Вторник, 23 Април 2019
08
ян
 

Промени в медицинските стандарти за отдалечени общински болници искат от Белоградчик

Понеделник, 08 Януари 2018 | 17:15:02
10

Промени в медицинските стандарти, които да важат за общински болници в труднодостъпни и отдалечени от областните центрове райони, искат от Белоградчик. Припомняме, болницата там също има сериозни финансови проблеми. От лечебното заведение искат

Промени в медицинските стандарти, които да важат за общински болници в труднодостъпни и отдалечени от областните центрове райони, искат от Белоградчик.

Припомняме, болницата там също има сериозни финансови проблеми. От лечебното заведение искат болници като тяхната да могат да работят с по-малко лекари, за да се намалят и разходите.

Преди месец целият персонал беше готов да напусне, защото болницата дължи пари за заплати за година и половина. Все още чакат общината да получи кредит, с който да покрие и част от заплатите. Служителите в болницата са получили аванс за януари и казват, че поне до края на месеца ще работят.

Според персонала не е справедливо изискванията по клинични пътеки да са еднакви за общинските болници и за тези в големите градове в страната. „За една клинична пътека в нашия регион трябва да има примерно пулмолог задължително, за да може да се лекува пневмония. И трябва да има още двама лекари със специалност вътрешни болести“, посочи Новка Венкова от болницата, цитирана от БНТ.

Ако не се променят стандартите, болници като тази в Белоградчик според кмета са обречени. „Обричаме буквално на геноцид това население, ако не бъдат спасени такива болници. Не само за белоградчишката става дума. Става дума за всички болници, които са в такива райони – отдалечени, планински, полупланински райони, труднодостъпни“, коментира Борис Николов. Налага се болници да поддържат по-голям щат, отколкото им е нужен. „Поради изискването на стандартите за покриването на пътеките, в нашите болници фигурират десетки фалшиви документи и дипломи, за да се покрива пътеката. На практика тези лекари не са на работа. Те си дават дипломата и идват края на месеца за заплата. Голяма част от тях не знаят и къде са и болниците“, отбеляза кметът Николов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
BVzu

гост 16.01.2018 20:52:23

само мед. сестри не могат да лекуват или това ,че има сграда не значи ,че вътре има кой да ви окаже помощ не се залъгвайте.

Гост 09.01.2018 13:17:00

Е то пък да учиш шест години и да не можеш да лекуваш пневмония е срамота, освен това за какъв чеп е този пулмолог при наличието на двама специалисти по вътрешни болести. А колкото до предпочитанието на хората от село да пътуват до областната болница която и без това е натоварена свръхвъзможностите ,където може и да не ги приемат- не не предпочитат.

пулмолог 09.01.2018 14:38:21

Този чеп е за такива като теб,които си мислят,че знаят какво е пневмония и как се лекува.

Гост 09.01.2018 15:03:53

те искат да лекуват в болницата на амбулаторно ниво , но да им се плаща като за болница , а като се появи проблем да пренасочват - тарикати от класа

ПАЦИЕНТ 08.01.2018 22:20:55

Как без стандарти бе идиоти? И без това в здравеопазването е хаос! Стандартите са гаранция за ред и качество и трябва да се запазят като изискване за практикуване медицинската професия - в противен случай ще започнат да ни лекуват в гаражи и мазета аптекари, врачки, гледачки и всякакви самозванци. Изискването пневмония да се лекува от пулмолог е повече от необходимо! Този глупав кмет/Николов/, ако се разболее от пневмония, ще предпочете ли да го лекува врачка или баячка или пулмолог, както правилно е по медицинския стандарт? Болниците, които не отговарят на стандартите/изисквания за апаратура, персонал, материална база/ да се закриват без колебание и се трансформират в Поликлиники/Медицински центрове! По места да се оборудват само спешни центрове и всеки нуждаещ се от стационарно лечение да се транспортира до най близката болница отговаряща задължително на всички стандарти за съответното ниво на компетентност.Всеки пациент ще предпочете да пропътува до болница отговаряща на стандартите и да бъде лекуван качествено и при добри условия!

хаха 08.01.2018 21:45:37

те хората искат много работи ма нямааааа и няма и да имаа у тая умрела държава само далавери и схеми за терикатите всички други да пътуват

Гост 08.01.2018 20:44:41

В големите болници - КП трябва да е 2 - но по-скъпа от тази в общинските . Кога ще ги орежете тия дето искат да влагат два пъти по-малко и да вземат два пъти повече .

Гост 08.01.2018 22:21:39

откъде накъде? Щото си бил тарикат да се уредиш в големия град, тарикатски, а колегата е бил много , почтен и е останал при пациентите си в малкия град.? И в провинцията отдавна е по скъп живота от София. ай глей си работЪта!

Гост 09.01.2018 09:09:31

само кв. м на строителството в софия е 10 пъти по- високо , да не говорим за цената на квалифицирания персонал , хабилитирани лица и тесни специалисти ,данъци .............не ме разсмивай

Гост 08.01.2018 18:49:33

Напускайте,бе бунаци!


Още новини
Да си лекар в България не е лесно, но е престижно
23.04.2019 16:51:23 Надежда Ненова

Да си лекар в България не е лесно, но е престижно

Да си лекар в България не е лесно, но е престижно. Престижът се вижда, когато започвате да работи ...

И варненската „Св. Марина“ има готовност да  поеме прегледите с ПЕТ скенер и ЯМР
23.04.2019 15:49:29

И варненската „Св. Марина“ има готовност да поеме прегледите с ПЕТ скенер и ЯМР

Още една болница – варненската „Св. Марина“ изрази готовност д ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...