Понеделник, 17 Май 2021
01
авг
3
 

Д-р Николай Болтаджиев:

Проблемът пред проф. Плочев е, че той има много малко правомощия

Решението на проблемите в системата е демонополизация на НЗОК

Вторник, 01 Август 2017 | 15:27:15 Полина Тодорова
3

„Аз уважавам изключително много проф. Плочев,  но проблемът пред него ще е свързан с факта, че той има много малко правомощия в качеството си на управител на НЗОК. Касата на практика се управлява от Надзорен съвет, а оперативното ръковод

„Аз уважавам изключително много проф. Плочев,  но проблемът пред него ще е свързан с факта, че той има много малко правомощия в качеството си на управител на НЗОК. Касата на практика се управлява от Надзорен съвет, а оперативното ръководство изпълнява решенията на надзора“. Това заяви пред Zdrave.net председателят на Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) д-р Николай Болтаджиев, потърсен за коментар на набелязаните от проф. Камен Плочев първоначални намерения за управление на НЗОК. 
В тази връзка той посочи, че много често решенията на надзорния съвет се взимат не по законосъобразност, а по целесъобразност. „Ето тук може би ще има конфликт и тук е проблемът, а именно, че може би проф. Камен Плочев няма да има достатъчно правомощия, за да извърши каквото и да е било“, заяви той.

Д-р Болтаджиев коментира и намерението на проф. Плочев за промяна в алгоритъма на клиничните пътеки, като заяви, че тя е нужна. „В момента алгоритмите са изградени върху медицинските стандарти за качество, повечето от които обаче отпаднаха в съда“, отбеляза той. От друга страна част от алгоритмите са излишно оскъпяващи и със заложени ненужни изисквания, което води до натрупване на дългове от страна на болниците, изтъкна  председателят на НСЧБ. Като пример в тази насока Болтаджиев  посочи изискването за задължителен болничен престой на пациента.

Д-р Болтаджиев не пропусна да припомни предизборния ангажимент на управляващата коалиция, свързан с демонополизацията на касата. „Очаквам това да е посоката, защото това ще и решението“, заяви той.  В тази връзка той изтъкна, че се очаква касата да завърши годината с много голям дефицит, който според него е в резултат основно на преразхода при лекарствата. „Разходите за лекарствата за домашно лечение и за онколечение  са доста по-високи от заложените в бюджета. В същото време болниците се придържат стриктно към заложените“, отбеляза той. Другият голям преразход според него е свързан с дълговете на НЗОК към европейските фондове, които са над 230 млн. при заложени в бюджета на касата 60 млн. лв. Всичко това според него ще наложи и актуализация на бюджета на касата.

Д-р Болтаджиев съобщи още, че от сдружението са готови с предложения за законодателни промени, свързани с демонополизацията на фонда, които вече са предоставени на вниманието на председателя на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова. „Ако те не се случат, няма как касата да се демонополизира. При всички положения това са неща, които ще подобрят значително системата на здравеопазване, така че да може да има и повече приходи и по-правилно управление“, категоричен бе той. Основното в тях е изваждане на бюджета на НЗОК от Закона за публичните финанси. „Подчинявайки се на този закон, нашите обществени средства влизат в консолидирания държавен бюджет, а този закон предполага разпределение на 40% от БВП. Тоест, ако едно парче от прословутата „пица“ стане по-голямо, то ще е за сметка на други парчета. Ето защо, ако се увеличат средствата за здраве по този начин, минавайки през парламента и през бюджета, то трябва да се намалят други пера в бюджета. Ние не виждаме защо тези пари, които са публични средства, трябва да се преразпределят през политиците и през бюджета, тъй като това не са данъци“, обясни той.

От НСЧБ настояват още държавните служители да заплащат реалния размер на здравните си вноски. „Тогава ще има и много по-големи приходи, защото в момента  под два милиона внасяме нашите вноски, а ползват 4,5 млн. При тази промяна ще станем напълно равнопоставени – както учителят си заплаща здравната осигуровка, защо не и прокурорът да я заплаща върху реалната си заплата“, категоричен бе той. Искане на НСЧБ в тази насока е и индивидуална партида за вноските в солидарния модел на всяко лице, както и информация за похарчените за неговото лечение средства. „Така за всеки един човек ще се знае какво  е внесъл той или държавата и ще се види истинският баланс.  Това е и необходимото условие за демонополизация на касата – иначе няма как тя да се случи. Кой ще иска при него да има едно дете или пенсионер, при условие, че не постъпват средства за него“, отбеляза той.

 

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*bQ7

Извинете 08.08.2017 16:41:44

Кой е този д-р Болтаджиев, къде е бил досега и с какво се е доказал? Прилича ми на кръчмарски герой.

Tr 04.08.2017 08:38:58

Kradec i mosinik

ПОТЪРПЕВШ 01.08.2017 23:12:17

НА Д-Р БОЛТАДЖИЕВ, И НА ЧАСТНОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, КОЕТО ПРЕДСТАВЯ, ОТДАВНА ИМ СЕ ЩЕ СЪВСЕМ БЕЗКОНТРОЛНО ДА СИ "РАЗИГРАВАТ КОНЯ" - БЕЗ АЛГОРИТМИ, БЕЗ СТАНДАРТИ, БЕЗ ЗДРАВНА КАСА С ТЕХНИТЕ ИЗИКВАНИЯ И КОНТРОЛ, ГАРАНЦИЯ ЗА КАЧЕСТВО НА ОКАЗВАНАТА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ. СТАНДАРТИТЕ, ГАРАНЦИЯ ЗА РЕД, ЗАКОННОСТ И КАЧЕСТВО ПАДНАХА ПОД ДАВЛЕНИЕТО ИМЕННО НА ЛОБИТО НА ЧАСТНИТЕ ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ, КОИТО НАЙ-ГИ УСТРОЙВА НЕРЕГУЛИРАНИЯ ХАОС В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Мария Христова: И в България може да се прави наука на световно ниво
16.05.2021 11:05:12 Полина Тодорова

Д-р Мария Христова: И в България може да се прави наука на световно ниво

Д-р Мария Христова е специалист в две медицински области – „Клинична имунология&l ...

203 са новите случаи на коронавирус у нас  (Обновена)
16.05.2021 08:40:38

203 са новите случаи на коронавирус у нас (Обновена)

203 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица в България през изминалите 24 часа, 12 ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...