!
Петък, 23 Февруари 2024
28
ян
32
 

Проблеми и решения в ПИМП посочиха джипита в отворено писмо

Петък, 28 Януари 2022 | 17:21:09
32

„Ние, общопрактикуващите лекари, подписали настоящото писмо, обръщаме вниманието Ви към  проблемите на първичната извънболнична медицинска помощ в страната ни. За една година, по официални данни на НЗОК, в страната ни са прекратили работата

„Ние, общопрактикуващите лекари, подписали настоящото писмо, обръщаме вниманието Ви към  проблемите на първичната извънболнична медицинска помощ в страната ни. За една година, по официални данни на НЗОК, в страната ни са прекратили работата си 400 общопрактикуващи лекари (ОПЛ). Това са 10% от ОПЛ, работещи  към септември 2020 година. Броят ни намалява и към днешна дата вече е фактически недостатъчен, за да осигури качествена и достъпна първична медицинска помощ за всички“. С тези думи общопрактикуващи лекари се обръщат към управляващите в отворено писмо, подписано от д-р Виктория Чобанова.

В писмото си те отбелязват още, че се разкриват малко нови практики, които при това са концентрирани в големите градове. „Извън тях, ако се закрие практика на ОПЛ,  пациентите остават без лекар в населеното място и са принудени да търсят медицинска помощ далеч от дома си. Повечето от хората без хронични заболявания изобщо не правят нов избор на лекар поради липсата на ОПЛ близо до тях. Много от практиките на ОПЛ вече са надхвърлили броя пациенти, за които могат да полагат качествени медицински грижи.  Пациентите, които нямат общопрактикуващ лекар, се увеличават ежедневно. Голяма част от тях са с непрекъснати здравноосигурителни права“, посочват джипитата в отвореното си писмо.

В него те изброяват няколко проблема, чието решаване според тях ще облекчи работата на общопрактикуващите лекари, ще забави отлива на желаещи да практикуват работата им и дори в дългосрочен план ще привлече млади специалисти.

Сред тях са 24-часовото разположение, неостойностени услуги, извършвани от ОПЛ, липсата на регулиращ ефект на потребителската такса, лимитите за изследвания и консултации, невъзможността личен лекар да откаже да запише пациент в листата си, административното натоварване и др.

По отношение на проблема с 24-часовото разположение например лекарите предлагат то да бъде отменено и вместо това медицинската помощ за пациентите да се организира на териториален принцип „чрез разкриване на дежурни кабинети на издръжката на държавен и/или общински бюджет или по договор с НЗОК за тази дейност“.

За проблема с потребителската такса пък решението според тях е въвеждане на официално доплащане от страна на пациента, което те оценяват на между 20% и 30% от стойността на съответната услуга. Това по думите им е важно за ограничаване на свръхпотреблението на квалифицирани медицински услуги.

Лимитите пък лекарите коментират така: „Едно от уникалните правила в България, отличаваща я от останалия цивилизован свят, е, че лекарят, при превишаване на лимитите за изследвания и консултации, необходими за наблюдаваните от него болни, заплаща от собствените си приходи (които за лечение на инфекциозно болни са в размер 1.40-2.20 лв. месечно – капитация) изследванията и консултациите, извършени в полза на пациентите. Аналог на това явление няма никъде по света“.

В заключение медиците заявяват:

„Ние, общопрактикуващите лекари, подписали това писмо, вярваме, че проблемите могат да бъдат решени в условията на равнопоставен диалог. Вярваме, че решението на проблемите ще позволи на ПИМП да продължи да извършва над 90% от  медицинската услуга за хората и в бъдеще, и че когато ние, работещите днес, имаме нужда от общопрактикуващ лекар, ще има към кого да се обърнем. От Вас, ръководителите на институциите, медиите и обществото, зависи ще има ли ПИМП след 5-10-20 години. Можем заедно да направим нужното – СЕГА! Ако не го направим сега, след няколко години няма да има ПИМП. От Вас зависи“.

С пълния текст на писмото можете да се запознаете тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
D@rX

гост 02.02.2022 11:19:35

Колега Чобанова!Уважавам позицията и компетенциите Ви,не само по конкретният повод,но:Прочетете коментарите под публикацията и анализирайки съдържанието им си задайте въпроса какво ли си мислят пациентите за съсловието ни.Що се отнася до неравенствата и хаоса в системата на здравеопазване очаквайте влошаване,съжалявам да го кажа.Същото е положението и със специалисти по малките населени места.Има общини където последният такъв преглед от която си пожелаете специалност извършен на територията им е преди повече от 10 год.Това е известно и на законотворците,представено им е на парламентарни комисии.Преди 3-4 години!Да пази господ се казва.

