!
Понеделник, 15 Юли 2024
14
март
 

Прокуратурата ще разпитва Ананиев, Ангелов и Кацаров за Детската болница

Понеделник, 14 Март 2022 | 16:42:46 Надежда Ненова


Специализираната прокуратура е образувала досъдебното производство за длъжностно престъпление при обществената поръчка за доизграждане на Националната детска болница по сигнал на бившия служебен здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Това съобщи на брифи

Специализираната прокуратура е образувала досъдебното производство за длъжностно престъпление при обществената поръчка за доизграждане на Националната детска болница по сигнал на бившия служебен здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Това съобщи на брифинг говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев.

„Д-р Кацаров е подал сигнал до ВКП, който е препратен по компетентност до Специализираната прокуратура. Наблюдаващият прокурор е възложил проверка за инспекция на АДФИ и са докладвани материалите в прокуратурата, от които е установено, че са налице данни за извършено длъжностно престъпление. Именно по тази причина е образувано досъдебното производство“, каза той.

Кръстев уточни, че разследването е на самата обществена поръчка от обявяването и до възлагането и изпълнението й в периода 2019-2021 г.  

„Специализираната прокуратура е компетентна единствено и само за лица, които имат висше длъжностно качество като министри. Поради промени в законодателството Прокуратурата няма право да извършва досъдебно производство срещу конкретно лице, а само за престъпление по служба. Предстои разследване, което да установи дали има извършено престъпление и ако има – от кого. Ако се установи, че престъплението не е извършено от министър, а от други длъжностни лица в МЗ, делото ще бъде препратено по компетентност към съответната прокуратура“, каза още Кръстев.

Той съобщи още, че всеки един от министрите, който е имал касателство с тази обществена поръчка, ще бъде извикан на разпит в прокуратурата в качеството му на свидетел. Това са трима министри на здравеопазването – Кирил Ананиев, проф. Костадин Ангелов и д-р Стойчо Кацаров. Последната преценка дали всички ще бъдат викани обаче ще е на водещия следовател и наблюдаващия прокурор.

Припомняме, че на 12 август 2021 г. д-р Кацаров съобщи в парламента, че по поръчката е извършено длъжностно престъпление и че за това да няма Национална детска болница пряко са отговорни бившият премиер Бойко Борисов и бившите здравни министри Кирил Ананиев и проф. Костадин Ангелов.

„На 1 октомври 2020 г. е сключено споразумение за заместване. Министерство на здравеопазването се отказва от позицията си за възложител за изграждането на детска болница и прехвърля правата си на едно от двете създадени дружества. Правени са и други промени в договора. Отменени са всички разпоредби, свързани с финансирането на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. На същата дата, на която е извършено прехвърлянето на правата на възложителя към дружеството, вече новият възложител, получава фактура от изпълнителя на стойност 9 млн., 213 хил. лв. Същият ден, в който са му прехвърлили правата е получило фактура за 9 млн. лв. и седем дни по-късно тези средства за преведени на изпълнителя. Това не е всичко, защото според сключения договор това е авансово плащане за строително-ремонтни работи, което е втори етап на изпълнение на договора. Първият етап е проектиране, до този момент няма никакво проектиране, няма издадена дори виза за проектиране, но са преведени близо 10 млн. за строително-ремонтни работи", каза тогава министърът.

Той допълни, че Министерството няма документ, който да оказва съгласие на министъра, макар че без неговото съгласие, не можело да бъде преведена такава сума. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@FkD


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Георги Апостолов: Най-важният урок, който научих е, че на първо място трябва да си човек
14.07.2024 10:12:54 Невена Попова

Д-р Георги Апостолов: Най-важният урок, който научих е, че на първо място трябва да си човек

Д-р Георги Апостолов, д.м., е специалист в Отделението по неврохирургия на УМБАЛ „Пълме ...

Д-р Нейков: Алкохолът е най-опасен за мозъчното кръвообращение през жегите
13.07.2024 12:33:14

Д-р Нейков: Алкохолът е най-опасен за мозъчното кръвообращение през жегите

Високите температури трябва да ни направят особено внимателни към нашето здраве и комфорт. Топлин ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...