Вторник, 28 Септември 2021
29
юни
10
 

Променят критериите за базите за обучение на бъдещите лекари

Вторник, 29 Юни 2021 | 19:40:07 Полина Тодорова
10

Министерството на здравеопазването предлага промени, свързани с изискванията към лечебните заведения, които извършват обучение на студенти и специализанти. На практика това е следващата стъпка в измененията, свързани с образованието на медиците, след к

Министерството на здравеопазването предлага промени, свързани с изискванията към лечебните заведения, които извършват обучение на студенти и специализанти. На практика това е следващата стъпка в измененията, свързани с образованието на медиците, след като преди дни ведомството предложи промени и по отношение на реда за самите специализации. 

Целта на промените е да бъдат създадени условия повече лечебни заведения да могат да кандидатстват за получаване на одобрение за обучение на студенти и/или специализанти, посочват в мотивите си от ресорното ведомство.

В проекта на Наредба се предлага и оптимизация на изискванията към лицата, които могат да бъдат включвани в експертните комисии за проверка на съответствието.  В момента лечебните заведения имат право да обучават студенти и специализанти, само ако са получили одобрение от министъра на здравеопазването, твърдят от МЗ. Това, което се предлага с проекта, е в състава на експертната комисия да се включват лица, заявили желание да участват в тях и които са включени в списък, утвърден със заповед от министъра на здравеопазването. Те трябва да притежават не по-малко от една година опит в организирането, координирането и провеждането на обучение на студенти.

Променя се и съставът на комисията, като отпада изискването в нея да влизат лекар, юрист и икономист. Отпада и изискването Експертната комисия да извършва проверка на съответствието на лечебното заведение на място, като се предлага това да се прави „при необходимост“. В мотивите се посочва  още, че с измененията „ще се облекчи и процесът по извършване на проверка на съответствието на лечебното заведение с критериите и условията на наредбата, включително избягване на допълнителното финансово натоварване на кандидатстващото лечебно заведение, свързано със заплащане на командировъчни разходи на експертната комисия.“

Лечебните заведения ще имат по-голяма ангажираност към обучението, като за целта е предвидено изискване за договореност на кандидатстващата за одобрение структура с друга база за обучение за модулите и разделите от практическото обучение по съответната следдипломна специалност, които лечебното заведение не може да проведе, посочват от МЗ.

Регламентирани са голям брой индикатори за изпълнение на критериите, на които трябва да отговаря структурата и организацията на дейността в лечебното заведение, необходимото оборудване и квалификацията на персонала, като голяма част от тях не са пряко свързани с провеждането на обучение, допълват от ведомството. 

Така например се намалява изискването за броя лекарите в базите за обучение, като вместо двама лекари специалисти на трудов договор, ще е възможно там да има и само един.

Промяна има и по отношение на критериите за организация на дейността на лечебното заведение, свързана с обучението на бъдещите лекари. Отпада например изискването клиниката или отделението, което ще извършва обучение, да осъществява медицинска дейност от поне второ ниво на компетентност, както и „не по-малко от 30 % от преминалите болни да със заболявания, лечението на които изисква второ и по-високо ниво на компетентност, когато е приложимо“.

С целия проект може да се запознаете тук. Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
DM7a

Дядо и внуче 30.06.2021 23:13:42

"професори"- всички университети са де факти приватизирани от наследниците на няколко бивши соц-фамилии и всички отговорни институции се правят на разсеяни.... Какво ново на компетентност очакваме от псевдо-хабилитати...

Гост 30.06.2021 10:28:45

Т.е. някой, който е взел специалност хирургия преди една година, ще може да е завеждащ на отделение и да провежда обучение на специализанти...

Гост 30.06.2021 10:46:49

А друг с титла и 1000 публикации, за когото всички под сурдинка знаят колко може обучава. Професурата не зависи от добрата диагностика и практически умения, а от писмената работа.

Някой 30.06.2021 13:21:51

Много тъп коментар! Явно си служебен разбирач. Срам!

Гост 30.06.2021 15:32:10

Много е уместен. От живия живот. Уплашило ми се е окото.

ПОЗИЦИЯ 29.06.2021 23:13:28

ПЪЛНА ДЕВАЛВАЦИЯ И ДЕГРАДАЦИЯ НА НА МЕДИЦИНСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ! ЗДРАВНАТА СЛУЖБА В СЕЛО ВРЪШКА ЧУКА СЪЩО ЩЕ Е БАЗА ЗА СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ! НЯКОЙ НЯКЪДЕ, ОСВЕН В БУЛГАРИСТАН, ДАЛИ ЩЕ ПРИЗНАЕ ТЕЗИ ДИПЛОМИ ЗА СПЕЦИАЛНОСТ? "СПЕЦИАЛИЗАНТИТЕ" САМО ЩЕ СИ ГУБЯТ ВРЕМЕТО С ТЕЗИ ПСЕВДОСПЕЦИАЛИЗАЦИИ - НИЩО НЯМА ДА НАУЧАТ И НИКОЙ НЯМА ДА СМЕЕ ДА ГИ НАЕМЕ ИЛИ ДА СЕ ЛЕКУВА ОТ ТЯХ! ТОЗИ ЩУРАВ МИНИСТЪР НЯМА ЛИ НАЙ-ПОСЛЕ ДА СЕ ИЗМИТА С ОТКАЧЕНИТЕ СИ ИДЕИ?

Гост 30.06.2021 07:23:42

Университетската болница в С. Гален Швейцария има договори с частни структури. Някои от операциите се насочват там и съответно се провеждат обучения тъй като там има база и специалисти. Лично съм ходила в малка клиника на третия етаж на жилищна сграда ( българския стандарт не би го допуснал като квадратура и разположение), но професора там беше създал своя методика и дори провежда уъркшопи по международните конгреси.

Гост 30.06.2021 01:14:13

Заболяха ме очите. Егати шрифта! То защото сега в университетските змиярници много научават. Трябва да има и конкуренция между калпавите професори мародери, които бълват ялови докторанти за да си пишат актив. В Горно Нанадолнище лекар практик може да покаже много неща на специализант. Светът е по- шарен от чугунените ви глави.

???????????????????? 29.06.2021 21:07:27

????????????????????????????????

Гост 30.06.2021 01:15:49

@@@@@@@@@@@@@@@@


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Петров: Има съпротива срещу ваксините и тя е безпредметна
28.09.2021 09:55:36

Проф. Петров: Има съпротива срещу ваксините и тя е безпредметна

„Има съпротива срещу ваксините и тя безпредметна. Ваксинирането почива на много сериозни до ...

Pfizer тества перорален медикамент за превенция на COVID при хора, изложени на вируса
28.09.2021 09:18:45

Pfizer тества перорален медикамент за превенция на COVID при хора, изложени на вируса

Pfizer обяви, че започва проучване за ефекта на свой перорален антивирусен препарат за превенция ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...