!
Неделя, 21 Април 2024
18
юли
42
 

Промени в лекарствената политика и лечението в чужбина иска д-р Дечев (обновена)

Сряда, 18 Юли 2018 | 17:24:03 Надежда Ненова
42

Промени в работата на НЗОК ще предложи д-р Дечо Дечев след избирането си за управител на фонда. Това заяви той по време на изслушването му в парламентарната здравна комисия, която единодушно одобри кандидатурата му за поста. Въпросните промени,

Промени в работата на НЗОК ще предложи д-р Дечо Дечев след избирането си за управител на фонда. Това заяви той по време на изслушването му в парламентарната здравна комисия, която единодушно одобри кандидатурата му за поста.

Въпросните промени, придружени с конкретни мерки, ще бъдат обявени в рамките на три месеца, обеща д-р Дечев.

„Политиката на НЗОК трябва да води до баланс между осигурените лица и изпълнителите на медицински дейности. Там, където под влияние на различни лобита във времето е нарушаван този принцип, са и най-големите проблеми в момента. Лекарства, основно тези, които са по протоколи в онкологията, лечението в чужбина и при заплащането на дейности за някои клинични пътеки. Няколко са и областите, в които трябва да се вземат спешни мерки“, подчерта д-р Дечев пред депутатите.

Лекарства

"Промените в лекарствената политика изискват спазване на предварително заложените параметри в бюджета. В резултат на ежегодно повишаващия се ръст на разходите, главно за т.нар. иновативни лекарства, се достигна до процентно отношение между тях и разходите за болнична помощ, непознати за никоя цивилизована държава. За тази година се очаква те да се изравнят, при положение, че те трябва да бъдат минимум 1:2“, каза д-р Дечев.

По думите му това е причината да се налагат рестриктивни мерки по други пера в бюджета, основно в това за болниците. Необходимо е да се оптимизират разходите за лекарства, големият процент от които идва от онкологията, посочи кандидатът за управител на НЗОК. "Онкологичното лечение трябва да стане по-ефективно и финансово ефикасно, нужно е да има равнопоставеност на финансирането на пациентите с една и съща диагноза, тъй като в момента Здравната каса реимбурсира на 100% всяко лечение в сферата на онкологията, независимо от това колко струва“, каза той.

„Смятам, че е правилно да се приравнят всички ползватели до еднакъв лимит за дадена диагноза, който лимит покрива лечение, отговарящо на всички международни критерии за качество и ефективност“, каза д-р Дечев.

По думите му, в момента Касата заплаща на различни принципи. „Единият е за клинична пътека, в която в рамките на сумата, определена за нея, лекуващият лекар избира какъв вид терапия да приложи. В дейността на онкология и за някои други медицински дейности пациентите са неравнопоставени като стойност на лечението“, уточни д-р Дечев.

Лечението в чужбина

По думите на д-р Дечев лечението в чужбина може да бъде далеч по-ефикасно, ако бъдат обединени структурите на Комисията за лечение в чужбина, Фонда за лечение на деца и отдел на НЗОК, като обединението е под шапката на Касата.

„Става въпрос за български граждани и не виждам причина да са разделени. Първото нещо е, че така се трупа излишен административен екип, който трябва да работи, а второто е, че ако този екип бъде на едно място, ще предлага много по-компетентна помощ и грижа, и третото е, че така променяме модела. Така няма да харчим пари по чуждите болници, след като 80% от тази дейност спокойно може да се извършва в нашите болници и те да получават допълнително финансиране за това“, уточни кандидатът за управител на НЗОК.

„Специалистите, които трябва да я извършват, ще идват в България, като по този начин ще се спестят огромни средства, нашите екипи ще придобиват опит, а и спестените средства могат да бъдат използвани за други дейности“, уточни д-р Дечев. По всяка специалност ще се сключват рамкови договори с водещи експерти от водещи болница, които при нужда ще идват у нас. За самите рамкови договори заплащане не се предвижда, очерта вижданията си той.

