Понеделник, 27 Май 2024
04
апр
 

Проблем с кадрите и финансирането спъва превенцията на хронични незаразни болести

Вторник, 04 Април 2023 | 17:22:05


През втората година от действието на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести (2021-2025 г.) за реализация на заложените в нея цели са похарчени 190 000 лв., сочат данните от отчета на НЦОЗА за 2022 г. От институцията,

През втората година от действието на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести (2021-2025 г.) за реализация на заложените в нея цели са похарчени 190 000 лв., сочат данните от отчета на НЦОЗА за 2022 г.

От институцията, определена за координатор на дейностите по програмата, уточняват, че 54 000 лв. от тази сума са били изразходвани за дейности, насочени към намаляване на рисковите фактори, водещи до поява на хронични незаразни болести, като средствата са били разпределени към всички РЗИ в страната и към самия НЦОЗА.

Две РЗИ-та са получили финансиране за работа, насочена към конкретни групи заболявания.

РЗИ – Кърджали е получила 54 000 лв. за организиране на онкологичен скрининг за рак на гърдата, на маточната шийка, дебелото и правото черво, както и на информационни кампании сред здравнонеосигурени жени и на хора с фамилна обремененост за раково заболяване на дебелото черво. За организирането на скринингови кампании и други дейности, насочени към ранно откриване на сърдечносъдови заболявания, на РЗИ – Пловдив са били предоставени 34 000 лв., а всички регионални инспекции са били финансирани с общо 48 000 лв., за да организират здравнообразователни мероприятия на регионално ниво с тематика диабет тип 2.

В отчета си за изминалата година обаче от НЦОЗА посочват, че срещат определени трудности при реализацията на националната програма, един от които е липсата на кадри.

„Остава недостатъчен кадровият потенциал на всички нива (МЗ, РЗИ, НЦОЗА) - не са включени достатъчно експерти, които да съдействат за управлението, координацията и реализирането на програмата, а човешките ресурси в РЗИ за изпълнение на дейностите по промоция на здраве и профилактика на болестите са силно ограничени“, подчертават от центъра.

Според тях липсва и интерес за заемане на позиции, свързани с промоцията на здраве и превенцията на болестите, а в РЗИ и НЦОЗА има текучество на кадри поради ниското заплащане. Друга сериозна пречка е и недостатъчното сътрудничество между МЗ и други ведомства по проблемите на програмата, отразяващо принципа „Здраве във всички политики“.

Друг извод в отчета е, че постоянният проблем с финансирането води до обезпечаване само на малка част от заложените по програмата дейности, особено през последните месеци на годината.

Поради тази ограниченост липсва възможност за закупуване на дълготрайни материални активи, които биха помогнали за въвеждането на нови и подходи в промоцията на здраве и превенцията на хроничните незаразни болести, казват още от НЦОЗА. Според тях липса на средства е пречка за организирането на срещи с популярни личности, режисирането на филми със здравна тематика, организирането на празници и други масови прояви. Ако има по-добро финансиране, ще могат да бъдат организирани и обучения на терен със специалисти по програмата, смятат от там.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
eLUn


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си
26.05.2024 10:40:30 Невена Попова

Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си

Д-р Йоана Милушева е родена в Благоевград. Завършва средното си образования в Езикова гимнази ...

Без нови случаи на коронавирус, няма починали
26.05.2024 09:04:03

Без нови случаи на коронавирус, няма починали

Няма новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 95 теста. Това сочат данните на Е ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...