Гост 31.01.2022 17:44:49

Аз днес имам връчна фактура за 150 лева ток за медицинската ми практика. Пролетарската паплач как я мисли тази работа ? Нещо не ви излиза сметката да ходите през 2 дни в отопляваните кабинети на гърба на доктора а ? Колеги, трябва да се качат цените на всичко извън НЗОК. Защото работата по НЗОК е символично заплащана,ако е въобще плащане на тези наглеци цялата НЕРЕАЛНО калкулирана дейност за жълти стотинки Скоро едно медицинско за работа ще трябва да е около 30-40 лв, медицинско свидетелство за воачи на МПС 50-60 лв. Да не се чудят другарки те и другарите - сметката ще се плати от ползвателя на такива услуги, И да не чувам ,че някой си бил осигурен, както лъжат тези нещастници от управата на НЗОК. Здравно -осигурени с 30 евро няма в Европа

РЕМД 01.02.2022 20:24:22

Тогава следва НАционализация ! ,Щом ти тежи частното върви на държавна работа бре...да те плюят бизнесмените и то за символична заплата !

Гост 02.02.2022 17:07:28

Следва плащане в брой на много пари!

Гост 29.01.2022 14:04:15

Да им се определи в НРД 8-часов работен ден. От 8 до 12 и от 13 до 17 ч.

Гост 29.01.2022 16:59:59

Колкото повече администриране толкова по- зле. Ще дремят 8 часа в кабинета и какво от това. Не ви ли увряха главите, че няма по- добро от мотивиран лекар с възможности.

Гост 31.01.2022 09:50:58

Дреме жена ти и дъщеря ти на паркинга на ТИРове. Сигурно никога не си виждал струпването на пациенти пред кабинетите за да пишете подобни тъпотии.

Пациенти 29.01.2022 11:44:00

Повече от 4 часа никое GP не работи ! Закривайте ги !

Гост 31.01.2022 11:50:05

Ахаха като закриете личните лекари на майка ти и баща ти лекарствата. пък и твоите вече ще си ги плащате на 100% . Няма да има кой да ти изписва терапията с намаление или безплатни лекарства. Внимавайте галфоните какво си пожелавате. В момента личния лекар върши огромно количество труд за пролетарската паплач

Гост 31.01.2022 09:53:36

Тъпак безпросветен ,не може да закриеш частна лекарска практика ,каквито са практиките на всички лични лекари и лекари с тесни специалисти в извънболничната помощ. Нито дипломите са им раздавани от Нинова и Тиквата, нито са спечелени на ТОТО. Може само ти да си закриеш нелегалния казан за ракия ,нищо друго

Гост 31.01.2022 08:57:41

Тъпак, всички COVID пациенти минават първо през тях, Утре ще бродиш като идиот да търсиш ,кой да те прегледа с пневмонията. Ей така ще си мрете на улицата ,като селяндури ,каквито сте наглеци сте си всъщност

Гост 29.01.2022 12:02:52

Е тогава ще втасате.

Гост 29.01.2022 15:41:54

Какво по-голямо втасване от почти 150 000 починали през миналата година. Това и по време на Първата и Втората световни войни не е било, като тогава и болници и лекари са били 10% от сегашния брой.

Гост 31.01.2022 09:00:02

Тъпак,кой ти е виновен за врдните навици и това ,че не ходите на никакви профилактични прегледи. Това е все едно да обвиниш тенекеджията за смачканите ти ламарини докато си си карал с превишена скорост. Логиката и пипето ти са на ниво жаба.

Гост 29.01.2022 10:43:57

Ами като са на 65- 70 години да хвърлят договора с касата и да работят кеш. Както ще направя аз след 1 година, като взема първата пенсия!

Гост 29.01.2022 15:43:22

Тарикат момче не писка! Какво ще чакаш още време, направи го сега!

Д-р Димитрова 29.01.2022 00:06:23

Тези 400 джипита са на 65-70 години. Те са без никаква специалност. В продължение на 20 години не искаха да учат фамилна медицина и сега реват. Те не са нито педиатри, нито интернисти. Цял ден са пред компютъра, а сестрите им оправят рецептурните книжки. Докторите пълнят чантите с книжките и в градската аптека. Тези медици не искат да се развиват, а само да печелят в отдалечените села. Като изтече срокът за специализация, останаха с 600 лв. пенсия и сега искат защита. На какво основание? Стига компромиси! Дайте сериозни пари и младите лекари ще дойдат на село и ще специализират. Има много съвестни джипита-пенсионери, но от склерозиралите селски доктори и кметовете вдигнаха ръце, защото станаха пътуващи чантаджии от града до селото. БЛС да не се хваща на този смешен плач!!!!!!

