Събота, 25 Март 2023
22
юни
3
 

Проверки в МБАЛ Сливен заради смърт на дете

Вторник, 22 Юни 2021 | 10:08:09
3

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ ще направи проверка в болницата в Сливен след смърт на дете, която предизвика напрежение в града, информира bTV. 15-годишното момиче e починало 5 дни след като е било прието с болки в корема.

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ ще направи проверка в болницата в Сливен след смърт на дете, която предизвика напрежение в града, информира bTV.

15-годишното момиче e починало 5 дни след като е било прието с болки в корема. Според родителите детето им не е било оперирано навреме. Те твърдят още, че официално няма диагноза, а в болничния лист е записано, че има болки в корема, гадене и повръщане. Бащата твърди, че от сряда до неделя не са положени никакви грижи за детето. „Осем системи са й ударили, както и упояващи лекарства – те я умориха“, заяви той.

По време на престоя в болницата момичето е имало периодични болки, направени са му всякакви изследвания. Консултирано е неколкократно с хирург и в последния ден е решено да бъде преведено за оперативна интервенция. В отделението са проведени необходимите консултации. „Това е едно голямо момиче с наднормено тегло, на 15 години то тежи 115 кг. Лекувана е с антибиотици, с обезболяващи. Симптоматично лечение има, има данни за възпалителна активност“, обясни д-р Люба Бъчварова, началник на детското отделение към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен.

Д-р Хрисант Хрисантов, заместник-директор на болницата, обясни, че детето няколко пъти е консултирано с хирург, отхвърлен е „остър хирургичен корем“, след което на 20-ти юни се е влошило. „Взето е решение за превеждане в хирургия за оперативна интервенция, но е починало в скенера“, допълни той. Подробности ще станат ясни след извършването на аутопсията, каза още медикът. Запитан дали има грешка в работата на лекарите, той обясни пред БНТ, че късно е взето решение за хирургично лечение. „Грешка не бих казал, но е закъсняло лечението“, посочи д-р Хрисантов.   

Близките на детето протестираха пред болницата, а бащата се обърна към министъра на здравеопазването да нареди проверка в здравното заведение.

Случаят беше коментиран и от председателя на БЛС д-р Иван Маджаров. „Всеки, който влезе в болница, започва своя път там с начална диагноза. Няма случай, в който да няма начална диагноза“, заяви той пред bTV в отговор на твърденията на близките, че детето е лекувано, без да му е поставена диагноза. Той посочи, че са направени множество изследвания, търсена е причината и точната диагноза.

„Всяка болница започва проверка, когато има смърт на дете, вероятно и на одита ще има“, допълни д-р Маджаров. Той обаче посочи, че дори „и да изтрием болницата от лицето на земята и да изгоним всички лекари от Сливен, това няма да върне детето и няма да има кой да лекува там“. „Нека скръбта на родителите да не ни кара да отиваме в другата крайност, едва ли не към линч на колегите. Няма лекар, който отива на работа с мисълта, че трябва да убие или да навреди на пациент“, категоричен бе председателят на БЛС.

Той поясни, че диагнозата е окончателна, когато се приключи пътят на пациента в болницата – при изписването. Затова в документите има начална и крайна диагноза. Предполагам в документите ще се види, със сигурност има диагноза, която няма как да коментирам, заяви д-р Маджаров.

Запитан дали органите на съсловната организация ще се сезират по случая, той заяви, че комисията на БЛС никога не се сезира преди завършване на официалната проверка. „Компетентните органи по специалността трябва да се произнесат, да направят преглед на цялата документация, патоанатомичната обсервация дава отговор на много въпроси“, разясни председателят на БЛС. По думите му до няколко дни ще са ясни резултатите от вътрешната проверка, а на ИАМН вероятно ще са нужни 10-15 дни.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wpdW

ПОЗИЦИЯ 22.06.2021 23:44:51

ДРАГИ ДОКТОРИ, НАПРЕД ПРЕЗ ТЕРМИНАЛ 2 КЪМ ДОСТОЕН ЖИВОТ И НОРМАЛНИ УСЛОВИЯ ЗА РЕАЛИЗАЦИЯ! В БУЛГАРИСТАН СТАНА ОТВРАТИТЕЛНО ДА СЕ ДОКТОРУВА! НАСЪСКВАНАТА ОТ ПОЛИТИЦИ И АДВОКАТИ , ОПРОСТАЧЕНА ТЪЛПА НЕ ВИ ЗАСЛУЖАВА!

6666 23.06.2021 17:55:45

Докторите не са богове! Направили са каквото може да се направи! АЛЧНИТЕ И БЕЗСКРУПУЛНИ АДВОКАТИ ЩЕ НАПЪЛНЯТ ГУШИ ОТ ТОВА НЕЩАСТИЕ ЗА ВСИЧКИ - ЗА САМОТО ДЕТЕ, ЗА ЛЕКАРИТЕ, ЗА ОБЩЕСТВОТО, ЗА БЛИЗКИТЕ ......! Опростачването наистина е присъщо и на политиците ни ! С "Убийци", по адрес на лекарите, се провикваше от трибуната на НС и ГЕРБ-авият Цв.Цв.!!! Какво остава за маргиналите от улицата? Прави са медиците напускащи завинаги Булгаристан!

Млад лекар 22.06.2021 15:38:02

Само д-р Хаус може да постави точната диагноза.Понякога и патоанатомите не могат да кажат каква е причината за леталния край.Всички проверяващи ще гледат купища документи,ще напишат някакви малки санкции и до там.


Всичко за коронавируса
Още новини
Прецизират приложението на радиофармацевтици в нуклеарната медицина
25.03.2023 10:48:50

Прецизират приложението на радиофармацевтици в нуклеарната медицина

Създаване на правна регламентация за приложението на радиофармацевтиците за диагностични и терапе ...

7% положителни проби, двама починали (Обновена)
25.03.2023 09:26:20

7% положителни проби, двама починали (Обновена)

148 са новодиагностицираните с COVID-19 за последното денонощие при 2098 теста, което прави 7,05% ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...