ от здравеопазване, защото не могат да си позволят достъп до съвременна и качествена диагностика и лечение. Същевременно имаме най-достъпното здравеопазване като система в Европа. Ето ситуация, при която аз, бившият политик, ще си посипя главата с пепел, защото носим огромни отговорности“, каза още д-р Колчаков.

Той отбеляза и стъпките, които не са били направени преди 20 години и които са довели до днешните проблеми. „Когато правехме дизайна на българската система, ние взехме най-добрите модели, които работят в Европа с тяхно финансиране и финансиране от Световната банка. Нашият модел беше следният – в Германия месечната задължителна вноска беше 13% тогава, ние решихме в България да е 12%. Моята политическа сила обаче тогава реши, че е много рисково политически да натоварим гражданите с 12% вноска и решихме да е само 6%, която по-късно стана 8%. С тези пари тогава щеше да бъде финансиран само извънболничният сектор. Заради липса на кураж не направихме необходимото“, каза д-р Колчаков.

Той подчерта, че липсата на финансиране води до проблема с голямото количество болници. „Изходът е посочен – в малките градчета многопрофилната болница трябва да стане болница за долекуване, заедно с един медицински център, в който може да има има до десет легла, да правиш еднодневна хирургия и да посреща гостуващи специалисти. Тове е европейският модел“, каза още д-р Колчаков.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
W7KY

Хроника на предизвестения крах и фалстарт... 07.11.2018 10:54:29

...Той отбеляза и стъпките, които не са били направени преди 20 години и които са довели до днешните проблеми. „Когато правехме дизайна на българската система, ние взехме най-добрите модели, които работят в Европа с тяхно финансиране и финансиране от Световната банка. Нашият модел беше следният – в Германия месечната задължителна вноска беше 13% тогава, ние решихме в България да е 12%. Моята политическа сила обаче тогава реши, че е много рисково политически да натоварим гражданите с 12% вноска и решихме да е само 6%, която по-късно стана 8%. С тези пари тогава щеше да бъде финансиран само извънболничният сектор. Заради липса на кураж не направихме необходимото“, каза д-р Колчаков...

Гост 07.11.2018 13:43:50

'Заради липса на кураж не направихме необходимото' .То не е липса на кураж, а е лоялност към простия пролетариат и вярност към Партията на правешкия цървул ТодАр. Не можеха да разочароват червените с въвеждане на Европейско здравеопазване. Трябваше да си кътат Семашко за да се харесат на червената сган. Затова и СДС и ДСБ отидоха на боклука на историята загърбени от истинския десен избирател, който очакваше скъсване с комунизма и лустрация , която другарят Костов така и не направи напълно съзнателно.

Гост 07.11.2018 09:52:40

Толкова много негативни коментари скоро не бях чела под статии тук.

999 07.11.2018 13:54:07

Не е лично отношение, а най-обикновена обективност.

Гост 07.11.2018 08:25:30

Тоя седераст отдавна трябваше да е осъден на каторга.

999 07.11.2018 07:58:48

Тоз същински гений през 2009 година провали кандидатурата на Тиков за председател на УС на БЛС с едно безумно изказване и развесели залата до там, че после всички делегати имаха мускулна треска от смях. Очевидно господ е раздавал и срама, както и акъла твърде неравномерно. Тоз юнак е бил лишен и от двете.

Elf 07.11.2018 09:28:06

Kandidaturata na Tikov ja provali negovoto visokomerie i prezrenie ,zashtoto beshe bez UIN-Kod v Registara,a i glupaka Mu Vasil Popov ne beshe se setil da mu napravi.Posle Kolchakov,posle Parvanova,,Da izgonim targovcite ot hrama...,,i t.n.Tikov nevoli i idioti !

Elf 06.11.2018 23:13:35

Vidno sederastko laino,izdignato ot professor Zanzov i Borislav Kitov v edno kotilo s nai vidnite agenti na Darjavna sigurnost ot kontroloranata opozicia na SDS.Negovia dial v krajbata narechena ,,Privatiyacia ,, e tochno izbroena.V saita Bivol e jasno iybroeno otkade smuche sega kinti.V momenta lobist na Tikov kakvoto i da oznachava tova.