Контрол

„Създават се бюрократични изисквания към изпълнителите на медицински дейности и липсва реална оценка на качеството на медицинската дейност. Оптимизирането на състава и групирането на контролната дейност в по-малък брой РЗОК в рамките на същия фонд работна заплата, както и прехвърлянето на агенция „Медицински одит“ като щат и бюджет към системата на НЗОК би повишило значително ефективността на контрола, както и на възнагражденията на работещите в него, без да бъдат увеличавани административните разходи. В рамките на съществуващия щат предлагам да се трансформират част от длъжностите, като се създаде ефективно аналитично звено, което освен статистика е способно да посочи истинските причини за проблемите и да предложи адекватни мерки за тяхното решаване“, каза д-р Дечев.

Няма измислен по-добър контрол от участието на самото осигурено лице в него, отбеляза още кандидат-управителят на НЗОК. Като първа мярка той предложи здравноосигурените лица да бъдат пасивни получатели на медицинското си досие, като всеки месец или на тримесечие получават извлечение за извършените им медицински услуги. От друга страна, болниците трябва да представят отчети за всички извършени допълнителни разходи, смята бъдещият управител на Здравната каса.

Медицински изделия

Също на принципа, на който ще са лекарствата и медицинските дейности, чиито цени превишават заложените в основния пакет, медицинските изделия ще се доплащат кешово или чрез допълнително осигуряване. Основна задача на НЗОК е да въведе критерии за качество и съпоставимост на цената на медицинските изделия спрямо други здравни фондове, които ги заплащат, смята д-р Дечев.

За да няма напрежение в системата на здравеопазването, трябва да се решат и някои основни проблеми - реално остойностяване на медицинските дейности, адекватен основен пакет медицински дейности и неговото финансиране, посочи той. „Три месеца е оптималният срок, в който ще можем да представим детайлно пътека по пътека, дейност по дейност какво трябва да се направи“, уточни д-р Дечев. Той подчерта, че освободените по този начин средства трябва да бъдат насочени към профилактика, а редките заболявания трябва да бъдат извадени от обхвата на дейност на НЗОК и да бъдат прехвърлени в национална програма към МЗ, включваща широка програма профилактични, предбрачни и пренатални генетични тестове.

На въпроса на д-р Хасан Адемов как смята да реализира тези промени, след като няма да има нужните правомощия, д-р Дечев отговори, че не кандидатства за стола, а кандидатства да приложи концепция с действия. „Затова, ако тя бъде политически подкрепена и одобрена, аз се наемам да я проведа. Понякога експертните решения се разминават с политическите. Ако не получа подкрепа, съвсем естествено няма какво да правя в НЗОК“, уточни той.

Д-р Дечев получи подкрепата на БЛС, на БЗС и на БФС

„Сигурен съм, че д-р Дечев има капацитета и силите да промени системата към овладяване на преразхода и към разумното използване на наличния фонд“, каза проф. Илко Гетов, председател на БФС.

„От името на БЛС искам да изразя своята увереност, че д-р Дечев е подходящият човек за този пост. Още повече, че предложенията, които чухме, ние подкрепяме и сме го изразявали в много форми“, каза и председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Цялото изложение на д-р Дечев можете да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
qL*m

Зъбчо 23.07.2018 15:00:34

И за зам . на касата пак да назначи Райкова .

Гост 21.07.2018 11:28:51

Каква трябва да бъде лекарствената политика, за да може средствата да се изразходват максимално ефективно и в следствие да се увеличи достъпът до лечение с иновативни медикаменти точно в най-тежките терапевтични области – всъщност там, където друга алтернатива за пациента няма? -----> http://forummedicus.com/archives/all-publications/6567

