!
Сряда, 24 Април 2024
22
авг
5
 

Промени в нормативната база обуздават разходите за лекарства

Сряда, 22 Август 2018 | 17:21:12
5

Редица промени в нормативната уредба, засягаща лекарствата, планира правителството. Това става ясно от публикуваните

Редица промени в нормативната уредба, засягаща лекарствата, планира правителството. Това става ясно от публикуваните актуализирани мерки в Националната програма за реформи за 2018 г.

Сред разписаните планове са промени в предписването и отпускането на лекарства, регламентиране на условия и ред за лечение с лекарства за състрадателна употреба, приемане на мерки за наблюдение на лекарства и за ограничаване на износа им при необходимост. Част от това вече е разписано в нормативни актове, но все още не е прието окончателно. С промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина се заложиха мерки за ограничаване на износа, сред които изготвяне на списък с лекарства, за които може да се ограничава износът, както и на списък на наблюдавани медикаменти, за които в ИАЛ е постъпило уведомление, че предстои износ. Промените бяха предложени преди месеци, но все още не са минали на второ четене през парламента.

Промени предстоят и в Наредба 10 за условията и реда за заплащане на лекарства, като там се очаква да се заложат по-ефективни механизми за договаряне на отстъпки с фармаиндустрията.

Управляващите планират също така утвърждаване на още фармако-терапевтични ръководства – 100% за всички 62 клинични специалности. Към момента издадените такива са 11. Няма отказ и от идеята за генерично заместване или предписване на лекарства. Такава идея бе лансирана още от бившия здравен министър Петър Москов, но до реализацията й и досега не се е стигнало.

Срокът, който си дават властите за осъществяване на планираното, е 2020 г.

Според тях с въвеждането на новите мерки ще се постигне оптимизиране на разходите на публични средства за лечение, както и намаляване на цените на лекарствата от Позитивния списък. Управляващите очакват още да реализират икономии от въвеждането на централизирано договаряне на отстъпки за медикаменти, покривани от Касата, а всички тези мерки да доведат и до подобрен достъп до здравни грижи.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
7SH3

Хм 23.08.2018 13:29:44

Да се чудиш как така никой досега не се е сетил за тези "редица промени в нормативната уредба, засягаща лекарствата", че отдавна пазителите на хазната да се радват на туй пусто "оптимизиране на разходите на публични средства за лечение"?! А те, пазителите, през годините, май все едни и същи!

Някой си 23.08.2018 01:11:45

Бих добавил: Какво прави ДАНС с паралелния експорт през здравни заведения? Какво се случва с оценката на терапевтичната ефективност постигната за пациент? Не е ли тя част от постигането на оптимална ефективност в изразходване на публични/обществени (подчертавам публични/обществени) финансови средства? Какво става с електронното здравеопазване? Може би страх от прозрачността в системата (някой да загуби милион годишно), колко жалко - не бихме могли да източваме НЗОК ... или колко жалко всички ние които с дадената хипократова клетва казваме биейки се в гърдите - ние даваме най-доброто за пациента... Дрън, дрън ... лекарствата, особено в обкологията са виновни ... а всички тези люде които се облагодетелстват финансово за сметка на тях, а всичките тези болни хорица, нищо не подозиращи, лекувани с химио заради пътека а иначе ... таргетнатажтерапия платена и изнесена, и пак платена ... СМЕШНО Е! Смешно е и когато някой каже: хей хора, искаме да помогнем, искаме да въведем дигитални здравеопазване, стойност базирано здравеопазване, търсене на крайния здравен резултат за гадния потребител тогава: ... но това не може да се случи, ние сме толкова умни ... защото няма да можем да краеем, лъжем, тънем в измама, убийства и геноцид ... Да се замислим, защото сме маст от прекрасен свят без граници а те, продължават ли продължават да намират тъпи оправдания и виновни ... Всеки друг но бе и те!

Dr_Doolittle 22.08.2018 23:00:44

Когато осигуряваш едва 5% от годишните разходи за здравеопазване спрямо бюджетите на другите европейски държави за същия брой население НЯМА НАЧИН ДА НАМАЛЯВАШ лекарствата и ограничаваш още лечението освен да пълниш УШИТЕ НА ПРОСТИЯ ЕЛЕКТОРАТ С уж промени и икономии. Но простотиите минават, защото няма критична маса мислещи граждани , които да счупят главите на тиквите , които си продължават със старите манипулациите на масите. Я да излезе някой правителствен тъпанар и да коментира защо България е с 20 ПЪТИ по-нисък бюджет за здравеопазване и докога ще се иска европейско качество с това ниво на финансиране. Очевидно не е възможно, но манипулациите и плюенето по лекарското съсловие продължават вместо правителствените тъпаци да носят отговорност за днешното състояние на системата.

експерт 22.08.2018 22:19:59

Е, тук не виждам и една мярка за намаляване на разходите за лекарста. Дечи много говореше, но и той млъкна. Сигурно е разбрал коя е най-добрата приятелка на Цецо.

Гост 22.08.2018 17:29:09

обуздават , обуздаха , ще обуздаят - мисля че времето е сбъркано


Всичко за коронавируса
Още новини
И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия
23.04.2024 18:04:09 Ирина Пекарева

И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия

Създаването на система за мобилната медицинска помощ, оказвана на места, в които липсват както сп ...

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ
23.04.2024 17:47:29

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ

До една година ще има ваксина срещу ХИВ, стана ясно по време на шестнадесетото издание на Училище ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...