Потърпевш 06.11.2018 23:11:46

"......д-р Иван Колчаков, член на ръководството на УМБАЛ "Софиямед"...."! Виж ти къде се е уредил "на ясла"! Бяхме го съвсем забравили! В "Презентацията" му - високо самочувствие,нахалство, наглост, войнстваща посредственост, откровени лъжи и самохвалство! Качества с които сините боклуци опротивяха на нацията, бяха сметени от политическата сцена и вече никой не се сеща за тях! И още: "......бях главен секретар и зам.-председател на СДС....." - ето за това трябва да си посипе главата с пепел, да се махноса на майната си или да се свре в миша дупка!

Гост 07.11.2018 11:03:19

много точно - толкова повярвал си човек. А е пълен провал

Рада - Дона 06.11.2018 22:14:11

Тензенциозно изсказване на заинтересована страна . Лобист за частните болници , сучещ заплати от частни болници . Според тоя аутсайдер и политически труп , за да станат болниците колкото трябва , трябва да ликвидират не частните , а да изпозатворят всички болници из провинцията . Написал го е дословно . В София има 27 ортопедии и 22 педиатрий ! Всеки провинциален скот може да допълзи до столицата , за разпита къде - какво и да си избере заведение . Трябва да се създаде и специално ръководство за ориентация на чужденците в нужда , ако попаднат из прованса ! На същия принцип може да се затворят училищата , пожарните и полициите из страната . В София , в София да идат ...

Гост 07.11.2018 13:37:58

Тези ,които не са провинциални скотове като теб знаят ,че не се пише '22 педиатрий' ,а 22 педиатрии. И не са 22 педиатрии глупав лъжец- това може да се види лесно. Просто не можеш да ги изброиш в списък, лъжецо. Да не говорим ,че си прост и не разбираш какво е педиатрично отделение и какво е педиатрична клиника и болница. Простацииии, образовайте се преди да плюете с пролетарска злоба ! Тук аудиторията не е от галошите в партийния ви клуб на Нинова и Боко

Компетентен 06.11.2018 22:08:29

Типични седесарско аломнезии и псевдориминисцинции ! Абе капут ! Какво си струртурирал , след като Илко направи само реформа в доборничната помощ ??? Вие просто отприщихте разрастването на частните болници , нещастнико ! какво си струкрурирал ? Какъв забранителен списък си подписал , палачо ? Кой ИДИОТ ще купи частна болница , в която ще трябва да лекува всичко и всички по измислените цени на касата ? Ти , капутино и тямподобните негодяй създадохте ДВЕ системи на обща трапеза - частните болници от една страна и тези , чийто приватизация си забранил - о , Зевс - ! В германия НЯМА доплащане 20 към 80 . ИЛи отивеш в частната олница и плащаш 100 % или те лекуват без пари пак в частна болница , но такава , коята е решилра да работи с касите по тяхни цени БЕЗ доблащане . Това е - или или .

Гост 07.11.2018 13:33:43

Каскет мазен, в Германия няма доплащане ,защото осигуровките им са 32 пъти над твоите ако изобщо внасяш нещо. На Запад пенсионерите продължават да плащат здравни осигуровки защото са ползватели ,това не са социални осигуровки като пенсионните, а тук едва ли някой им внася, нито внасят и те

БЛС-Въоръжено Крило 06.11.2018 20:11:58

А защо другарят ти Костов не въведе регламентираното доплащане още в 2000 година ? Може би щото и той като Киро Ментата е също пролетарски икономист от ВИИ Карл Маркс и не трябва да разочароваме пролетариата . С две думи СДС просто бе креатура на БКП , а реформата в здравеопазването беше само и единствено защото се домогваха за влизане в ЕС и никой не би търпял Семашковизъм в Европа . И въпреки всичко боядисахте и напудрихте Семашко и пак си запазихте съветската здравна система естествено с виртуално финансиране. И мислехте, че никой няма да забележи а ?


Всичко за коронавируса
Още новини
САЩ увеличават запасите от ваксина и лекарство срещу маймунска шарка
18.08.2022 17:50:51

САЩ увеличават запасите от ваксина и лекарство срещу маймунска шарка

САЩ ще увеличат доставките си на ваксина срещу маймунска шарка, като предоставят допълнителни 1,8 ...

Д-р Маджаров: БЛС ще наеме организация, която да консултира методиката по остойностяването
18.08.2022 16:59:16 Надежда Ненова

Д-р Маджаров: БЛС ще наеме организация, която да консултира методиката по остойностяването

БЛС ще участва в работната група за остойностяването на лекарския труд и ще представи изработенат ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...