!
Вторник, 05 Декември 2023
22
авг
5
 

Промени в нормативната база обуздават разходите за лекарства

Сряда, 22 Август 2018 | 17:21:12
5

Редица промени в нормативната уредба, засягаща лекарствата, планира правителството. Това става ясно от публикуваните

Редица промени в нормативната уредба, засягаща лекарствата, планира правителството. Това става ясно от публикуваните актуализирани мерки в Националната програма за реформи за 2018 г.

Сред разписаните планове са промени в предписването и отпускането на лекарства, регламентиране на условия и ред за лечение с лекарства за състрадателна употреба, приемане на мерки за наблюдение на лекарства и за ограничаване на износа им при необходимост. Част от това вече е разписано в нормативни актове, но все още не е прието окончателно. С промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина се заложиха мерки за ограничаване на износа, сред които изготвяне на списък с лекарства, за които може да се ограничава износът, както и на списък на наблюдавани медикаменти, за които в ИАЛ е постъпило уведомление, че предстои износ. Промените бяха предложени преди месеци, но все още не са минали на второ четене през парламента.

Промени предстоят и в Наредба 10 за условията и реда за заплащане на лекарства, като там се очаква да се заложат по-ефективни механизми за договаряне на отстъпки с фармаиндустрията.

Управляващите планират също така утвърждаване на още фармако-терапевтични ръководства – 100% за всички 62 клинични специалности. Към момента издадените такива са 11. Няма отказ и от идеята за генерично заместване или предписване на лекарства. Такава идея бе лансирана още от бившия здравен министър Петър Москов, но до реализацията й и досега не се е стигнало.

Срокът, който си дават властите за осъществяване на планираното, е 2020 г.

Според тях с въвеждането на новите мерки ще се постигне оптимизиране на разходите на публични средства за лечение, както и намаляване на цените на лекарствата от Позитивния списък. Управляващите очакват още да реализират икономии от въвеждането на централизирано договаряне на отстъпки за медикаменти, покривани от Касата, а всички тези мерки да доведат и до подобрен достъп до здравни грижи.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
SuNd

Хм 23.08.2018 13:29:44

Да се чудиш как така никой досега не се е сетил за тези "редица промени в нормативната уредба, засягаща лекарствата", че отдавна пазителите на хазната да се радват на туй пусто "оптимизиране на разходите на публични средства за лечение"?! А те, пазителите, през годините, май все едни и същи!

Някой си 23.08.2018 01:11:45

Бих добавил: Какво прави ДАНС с паралелния експорт през здравни заведения? Какво се случва с оценката на терапевтичната ефективност постигната за пациент? Не е ли тя част от постигането на оптимална ефективност в изразходване на публични/обществени (подчертавам публични/обществени) финансови средства? Какво става с електронното здравеопазване? Може би страх от прозрачността в системата (някой да загуби милион годишно), колко жалко - не бихме могли да източваме НЗОК ... или колко жалко всички ние които с дадената хипократова клетва казваме биейки се в гърдите - ние даваме най-доброто за пациента... Дрън, дрън ... лекарствата, особено в обкологията са виновни ... а всички тези люде които се облагодетелстват финансово за сметка на тях, а всичките тези болни хорица, нищо не подозиращи, лекувани с химио заради пътека а иначе ... таргетнатажтерапия платена и изнесена, и пак платена ... СМЕШНО Е! Смешно е и когато някой каже: хей хора, искаме да помогнем, искаме да въведем дигитални здравеопазване, стойност базирано здравеопазване, търсене на крайния здравен резултат за гадния потребител тогава: ... но това не може да се случи, ние сме толкова умни ... защото няма да можем да краеем, лъжем, тънем в измама, убийства и геноцид ... Да се замислим, защото сме маст от прекрасен свят без граници а те, продължават ли продължават да намират тъпи оправдания и виновни ... Всеки друг но бе и те!

Dr_Doolittle 22.08.2018 23:00:44

Когато осигуряваш едва 5% от годишните разходи за здравеопазване спрямо бюджетите на другите европейски държави за същия брой население НЯМА НАЧИН ДА НАМАЛЯВАШ лекарствата и ограничаваш още лечението освен да пълниш УШИТЕ НА ПРОСТИЯ ЕЛЕКТОРАТ С уж промени и икономии. Но простотиите минават, защото няма критична маса мислещи граждани , които да счупят главите на тиквите , които си продължават със старите манипулациите на масите. Я да излезе някой правителствен тъпанар и да коментира защо България е с 20 ПЪТИ по-нисък бюджет за здравеопазване и докога ще се иска европейско качество с това ниво на финансиране. Очевидно не е възможно, но манипулациите и плюенето по лекарското съсловие продължават вместо правителствените тъпаци да носят отговорност за днешното състояние на системата.

експерт 22.08.2018 22:19:59

Е, тук не виждам и една мярка за намаляване на разходите за лекарста. Дечи много говореше, но и той млъкна. Сигурно е разбрал коя е най-добрата приятелка на Цецо.

Гост 22.08.2018 17:29:09

обуздават , обуздаха , ще обуздаят - мисля че времето е сбъркано


Всичко за коронавируса
Още новини
Пари за ремонт на детската онкохематология в ИСУЛ – догодина
04.12.2023 17:15:20

Пари за ремонт на детската онкохематология в ИСУЛ – догодина

Клиниката по детска клинична онкология и хематология (КДКОХ) в УМБАЛ „Царица Йоанна – ...

Великобритания: NHS обновява софтуера си, за да се справи с дългите списъци на чакащи
04.12.2023 16:26:31

Великобритания: NHS обновява софтуера си, за да се справи с дългите списъци на чакащи

Националната здравна служба на Великобритания (NHS) обяви плановете си да обнови изцяло софтуера ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...