!
Неделя, 14 Април 2024
08
юли
 

Ден на пациента:

Промени в стандарта за лечение на меланом дават шанс за контрол над заболяването

Събота, 08 Юли 2023 | 14:59:24


През последните две години лекарственото лечение в областта на дермато-онкологията претърпя значително развитие. Вече пациенти с меланом в ранен стадий (IIB и IIC) могат да бъдат лекувани с добра ефективност с и

През последните две години лекарственото лечение в областта на дермато-онкологията претърпя значително развитие. Вече пациенти с меланом в ранен стадий (IIB и IIC) могат да бъдат лекувани с добра ефективност с имунотерапия, след оперативно отстраняване на тумора. Това предлага нови хоризонти за бъдещия контрол на заболяването, съобщи д-р Гергана Шаламанова – председател на Бъгарската асоциация по дермато-онкология по време на пациентски форум – Ден на пациента: „Меланомно общество в обществото“, който се проведе днес в София.  Събитието събра водещи лекари в областта на дерматоонкологията, мултидисциплинарни екипи от учени и специалисти, посветени на това заболяване, които представиха новостите в диагностиката и лечението на кожен меланом пред пациенти и техните семейства.

Напредъкът в медицината тази година доведе до промени в стандарта за лечение на кожния меланом. „У нас, както и в цяла Европа, е регистрирана и предстои да бъде реимбурсирана имунотерапия за лечение на ранен стадий на меланом. Като лекари всички очакваме с нетърпение тази нова възможност за още по-задълбочена грижа за нашите пациенти“, допълни д-р Шаламанова.

Тези иновации в диагностиката и лечението на меланом придават още по-голямо значение на биопсията на сентинелния възел, посочи от своя страна д-р Ива Гаврилова – хирург-онколог и секретар на БАДО. „Сентинелната биопсия продъжава да бъде решаваща оперативна техника за установяване на реалния стадий на заболяването. Тя ни позволява адекватно определяне на рисковете за пациента и бъдещото му проследяване, което е ключово за успеха на лечението и качеството на живот на пациентите с меланом“, подчерта д-р Гаврилова. Тя представи на форума и нова възможност за лечение на пациенти с метастазирал очен меланом – „вид имунотерапия, която дава надежда за по-добър контрол на това рядко заболяване, в напреднал стадий от развитието му и сме щастливи да споделим новината с нашите пациенти“.

Форумът бе и Годишна среща на Меланом пациентската общност в България (МПОБ). Лекари-онкодерматолози, учени, психолози, специалисти по здравни грижи, партньорски организации застанаха пред пациентите с меланом и техните близки, за да отговорят на техните въпроси. Целта бе всички заедно да се запознаят и да обсъдят иновативните методи за диагностика, лечение и психосоциална подкрепа, които дават перспектива за качество на живот, благодарение на новите терапи и възможностите на науката.  

Всяка година в България се диагностицират над 600 нови случая на меланом. В световен мащаб тенденциите са към трайно покачване на заболеваемостта и за жалост все по-често ще се сблъскваме с този тумор, отбелязват от БАДО. Притеснително е, че се диагностицират все по-млади пациенти - под 35 - 40-годишна възраст, включително и подрастващи. В началните стадии меланомът се лекува оперативно и шансът за пълно излекуване е над 90%. Затова ранното откриване на заболяването е от ключово значение.

По време на форума бяха изнесени данни от проучане на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания, които показват, че само 3% от българите смятат, че ракът е лечим. Само ¼ от хората у нас са си правили профилактичен преглед за рак. В същото време 71% заявяват, че биха си направили безплатен профилактичен преглед за онкологично заболяване. Българската асоциация по дермато-онкология препоръчва всеки човек поне веднъж в живота си да се прегледа за кожен меланом при специалист, дори и да няма никакви симптоми. Профилактиката и слънцезащитата са най-ефективните средства за предпазване от заболяването.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
xPJK


Всичко за коронавируса
Още новини
ИАМН се самосезира по репортаж и започва спешна проверка за кражба на генетичен материал
14.04.2024 13:53:58

ИАМН се самосезира по репортаж и започва спешна проверка за кражба на генетичен материал

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) започва спешна проверка за кражба на ...

Д-р Гергана Войнова: Признанието
14.04.2024 11:05:28 Невена Попова

Д-р Гергана Войнова: Признанието "Млад лекар на годината" ме изненада приятно

Д-р Гергана Войнова завършва средното си образование в Профилирана гимна ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...