Вторник, 21 Май 2019
07
ноем
5
 

Проверката във видинската болница установи нарушения от страна на двама лекари

Сряда, 07 Ноември 2018 | 16:14:27
5

Проверката, която министърът на здравеопазването Кирил Ананиев разпореди на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ по повод смъртта на 50-годишния пациент и възникналата авария на водоочистващата инсталацията за хемодиализа във видинската М

Проверката, която министърът на здравеопазването Кирил Ананиев разпореди на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ по повод смъртта на 50-годишния пациент и възникналата авария на водоочистващата инсталацията за хемодиализа във видинската МБАЛ „Света Петка“, констатира нарушения при оказването на медицинска помощ на пациента в спешно отделение. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Предстои образуването на административно-наказателни производства на дежурния в отделение „Спешна медицина“ и на консултиращия кардиолог в лечебното заведение. Цялата документация ще бъде предоставена на Районната прокуратура във Видин, уточняват от ведомството.

Пациентът, който почина в болницата, е провеждал хемодиализно лечение в периода от 2014 г. до началото на 2017 г. в диализен център „Екзарх Антим“ в града, а от февруари 2017 г. лечението се провежда в Отделението по нефрология и диализно лечение на МБАЛ „Св. Петка“. Пациентът е имал множество заболявания, сред които терминална хронична бъбречна недостатъчност, хипертонична нефропатия, дисметаболитен синдром, вторична ренална анемия, ИБС – състояние след стентиране.

На 1 октомври 2018 г. пациентът е подлежал на планова хемодиализна процедура – втора смяна. По данни на медицинския персонал, той не се е явил, а е съобщил, че „ще пропусне и ще дойде за третата смяна“. Поради настъпилата авария пропуска процедурата на 1 октомври – трета смяна. На 2 октомври в телефонен разговор е заявил, че на 3 октомври ще отиде със собствен транспорт до Монтана, за да продължи там диализното си лечение.

В същия ден, 3 октомври, в 7.04 ч., в ЦСМП постъпва повикване от мъжа с оплаквания от задух и прилошаване. Екипът е пристигнал на адреса за 5 минути, а 10 минути по-късно той е транспортиран до Спешно отделение. Извършена е рентгенография, която доказва белодробен оток. В хода на лечението е проведена консултация и с кардиолог. Въпреки реанимационните действия, в 8.40 ч. е регистриран екзитус леталис, отчитат от МЗ.

Проверяващите са констатирали, че в приложената документация няма информация за назначени и проведени параклинични изследвания, с което са нарушени различни текстове от Закона за здравето и медицинския стандарт „Спешна медицина”. Тоест дежурният лекар, извършил прегледа на мъжа, не е назначил и не са извършени клинико-лабораторни изследвания на пациент в спешно състояние.

По отношение на водоочистващата система за хемодиализа назначената проверка установи, че инсталацията за омекотяване на водата, използвана в процеса на хемодиализа в МБАЛ „Св. Петка“, е аварирала на 1 октомври вследствие на високо налягане след отстраняване на проблем с магистрален водопровод.

Това е наложило спешното изключване на пациентите от процедурата. До отстраняване на аварията е изключен дейонизиращият цилиндър от системата, което е позволило до подмяната на авариралата част диализата да бъде извършвана с пречистена, но неомекотена вода.

Своевременно е била създадена организация за транспортирането на пациентите до Лом и Монтана по график.

Пациентите, пожелали да се диализират в отделението по хемодиализа във видинската болница, са подписали информирани съгласия за извършване на диализа с пречистена, но неомекотена вода.

На 2 октомври 2018 г. 16 души са диализирани в МБАЛ „Св. Петка“ и при нито един от тях не са забелязани странични явления от типа на „Синдром на твърдата вода”. 

На 4 октомври 2018 г. отделението е преустановило дейността по хемодиализа и е започнала подмяната на авариралата част на водоочистващата система.

Във вторник, 9 октомври 2018 г., работата на отделението е била възстановена, отчитат още от Здравното министерство.  



Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*Nd1

Лекарка 08.11.2018 11:24:54

Ами спешният лекар е виновен винаги, нищо че проверяват хемодиализата. На ИАМО и трябват роби без права, а кой е довел областните болници до това плачевно състояние, не я интересува. Най-лесно е да набедиш този, който се е потил край умрелия. Затова няма вече лекари!