Гост 31.01.2022 09:17:27

Тъпа лелко, представяща с е за лекар (не ставаш дори за стара чанта от РЗИ) . В UK 62 % от лекарите са GP. Тези със тесни специалности са 38% , а не като в българската кочина някой взел тясна специалност преди 20 г и спрял да се развива. Или да иома комплекси със специалности. Нито кардиологът ще ти консултира дерматологични проблеми ,нито пулмологът ендокринологични проблеми . Да не би да си мислите ,че някой със специалност неврология има карт бланш да е бог на медицината ,а глупава лелко с неизвестна тясна специалност и мания за величие ?! Често виждаме скудоумието ти от жалките статуси написани в амбулаторните листове недостойни за хора със специалности. Така,че не се опитвай като лелките пред блока да коментираш личните лекари, след като всичките COVID пациенти минават първо през тях и ЦЯЛАТА ИМУНОПРОФИЛАКТИКА НА ДЕЦАТА СЪЩО. Днес щяхте да имате епидемия и от морбили и рубеола, ако не беше тяхната дейност. Но ,не очаквам от жалки същества това да го оценят. Понеже ватниците нищо не плащате при тях смятате този труд за ненужен. Това, че за засипани от административни глупости също не го оценявате като идиотщина от управляващите здравната система, а го прехвърляте като вина на тях. Логика на дебил.

8000 euro на месец за РИТНИТОПКОВЕЦ 29.01.2022 07:44:13

Сериозните пари, Д-р Димитрова, са тези: 6000 евро НА МЕСЕЦ! Колкото взима един ПРОСТ РИТНИТОПКОВЕЦ, без БОНУСИТЕ обаче!

Гост 31.01.2022 09:25:13

Тази глупава лелка не знае,че GP във Великобритания взима 200 000 паунда годишно заплащане ,а в Германия 250 000-300 000 евро ,а българските GPта с 20 пъти по-ниско заплащане всъщност работя в много по-трудни условия и пак са по-подготвени от тях работейки в системен дефицит на изследвания. Германският лекар назначава 4 пъти повече клинични ,образни ,функционални и т.н изследвания в сравнение с българския лекар ограничен от лимити и по този начин спънат в диагностиката. А разликата я виждат пациенти ходещи и на Запад и тук. Местните селяндури не го оценяват

Гост 29.01.2022 09:57:35

Такива пари, че и повече вземат млади български лекари, които работят за водещи световни компании в областта на създаване и проучване на нови лекарствени продукти. Няма дежурства по 48 часа, няма неблагодарници и има още редица бонуси. Не слугуват на комунистите без пари, а работят за капиталистите за достойно възнаграждение.

Гост 29.01.2022 06:58:46

Господин Чукча Димитров. Айде шак прочетете написаното. Коментарът ви няма нищо общо с написаното от колегите. Четенето с разбиране наистина е проблем.

Гост 28.01.2022 22:55:35

24 часов труд няма и не може да има в страна в ЕС. Само ,че ленивите и разплути чички от УС на БЛС, ако не слугинстваха на партийците от всякакви разцветки досега да бяха сезирали Комисията по Дискриминация за индиректна дискриминация. Има такива дела за работното време в ЕС и всичките са спечелени в полза на угнетените. Но тук в катуна всичко е позволено да се случва на бъларския лекар. Погазване на права системно и дългогодишно, а мухльовците от управата на БЛС , които не си мърдат дебелите телеса да протестират в полза на глупавите платци на членски внос. Колко типиично за посткомунистическия безобразен и вонящ каттун. А досега всички юристи тройкаджии на НЗОК и те трябваше да са на кучето в г за и да плащат глоби за дискрининация с текстовете си в НРД . Най-накрая и всички са виновни и от нас лекарите ,които подписваме такива отвратителни клаузи с всеки индивидуален договор и си ходим на работа робувайки на една мръснишка институция за робски труд наречна кой знае защо НЗОК. след като няма нищо национално в този образец на турско ислямски феодакизъм

Гост 28.01.2022 23:35:22

Да си печеш лойнясалите телеса по гръцките плажове в период на пандемия, изобщо не означава, че си бил на работа.

Гост 31.01.2022 09:28:46

Не мисли за другите с твоите навици и история, нагъл цървул. Голяма част от лекарите не са излизали отпуск тези 3 години, някои на село и с десетилетия ,защото няма кой да ги замества. Как ще докажеш лай няните си инсинуации а ?

8000 euro на месец за РИТНИТОПКОВЕЦ 28.01.2022 19:56:23

8000 euro на месец за РИТНИТОПКОВЕЦ - а вие, роби на труда, работете, работете, работете ангария...превивайте гръб! Нагайката и камшикът ще плющят до сетния ви дъх!----- В "Ботев" явно наистина са развързали ударно кесията за пролетта и ще гонят място в Европа. Поне така говорят сумите, хвърлени по новото попълнение Мохамед Брахими. "Марица" се добра до уникални подробности по сделката. Пловдивчани са платили 120 000 лева трансферна сума на закъсалия Пирин за правата на дясното крило. Отделно са му разписали тлъста заплата от 8000 евро на месец. Има и бонуси.