Гост 19.07.2018 13:35:58

НЗОК няма монопол на квазипазара на здравните услуги в страната. Тя не е нито продавач нито доставчик на здравни услуги, защото е само купувач на такива или по-скоро закупчик-платец в полза на здравноосигурените лица у нас. На нашия пазар както и във всички останали цивилизовани страни с този тип здравно осигуряване, този вид обществени фондове имат монопсон, но не и монопол на пазара. Терминът „монопсония” е въведен още преди повече от 100 години и то именно за такива пазарни форми. Това че нашите „пишман здравни икономисти” нямат познания за това и не могат да определят ситуацията и фактите е достатъчно красноречив показател, за това колко е инсуфициентна и примитивна /за да не кажа повърхностна, глупава и дори назадничава/ е дискусията, която се води у нас по този род проблеми за здравеопазването. Всъщност монопол има единствено и само лекарското съсловие, защото това е единственият доставчик на здравни услуги на квазипазара у нас. Поради това именно нашето лекарско съсловие, към което имам нещастната възможност и аз да принадлежа има изключителния интерес от три неща както и всеки друг монополист: -1. Да се качват постоянно цените на здравните услуги; -2. Да се задържа на досегашното ниво тяхното качество и ако може даже да се влошава; -3. Да се ограничава всячески възможността за поява на нови продавачи или доставчици на здравни услуги, като нови играчи на квазипазара. Затова отворете си очите о неразумни колеги и вижте реално само своите лични интереси. Защото както бе казано „интересът клати феса”. Не си спомням да има някакви действия и/или прояви на лекарското съсловие у нас в полза на защита на обществения интерес, та камо ли в посока на държавническо мислене. Или ако трябва да перифразираме проф. Иван Хаджийски общественият интерес на българския лекар „не преминава оттатък дувара и портата” на неговото лечебно заведение, било то практика или болница. Дали има клинични пътеки (КП) или диагностично-свързани групи (ДСГ) или каквато и да е система винаги ще има система на заплащане според дейност (както в една нормална и цивилизована страна) Друг е въпросът че на българина му се отдават две неща които той прави с много голямо желание. Едното е това как да прецака системата, а другото е това как да псува по системата; Някои представители на нашето лекарско съсловие включително и „най-често изказващите се в Здраве нета” не правят изключение. За да се заплаща лекарския труд адекватно, трябва да има преди това остойностяване на всички медицински дейности. Това не е направено у нас повече от 20 години, а някой отново поставя пак каруцата пред коня. Така е когато не може да се разбере кое е причината и кое е следствието. А основната първопричина е това че системата не е дофинансирана. И това не е заслута на касата. Много е удобно на някои от „най-често изказващите се в Здраве нета” да преиначават някои факти, като например това че НЗОК закупува и едновременно продава здравни услуги. Това е абсолютно непознаване на елементарните финансови механизми на здравното осигуряване у нас. В действителност пациентите ползват здравните услуги ако са здравно-осигурени лица. Доставчиците на здравни услуги отчитат в РЗОК тези вече ползвани здравни услуги. НЗОК заплаща едва на следващия месец финансовата стойност на тези вече ползвани здравни услуги. Даже и хронологически освен фактологически е невъзможно след това НЗОК да препродава вече ползваните здравни услуги, а и кои би ги купил. НЗОК заплаща здравните услуги в полза на здравноосигурените лица. Здравните вноски на същите тези лица се събират само от НОИ. Не мога да разбера как някои може да твърди, че един и същи субект на квазипазара на здравни услуги може едновеременно да бъде и купувач и продавач, сиреч също така едновераменно и моноопсонист и монополист. Това е пълен нонсенс, още повече общоприето у нас е твърдението, че „няма друг конкурентен купвач на здравните услуги освен НЗОК”. За т. нар.”пазарни цени на здравните услуги” и за тяхната реална себестойност, особено ако се включи в тях и труда на „медицинските работници”, то това е съвсем друг въпрос. А относно това кой лъже крайния потребител това също е друг въпрос, като мисля че това е основната цел на някои от „изказващите се в Здраве нета”.

Гост 19.07.2018 21:37:02

другарю професор Борисов пий си Сермиона. Този буламач си го поствал вече към 84 пъти. Количеството не дава качество както са те учили от БКП.... Смърт на Семашковизма -свобода за лекарите!

Гост 19.07.2018 11:30:38

И в НЗОК ПОЧТИ ВСИЧКИ СА ПЕНСИОНИРИ - КОНТРОЛ И В ДРУГИ ДИРЕКЦИИ. КОЙ С ТЕЛК, КОЙ НАВЪРШИЛ ГОДИНИ И СТАЖА ВЗИМА ПЕНСИЙКА И ЗАПЛАТА И ЗДРАВЕЙ ЖИВОТ.

Гост 19.07.2018 07:18:16

Интересно. А лекарите като мен дето не работят с касата одита няма да ги засяга.

