!
Петък, 17 Май 2024
28
юли
3
 

Промени в кадровата политика ще повишават привлекателността на здравните професии

Петък, 28 Юли 2023 | 16:20:16
3

Промени в кадровата политика за осигуряване на повече медицински специалисти подготвят управляващите. Идеята е чрез тях да се повиши привлекателността на здравните професии и да се осигури по-балансирано разпределение на специалисти от здравния сектор

Промени в кадровата политика за осигуряване на повече медицински специалисти подготвят управляващите. Идеята е чрез тях да се повиши привлекателността на здравните професии и да се осигури по-балансирано разпределение на специалисти от здравния сектор на територията на страната, става ясно от управленската програма на правителството.

Проблемът с недостига на медици у нас стои от години и продължава да се задълбочава. По данни на НСИ за миналата година практикуващите лекари у нас са 29,6 хил., като близо 34% от тях са на възраст между 55 и 64 години, а още 20 на сто са на 65 и повече години.

И ако броят на лекарите през последните години се задържа на едно ниво, то този на медицинските сестри продължава да намалява и вече е достигнал катастрофално ниски нива: според националната статистика за 2022 г. те са едва 28,8 хил., при необходими за системата над двойно повече. Голяма част от тях също са в пенсионна възраст. Известно е също така, че поради ниското средно заплащане на тези професионалисти по здравни грижи много от тях работят на две, а дори и на три места. Това означава, че ако по-възрастните медицински сестри се пенсионират, а останалите работят само на едно място, здравната система ще блокира.

Другият проблем по отношение на медиците в системата – неравномерното им разпределение в страната, също заслужено влиза във вниманието на управляващите.

Отново по данни на НСИ за миналата година осигуреността  на населението с лекари по области варира от 26.2 до 72.4 на 10 000 души, като очаквано най-висока е в областите, в чиито центрове има медицински университети и университетски болници. Редица населени места в страната правят опит да компенсират недостига на специалисти с осигуряване на безплатни жилища и други придобивки, но и тези местни политики не жънат особен успех.

За да постигнат целите си, управляващите възнамеряват да създадат Център „Национален фонд за насърчаване на по-балансирано разпределение на медицинските специалисти на територията на страната“, както и да направят промени в Наредбата за специализациите. Срокът, който е поставен в управленската програма за изпълнението на тези мерки, е ноември 2024 г.

Мерило за това дали мерките дават резултат ще бъде решението на младите медици след завършването им да се реализират у нас, а не зад граница.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
emuK

Гост 28.07.2023 18:57:00

Там е работата, колега, че няма да ги влачат в ДАНС. Ще си се радват на колективната безотговорност, уредили децата си до девето коляно. Просто последните от тях може и да ги изгонят с павета от министерството, ама надали.

Гост 28.07.2023 16:50:39

По времето на Симеон Дянков бяха закрити всички здравни фондове към МЗ и второстепенните разпоредители. Тези сега мислят, че чрез възстановяването на тези фондове ще крадат по-лесно. Да, ама не!!!

Гост 28.07.2023 16:34:49

Тъпаците управляващи българската кочина разсъждават по типа Нямаме достатъчно баници -значи ще произвеждаме повече баници". Да, ама баниците в случая имат крака и няма да ви остават в кочинката да ги ядете цял живот за жълти стотинки ,колкото и да произвеждате неуважаеми тъпаци от управлението. И бройките на реално работещите лекари са ви фалшиви и стратегиите .Чака ви апокалипсис в здравеопазването съвсем скоро с тези системни лъжи и наглост. И вече нямате никакво работещо решение. ШЕ ви влачат в ДАНС всички министри, правителства, здравни комисии ,НЦОЗА,НСИ всички тиражирали лъжи и довели до катастрофата ,когато сгомолясването дойде ,няма да се разминете с отговорността,запишете си го.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Миндов: Никога не съм имал такова струпване на болни деца
17.05.2024 10:17:42

Д-р Миндов: Никога не съм имал такова струпване на болни деца

„В момента, по действащата нормативна уредба, родителите могат да отказват задължителните в ...

Национални спортни игри за трансплантирани „Да! За живот!“ ще се проведат в Благоевград
17.05.2024 09:31:49

Национални спортни игри за трансплантирани „Да! За живот!“ ще се проведат в Благоевград

На 18 май от 10.00 часа в Благоевград официално ще бъдат открити Националните спортни игри за тра ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...