!
Понеделник, 15 Юли 2024
04
юли
5
 

Проект: НЗОК ще проверява трудовите договори на работещите в болниците

Цената за изпълнение на електронна рецепта не може да надхвърля стойността на лекарствата, изписани в нея

Четвъртък, 04 Юли 2024 | 10:41:25
5

НЗОК да може да проверява трудовите и осигурителни договори на работещи в лечебни заведения за болнична помощ, предвижда изменение на Закона за здравното осигуряване, предложено за обществено обсъждане. Предложението е във връзка със съществува

НЗОК да може да проверява трудовите и осигурителни договори на работещи в лечебни заведения за болнична помощ, предвижда изменение на Закона за здравното осигуряване, предложено за обществено обсъждане.

Предложението е във връзка със съществуващото в момента законово изискване основните трудови възнаграждения на медицинските специалисти в болниците да са не по-малко благоприятни от предвидените в колективния трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“. „Към настоящия момент е налице законово изискване за съобразяване на възнагражденията на медицинските специалисти в болничната помощ с предвидените в колективния трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“, но не и дефинирано конкретно контролно правомощие на НЗОК/РЗОК в тази област“, пише в мотивите към проекта.

С проекта се създава и изрично законово основание, че проверките на НЗОК в аптеките могат да се извършват и координирано с други компетентни институции като експерти на Българския фармацевтичен съюз, които не са в договорни отношения с проверяваната аптека. „По този начин се постига съответствие и равнопоставеност, аналогични на ролята на съсловните организации на лекарите и лекарите по дентална медицина в проверките. Към настоящия момент при извършване на проверките могат да присъстват експерти на съсловните организации на лекарите и лекарите по дентална медицина, които не са в договорни отношения с проверявания изпълнител на медицинска помощ. Експертите предоставят писмени становища, които са неразделна част от протокола за проверката. Именно това се предлага и по отношение на представителите на Българския фармацевтичен съюз“, се уточнява в мотивите.

С изменението на ЗЗО обаче се предвижда цените на дейностите по изпълнение на електронни предписания, съдържащи лекарствени продукти за домашно лечение 100% реимбурсирани от Касата, да не могат да надвишават общата стойност на продуктите.

В мотивите е уточнено, че причината за този текст е в раздробяването на терапиите, като всяко лекарство се изписва на отделна рецепта след влизането в сила от 1 април на повишеното ниво на реимбурсиране на медикаментите за сърдечносъдови болести.

„Въз основа на извършен анализ от НЗОК на разходите на институцията към 10 юни 2024 г. за здравноосигурителните плащания по реда „заплащане на дейностите по отпускане на лекарствени продукти за домашно лечение, заплащани 100 на сто от бюджета на НЗОК“ е установено драстично увеличаване. Прогнозата показва, че при запазване на сегашния темп на увеличение на броя на електронните предписания, очакваното изпълнение на бюджета на НЗОК в горепосочената му част е, че средствата ще бъдат изразходвани към 31 юли 2024 г., като за оставащите месеци до края на 2024 г. ще са необходими допълнителни 41 944 274.00 лв. При съществуващото правно и фактическо положение е налице необосновано заплащане от НЗОК на цени за лекарствени продукти с ниво на реимбурсиране от НЗОК 100 на сто, назначавани без протокол, на които реимбурсната стойност се явява по-ниска от тази на договорените цени за посочените дейности. В тази хипотеза попадат значителен брой лекарствени продукти, респ. значителен брой електронни предписания, особено след повишаване нивото на реимбурсиране от НЗОК за сърдечносъдови заболявания. Поради това се въвежда правило, по силата на което цената на дейностите по изпълнение на едно електронно предписание с един или повече лекарствени продукти, заплащани 100 на сто от бюджета на НЗОК, не може да надвишава стойността/общата стойност, която НЗОК следва да заплати за продукта/продуктите“, пише в мотивите към проекта.

С измененията се предвижда и включване на БАПЗГ към преговорния процес по НРД, като асоциацията ще бъде канена от БЛС, когато се договарят дейностите, извършвани от професионалистите по здравни грижи. Предлага се и промяна в Закона за лечебните заведения, според която Областната здравна карта и Националната здравна карта ще трябва да съдържат конкретните потребности от лекари и лекари по дентална медицина по специалности и специалисти от професионално направление „Здравни грижи“ за осигуряването на достъп на населението до медицинско обслужване и в болничната медицинска помощ за всички области.

Осигурява се равнопоставеност на всички пациенти с коагулопатии чрез безплатния им достъп до лекарствени продукти в болничната медицинска помощ при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции. Към настоящия момент от такива лекарствени продукти, извън стойността на съответните клинични пътеки, се ползват само пациентите с вродени, но не и с придобити коагулопатии. Промяната в ЗЗО гарантира лечението и на пациентите с придобити коагулопатии.

По данни на НЗОК разходите през 2023 г. за лекарствени продукти при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции на пациенти с вродени коагулопатии, в условията на болнична медицинска помощ, които НЗОК заплаща извън стойността на оказваните медицински услуги, възлизат на 3 383 582,71 лв. В зависимост от индивидуалното състояние на пациентите е възможно приложение на различни количества лекарствени продукти, но на база данни за разхода на НЗОК за 2022 г. и 2023 г. може да се изчисли прогнозна средна годишна стойност на пациент от 34 730 лв. При допускане за прогнозен брой от 20 пациента, годишният разход ще бъде около 694 600 лв.

Целия текст на проекта може да видите тук, а на мотивите към него - тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@aYW

Гост 05.07.2024 08:28:10

Този Момчил е поредното недоразумение в касата. То не беше Шико търговишки, то не беше Нела бонуса, то не беше Дана от делиормана...

Лекар 04.07.2024 18:39:46

Проверяването на трудовите договори е абсолютно задължително, за да озаптят тези кретени, назначени "след конкурси" за болнични шефове.

аз 05.07.2024 07:10:00

А дано, ама надали.

Гост 04.07.2024 11:18:29

Тези безумия Коцелина ли ги измисли..?

Гост 04.07.2024 19:39:30

Не, Момчил юнак.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нито един нов случай на морбили за миналата седмица
15.07.2024 17:22:41

Нито един нов случай на морбили за миналата седмица

След пет поредни седмици на регистриране на нови случаи на морбили у нас, за миналата седмица не ...

Психолог помага на пациентите в горнооряховската болница
15.07.2024 16:59:16

Психолог помага на пациентите в горнооряховската болница

От два месеца в болницата в Горна Оряховица има назначен психолог, който оказва подкрепа на пацие ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...