Гост 19.07.2018 13:59:19

Не се тревожи. Ако си притеснен, че няма кой да те контролира, обади се в МЗ и веднага ще ти изпратят един отряд за бързо реагиране. Ама после да няма туй-онуй. Искаш да те проверяват - ето ти проверки. Няма празно, подготови се.

Unknown 18.07.2018 23:48:55

Добре замислено, но дали ще може да се изпълни? Д-р Дечев, предлагам Ви да поканите на висок пост баба Злати, та да Ви научи как стават нещата...... Как добре се забаламосва министъра, той я отстранил, а тя свиква и води дирекционни съвети. Нали онези гении около нея се върнаха от Естония и трябва да се отчетат. А г-н Дечев, трансферирайте и приятелския кръг около баба Злати в НЗОК иначе, кой ще и помага на нея? Централни нападатели като Гърневски, Велчовски, Чипи, Гигито и др. са си дялани камъни. Убеден съм, че с такъв екип ще преуспеете и както се казва петилетката за една година ще изпълните..... Ооо, обаче има един проблем-Специализирана прокуратура. Ако от там си съберат вересиите няма кой да оправи здравеопазването.

Гост 18.07.2018 23:32:44

ЗА да се постигне нещо, трябва да дойде нает екип от чужбина. Тук всички са кухи като градински лейки. Иска се размах и визионерство, а от първите изяви на Дечев не прозира подобен потенциал. Комбинативността и изявената грижа за джоба не са достатъчни.

Гост 19.07.2018 08:17:02

Първо екип от чужбина да измете сегашната политическа сган, тогава да се прехвърли по администрацията.

Гост 18.07.2018 23:22:51

Значи затова е била атаката по Златица за да бъде отстранена, че д-р Дечо Дечев, бъдещ Управител на НЗОК и зъбаря д-р Димитър Димитров, бъдещ Главен секретар на НЗОК, да "вържат" одита при себе си и така стават безконтролни мегаломани. Одита трябва да е държавна и независима институция, както е в другите държави, а не подчинен на здравни каси и министри.

Kasper 18.07.2018 23:59:19

Не за това е отстранена Б.З. Тази институция не е имала нито един разбиращ шеф. Нито Златица, нито Мони Пернишки ставаха за там. Нормално е да я закрият или вкарат като дирекция в нзок.

RZOK 18.07.2018 23:05:03

Да не намалява РЗОК а направо закриване и всичко в София.те и без това всички са пенсионери по РЗОК.

Гост 18.07.2018 22:50:15

Zlatica shte analizira tq gi znae tezi raboti

?! 18.07.2018 22:39:00

А защо досега не "се създаде ефективно аналитично звено, което освен статистика е способно да посочи истинските причини за проблемите и да предложи адекватни мерки за тяхното решаване“, при все че от доста години се говори за това?! Нима д-р Дечев не знае отговора на този въпрос?! Нима той не е наясно с основния проблем в здравеопазването, че му е нужно пишман статистици да му го посочат? Нима самият той публично не го е изговарял многократно, а именно че "парите, отделяни за здравеопазването от правителството, категорично не са достатъчни". И тогава съвсем логичен ще е изводът, че в проблемното разходно съотношение не показателят за лекарствата е грешен, а този на лимитираните болнични дейности. В изначално дефектна система, каквито и мерки да се предприемат, никога няма да са ефективни. Даже напротив. Освен една, разбира се - мисля, всеки се сеща!

Гост 18.07.2018 22:27:28

Ох, някой директори на рзок таман се подредиха с триста зора, че и почерпиха....