Dr House 08.11.2018 09:50:17

Цитат: ''Извършена е рентгенография, която доказва белодробен оток. В хода на лечението е проведена консултация и с кардиолог.''... Table 1: Distinguishing cardiogenic from noncardiogenic pulmonary oedema. Cardiogenic Non-cardiogenic Physical examination Evidence of increased Intracardiac pressure [S3 gallop, elevated JVP, peripheral edema] Rales and wheeze on auscultation of chest Normal on early stages Chest radiography Enlarged cardiac silhouette Vascular redistribution... Intersititial thickening Perihilar alveolar infiltrates Pleural effusion Hypoxemia is due to V/Q mismatch a respond to administration of supplemental oxygen Heart size normal Alveolar infiltration uniformity distributed Pleural effusion is uncommon Hypoxemia in noncardiogenic pulmonary is due to primarily to intrapulmonary shunting, persist despite high concentration of inhaled O2 Pulmonary capillary wedge pressure (PCWP) 18 mmHg (PCWP) <18 mmHg... Table 2: The APACHE II severity of disease classification system. Physiologic variable +4 +3 +2 +l 0 +l +2 +3 +4 Temperature - rectal (°C) ≥41 39-40.9 38.5- 38.9 36-38.4 34-35.9 32-33.9 30-30.9 ≤ 29.9 Mean arterial Pressure (mm Hg) ≥160 130-159 Ll0-129 70 - 109 50-69 ≤4 9 Heart rate ≥180 140-179 110-139 7 0-109 55-69 40-54 ≤39 Respiratory rate (nonventilated or Ventilated) ≥50 35-49 25-34 12-24 10-ll 6-9 ≤5 Oxygenation (mmHg) Fio2>0,5ll use a-ado2 Fio2<0,5usepao2 pal>. A ≥500 350-499 200-349 <200 B >70 61-70 55-60 <55 Arterial pH ≥7.7 7.6-7.69 7.5-7.59 7.33-7.49 7.25-7.32 7.15-7.24 <7.15 Serum sodium (mmol/l) ≥180 160-179 155-159 150-1:54 130-149 120-129 L ll-ll9 ≤110 Serum potassium (mmol/l) ≥7 6-6.9 5.5-5.9 3.5-5.4 3-3.4 2.5-2.9 <2.5 Serum creatinine (mg/dl, double point Score: for acute renal failure) ≥3.5 2-3.4 1.5-1.9 0.6-1.4 <0.6 Hematocrit (%) ≥60 50-:59.9 4649.9 30-45.9 20-29.9 <20 White blood Count in 1000 /mm3) ≥40 20-39.9 15-19.9 3-14.9 1-2.9 34 1 50.0 1 50.0... Table 6: Comparison of Apache score based on outcome of patient (b) Outcome Mean SD N T p Survived 24.8 3.4 88 6.58** <0.001 Expired 32.9 ... Outcome predictors This study brings out the importance of pulmonary edema as a cause of intensive care admission in CD patientswith as much in 8 % mortality, similar study of M-P Halle et al at France, shows 10 % mortality.4 Most of the patients responded to medical treatment including vasodilators nitration, diuretic and NIV and only three patients treated by mechanical ventilation. In our study used APACHE II score and SOFA score as outcome predictors study showed survived patients got mean APACHE II score of 24±3.4 and expired patients got mean APACHE II score of 32.9±2.5. This test result show APACHE II score is predictor of outcome in APO in CD patients. Study showed sepsis patient with high sofa score were survived, could not compare with outcome of APO. Study shows if APACHE II score more than 30 there is high chance of mortality.

Гост 07.11.2018 19:55:36

Откога рентгенографията не е изследване и какво в изхода на пациента щеше да промени изследване на хематологични и биохимични показатели и газов анализ при терминален пациент с доказан вече белодробен оток? Или просто някой си гледа какво е записано в някакъв стандарт без връзка с конкретно състояние и се намира НУЖНИЯТ виновен ....?

Гост 07.11.2018 21:32:52

Боже , ти ако си лекар дето си написал това , жална им майка на пациентите ти.

Гост 08.11.2018 10:01:22

Белодробният оток е диагноза,кото лекарят поставя при леглото на болния по клинични признаци.Кое параклиничо изследване ще ти постави дагнозата?При белодробн оток всяка секунда е ценна.Кое е по-важно-бързата и адекватна реакция на медицинският екип или всички чакаме първо резултатите от лабораторията,пък тогава ще видим.Така,че преди да съдиш първо прочети,поработи и като ти мине през главата поне един пациент с белодробн оток и ти си му помогнал да се оправи-тогава съди и давай оценки.


Още новини
Стоматолози обвинени в източване на НЗОК
21.05.2019 18:22:14

Стоматолози обвинени в източване на НЗОК

Софийска градска прокуратура  привлече към наказателна отговорност петима лекари по дентална ...

80 проверки на болници извършва
21.05.2019 16:58:03 Надежда Ненова

80 проверки на болници извършва "Медицинска надзор" от 1 април

80 проверки в 44 лечебни заведения извършва новата агенция „Медицински надзор“, съобщ ...




Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...