Гост 28.01.2022 18:04:51

Кирчо и Кокорчо незабавно на заседание на Министерски Съвет да вдигат потребителската такса в здравната система и освен това да възстановяват тази такса на лекарите за всички лица ,които правителството е освободило в Закона за Здравното Осигуряване от неплащане на такава такса. С вдигането на цената на ел ток се очертават сметки от 180 лева на ,месец на една медицинска практика. Повечето здравни заведения, ако не всички са на промишлени цени на тока. Да не се окаже скоро ,че освен мизерната такса 2.90 пациентът да плаща и още 3 лева за ток за да бъде прегледан. Да не говорим, че това ще доведе до преразглеждане на всичко, за което НЗОК не плаща (кога ли пък нещо е плащала остойностено честно) като платени медицински услуги като медицински прегледи и документи за работа и водачи на МПС,както и на домашни прегледи. ДОПЛАЩАНЕ ЩЕ ИМА И ОЩЕ КАК, каквото и да ви дрънкат Кирчо и Кокорчо. Икономиката на здравеопазването не и дреме от популистки чекии от Съветска Русия

Гост 28.01.2022 19:10:37

Кирчо и Кокорчо да предложат закриване на практиките на ОПЛ и възстановяване на модела от времето на бай Тошо, но с две компоненти - 1. Твърдо месечно възнаграждение от 4000 лв. + 2. Доплащане в зависимост от извършената дейност. И това да се заплаща дори в най-малко населената община.

Гост 28.01.2022 19:39:58

И при 4000 лева няма да ви останат лекари тук в комунистическата ви кочина. След като млад лекар без специалност и стаж започва в Германия с 5400 евро (10 800 лв) ,а едно съботно дежурство е платено там на 580 евро .Освен това, гащниците трябва да знаят , в страна от ЕС не може да закрият никакви частни предприятия каквито са регистрираните медицински практики на личните лекари и на тесните специалисти в извънболничната сфера. Не и без Съветската армия и някакви монтирани от тях посерковци от БКП както 1944г. Така,че няма да стане по този начин,а само с реално ценообразуване тоест към този ден и час реалната цена на един медицински преглед е 60 лв (с големи компромиси и социален ангажимент) ,Ако НЗОК плаща 20 лева на лекаря (на личните лекари и толкова не плаща) ,то 40 лв трябва да са от пациента, Ако НЗОК нищо не плаща ,то пациентът ще си плаща цялата сума. Тогава и може да се махне и потребителската такса ,ако няма и никакви освободени от плащания лица ,а всички си доплащат. Ако Андрешко и Ганьо хитреят то скоро ще има съвсем друга система тази на плочкаджията на квадратен метър Икономиката на здравеопазването не се интересува от чекиджийски ,пролетарски,популистки или тарикатски постановки в които плащаш на фризьорката повече от лекар със специалност и 30 години стаж. Ако някой мисли ,че това е нормалното то да си завре томовете на другаря Живков дълбоко отзад

До Гост 28.01.2022 20:33:40 28.01.2022 22:23:46

Абе си черньо, колко мислиш ,че трябва да получава лекар а ? По-малко от тенб мангала ли ? Никой не те задължава да ходиш на лекар бе, мизерник. Лекувай се сам в къщи.? Само че знам ,че висиш като прани гащи пред кабинета на личния ти лекар да те прегледа теб наглия и прост тиквеник, с едвам изкарано средно образование с клизма и липсващи знания по биолгия, още по-малко по физиология,анатомия,вътрешни болеси и терапия. За вас батките от Столипиново тази професия е елементарна и ненужна, но не ни интересува какво мислиш, а дали плащаш реално. Ходи да те прегледа гумаджията .Той там взима само 15 лева на гума ,като твоята тиква.

Гост 28.01.2022 22:12:26

До долния- много скоро ще видим кой тъпанар се е объркал.

Гост 28.01.2022 20:33:40

За какво да ти плащат 60 лв. бре, рекетьорче клошарско? За това, че си измерил кръвното на някой и си му дал направление за специалист, или пък си му изписал някой от дежурните 5 антибиотика, за което фарма-фирмите те пращат на екзотична екскурзия и ти дръгливия плебей си мислиш, че станал велик аристократ! Объркал си се пич, при това жестоко!


Всичко за коронавируса
Още новини
Малката Амая спешно се нуждае от ново сърце
23.02.2024 10:51:58

Малката Амая спешно се нуждае от ново сърце

Малката Амая Абрашева има спешна нужда от помощ. Момиченцето е диагностицирано с тежко сърдечносъ ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...