Да си припомним писмото на проф. Плочев...... 18.07.2018 22:20:02

До личният състав на НЗОК ОТКРИТО ПИСМО От Проф. Камен Плочев Изпълняващ длъжността Управител на НЗОК до 20 06 2018 г. Уважаеми колеги, Считам за свой морално-етичен дълг да се сбогувам с Вас, тези които ме приехте и тези които не ме приехте. Това писмо е акт на уважение и признание за безспорният Ви професионализъм и позитивни човешки качества. Времето на престоят ми бе кратък, поради което можах да се вида с всеки един от Вас само два пъти - при встъпването ми в длъжност и по време на новогодишния коктейл. Макар и кратки, тези срещи оставиха у мен приятното чувство на симпатия и респект. С други колеги се срещах ежедневно, като не мога да не отбележа, че не винаги срещите ни бяха приятни. Но такива са взаимоотношенията, когато в един колектив попадне „чуждо” тяло. Този феномен го коментирах на новогодишния коктейл, когато се поувлякох и изнесох кратка лекция на тема – как имунната система на един биологичен организъм приема чуждо тяло. НЗОК може да се сравни с организъм (тяло) който има своите правила, бариерни механизми, системи на самоконтрол и непоносимост към нещо непознато (нарушаващо рахатлъка). Това е причината някои от колегите трудно да приемат „чуждото тяло” - Камен Плочев. Перфектен организъм е този, който притежава минимум две качества: - да се самоусъвършенства и да развива процеси на толерантност. Тези два механизма за съжаление не са характерни в НЗОК. Преобладават механизмите водещи до застой и непоносимост към новото. Грешката не е във Вас. Проблем не са и „парашутистите”. Грешката е системна. Системата е създадена така, че да бъде лесно манипулирана, чрез умишленото назначаване и съхраняване до дълбока старост на ръководни кадри (директори, началници на отдели) които работят само за едно – да си запазят мястото си и да изнасят платена информация. Нещо повече, те използват прийоми, като предателство, угодничество и интригантство с цел максимум до една година да дискредитират оперативното ръководство, преди да са се ориентирали кои са вредителите в системата. Това е причината да държим рекорд по смени на ръководства. Друг подход, дискредитиращ институцията и системата на здравеопазване е захранването с информация (реална и фалшива) на лица извън НЗОК. Намесват се лобиски интереси. Следват подсказани от вън грешни решения, които дискредитират работата Ви - правят я обществено укорима. Много боли когато четем, че за всичко което не върви в здравеопазването е виновна касата. Коментирам всичко това, защото е жалко и несправедливо по-малко от 10 човека от Вас да обезличават, обезсърчават и унижават стотици. Системата е пред разруха, а Вие уважаеми колеги, не само нямате вина, но и сте потърпевши. Тонът на това писмо е тъжен и депресивен. Не крия - мъчно ми е. Направих грешки, оставих се да бъда многократно подведен, от лицата които манипулират системата.Укорявам се. Не можах да се справя. А не беше толкова трудно – още с постъпването ми трябваше да се освободя от няколко директора на дирекции в ЦУ. Това криеше риска да бъда изгонен, но поне щеше да си струва. Аз и така си отидох, но за съжаление направих тези които съсипват системата още по самоуверени и нагли. Искам да се извиня на всички Вас за слабостите и компромисите които допуснах. Искам обаче и да подчертая - не съм отчаян, не съм капитулирал. Има надежда системата да бъде напълно реконструирана, респективно изчистена от паразитите и да бъде създадена нова, напълно независима от никоя държавна институция, здравна осигурителна мрежа от няколко каси. Бъдете оптимисти, защото тези които могат и искат здравно осигурителна система да е една уважавана, независима и добре работеща институция са болшинство. Бог да е с Вас. Проф. Камен Плочев

Няма надежда само на думи,... без дела надежда всяка оставете 19.07.2018 01:02:39

"...Има надежда системата да бъде напълно реконструирана, респективно изчистена от паразитите и да бъде създадена нова, напълно независима от никоя държавна институция, здравна осигурителна мрежа от няколко каси. Бъдете оптимисти... " "О, вий, прекрачващи през този праг, надежда всяка тука оставете." трябва да е чл. 1 от Конституцията и на входа на всяка държавна институция.

Гост 18.07.2018 22:02:37

Доплащане, доплащае байно. Аре сега да го видим гоУемия мениджър.... Или сме големи мениджъри само за личния келепир.....?

Гост 18.07.2018 22:00:37

Вчера "отстранената" златица пак си беше при нас.Цял ден дирекционни съвети прави

Jimi 19.07.2018 00:05:12

Е, нали трябва да и докладват как е било в Талин. Кой с кой е спал, ял и т.н. А освен това не е лошо да и покажат по някоя друга снимка, пред хотела, пред залеза, с котвата и т.н. Сега е момента да се втвърди електората щот като Дечо ги закрие кво става????

Гост 18.07.2018 23:25:39

Е какво от това Павле.

