Петък, 14 Август 2020
26
март
 

Прокуратурата разпореди масови проверки за фалшиви дезинфектанти и предпазни средства

Четвъртък, 26 Март 2020 | 09:40:46


Софийска градска прокуратура е възложила проверка с цел генерална превенция спрямо некоректни практики от страна на търговци, производители и други лица по веригата на снабдяване в търговската мрежа с продукти, особени търсени в момента поради ситуация

Софийска градска прокуратура е възложила проверка с цел генерална превенция спрямо некоректни практики от страна на търговци, производители и други лица по веригата на снабдяване в търговската мрежа с продукти, особени търсени в момента поради ситуацията с коронавирусната епидемия, съобщиха от държавното обвинение.

Поводът за това са станали материали, постъпили от сектор „Икономическа полиция“ на СДВР, уточняват оттам.

От прокуратурата информират, че в хода на осъществена служебна проверка от органите на МВР е бил установен опасен за здравето на хората антибактериален дезинфектант. Посоченото на етикета на въпросния продукт не отговаряло на неговото съдържание. Веществото било изготвено от фирма в гр. София, като смесването на различни активни съставки било в произволно избрани съчетания и без спазване на каквито и да било технологични норми за концентрация на такива. Това го прави опасно, както за живота, така и за здравето на хората, които биха го употребили, категорични са органите на реда..

Сложната епидемична ситуация и въведеното извънредно са довели до изчерпване на дезинфектанти от пазара, а също така и на средства за защита – предпазни маски, ръкавици, очила. Наложилото се затваряне на националните граници, както и външни и вътрешни такива на Европейския съюз, затруднило тяхното внасяне от други страни. На свой ред, повишеното търсене на такива средства от страна на гражданите не само е затруднило снабдяването с тях в търговската мрежа, но и станало предпоставка за некоректни практики от страна на някои търговци, констатират от прокуратурата.

По тази причина оттам смятат, че постъпилата в Софийска градска прокуратура информация налага необходимостта от разширяване на възложената проверка, която ще обхване и нискобюджетни магазини от типа „Магазин за 1 лев“ на територията на София.

Също така, посочват от държавното обвинение, през последните седмици се наблюдава предлагане и на предпазни маски без обозначен производител, срок на годност, степен на биологическа активна защита, указание за еднократна или многократна употреба, страна на произход, технически характеристики на продукта, сертификати за стандартизация. Същото се отнася и за предлаганите на пазара ръкавици, като често на кутиите липсва маркировка за срока на годност, предназначение – за технически, медицински или за други специализирани дейности.

Проверката ще бъде извършена на случаен принцип по предварително съставен списък на търговски обекти на територията на град София от съответните контролни органи - Комисия за защита на потребителите, Държавна агенция за метрологичен и технически надзор – Главна дирекция „Надзор на пазара“ - Регионален отдел Югозападна България, уточняват оттам.

През последните дни МВР също информира за няколко случая на констатирани сериозни нарушения. При извършена проверка от полицията съвместно с РЗИ в Ловеч са били иззети големи количества антибактериален дезинфектант внесен от Румъния, който не е отговарял на изискванията за качество. Съставен е бил акт за административно нарушение. Ден по-късно в село край София е установено нелегално производство на дезинфектант, също с недоказано качество, който е бил подготвян за продажба. Органите на реда са иззели бидони с близо 1300 литра от течността, по случая е образувано досъдебно производство.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
M6jK


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
11 заразени медици през изминалия ден (Обновена)
14.08.2020 07:36:40

11 заразени медици през изминалия ден (Обновена)

176 са новодиагностицираните с COVID-19 лица през последното денонощие. 5877 са направенит ...

Д-р Таблов: Медицината е изкуство, но трябва да има рамка
13.08.2020 17:18:20 Надежда Ненова

Д-р Таблов: Медицината е изкуство, но трябва да има рамка

Д-р Борис Таблов е анестезиолог-реаниматор в град Нойрупин, Германия. Завършил е медицина в П ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...