Гост 18.07.2018 22:32:10

А Чипилски, с извинение, участва ли в дирекционните съвети?

Гост 19.07.2018 00:07:43

Беше, но си мълча. А запис искате ли от съвета?

Гост 19.07.2018 08:13:53

Да е не само със звук, а и с картина, та да видим какъв е прибалтийския тен.

Гост 18.07.2018 22:29:42

Божията милост не е вечна. Бог е търпелив, но до време.

Гост 18.07.2018 21:58:03

Женката няма да му разреши да пипте никой от директорите на дирекции в цу на нзок. Пък той нека си се кани...

Гост 18.07.2018 22:10:16

Тогава Женката ще си отиде

оракул 18.07.2018 21:48:36

Предричам Мариета и Златица в БЛС. Само там са толкова задръстени да им пълнат гушите докато дебнат за нови постове в администрацията

Гост 18.07.2018 21:55:59

Чак толкова глупав ли ви се вижда Ванката Маджаров?

Гост 18.07.2018 21:40:56

Проф Илко Гетов - какво го цитирате този корумпиран нещастник. Ще дава той препоръки и оценки за Дечев. Да гледа да не му сложат белезници скоро

Браво! 18.07.2018 21:36:17

Дано част от предложенията бъдат реализирани до Нова година. Имам предвид - съкращаване на дъртите телкаджийки и нефелни комсомолци на Кричим, баба злата да си плеви треволяците около китната си хасиенда в парк Витоша, а кака Мариета да оглави една от т-нар. мега РЗОК.

Гост 18.07.2018 21:18:50

Здравеопазването в България без Златица e невъзможно!

Гост 18.07.2018 21:27:51

Кой знае? Понякога стават чудеса! Може би пък един ден да стане чудо....Д-р Дечев, давайте със здрава ръка!

Гост 18.07.2018 21:59:18

Чудеса стават само ако Жени разреши.

Гост 18.07.2018 21:09:17

Ама как хубаво го е казал - Медицински одит да премине в НЗОК като щат и бюджет, ама без "експертите" :)

Гост 18.07.2018 20:52:23

Тук -там глас на разума..Защо се получи така че с години да не се наричат проблемите с истинските имена? А мълчат като пут*и или само глупости говорят..Колко министри,правителства,шефове на НЗОК..надзорници, финансови. Абе срамота е поне един патриот да не се намери!!! Този народ е прекалено търпелив. Не става..

Гост 18.07.2018 20:42:06

Е как ще обединява Фонда, на Мариетка сега къде ще й търсим работа

Гост 18.07.2018 21:09:45

Той най-вероятно не си представя какъв таралеж ще си сложи на едно място, ако приеме всички кияци от дружината на мама Злати. Цялата приятелско-роднинска свита, която ще иска да симулира дейност и да получава заплата...Успех, д-р Дечев! Дано да издържите.

Гост 18.07.2018 21:56:57

Те повече от половината "експерти" на мамам Злати до месец ще са с обвинения, та няма страшно.

Dr 18.07.2018 18:48:41

Всички говорят едно и също. Просто между отделните назначения минава време и хората забравят какво е обещавано. И разбира се след това правят каквото им наредят управляващите. Иначе ги сменят, пак обещават същото и т.н. Това по соц време го наричахме клатене на влака и вкарване на парата в свирката.

Доктора 18.07.2018 18:23:18

Боже,Боже,та нали всяко здравноосигурен лице може чрез персонален код да провери какви мед.дейности и манипулации са му извършвани,какви са пак тези простоттии-извлечение,месечно и тримесечно на здравно досие,Боже?


Всичко за коронавируса
Още новини
Южна Корея: Правителството даде крачка назад в спора за увеличения прием на студенти по медицина
20.04.2024 13:36:54

Южна Корея: Правителството даде крачка назад в спора за увеличения прием на студенти по медицина

Правителството на Южна Корея обяви компромис в плановете си за реформа в здравния сектор в опит д ...

Проф. Петкова: От тази година НЗОК ще заплаща кислородотерапия и у дома
20.04.2024 12:44:41

Проф. Петкова: От тази година НЗОК ще заплаща кислородотерапия и у дома

Готова е амбулаторната процедура, по която българските пациенти с дихателни проблеми ще имат дост ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...