Неделя, 15 Септември 2019
19
ян
5
 

Променят реда за специализация на младите лекари

Специализанти са принуждавани да се отказват от заплати, алармира д-р Джафер

Петък, 19 Януари 2018 | 09:43:04 Полина Тодорова
5

Министерство на здравеопазването ще измени и усъвършенства  наредбата за специализациите. Това стана ясно от изказване на здравния министър Кирил Ананиев пред депутатите от ресорната парламентарна комисия, който отговори на въпрос на депутата от Д

Министерство на здравеопазването ще измени и усъвършенства  наредбата за специализациите. Това стана ясно от изказване на здравния министър Кирил Ананиев пред депутатите от ресорната парламентарна комисия, който отговори на въпрос на депутата от ДПС д-р Нигяр Джафер, свързан с кадровия проблем в сектора, както и системата на специализации у нас.  Тя подчерта, че у нас има цели области с липса на определени специалисти. „Започва да се усеща сериозен дефицит на педиатри, хирурзи, патоанатоми, на лекари по съдебна медицина. Има областни болници, които не могат да покрият съответното ниво на компетентност поради липсата на лекари“, заяви д-р Джафер.  Тя съобщи и за проблеми, свързани със специализацията на бъдещите лекари, като отбеляза, че са налице корупционни практики. По думите й има случаи, при които млади лекари са били принуждавани да подпишат отказ от полагащата им се по време на специализацията заплата, ако искат да бъдат зачислени за обучение.

„Наредбата за специализации е едно от нещата, които трябва първи да изменим и да усъвършенстваме“, заяви в отговор министър Ананиев. Той уточни, че наредбата ще бъде готова да бъде до края на март, след което ще бъде представена на публично обсъждане. „Аз смятам, че държавата трябва да поеме своята отговорност по отношение на младите хора в системата на здравеопазването“, коментира здравният министър.

Той подчерта, че стимулирането на младите лекари и създаването на по-добра среда за работа е приоритет на ведомството. Ананиев посочи, че заплащането в сектора е от изключителна важност и припомни идеята за създаване на единен механизъм за определянето на възнагражденията в лечебните заведения с 50 и над 50% държавно участие.  Коментари по темата

Правила на форума за коментари
VPqb

Павлина Георгиева 06.11.2018 20:18:35

Цяла година ,дъщеря ми работи без заплащане.Началниците и и в двете болници я съветват да търси връзки в министерството .Защо за Бога трябва да е по този начин.Завършила е езикова гимназия и не разбирам защо тъпо и упорито иска да успее тук.А тук няма правила.. Няма конкурси ....да сме търсели връзки....повдига ми се.

в допълнение на Муньо 22.01.2018 13:30:33

Пропусна да отбележиш да обърнат внимание на регламентираното работно време. Много работодатели се вживяват в ролята на робовладелци и третират мед. специалисти като роби и същите работят по над 250 часа месечно с по 30 часови дежурства веднъж или дваж седмично, с един или два почивни дни, като в тази категория влизат и жени с деца под 6 годишна възраст. Явно някой не е чел КТ или мисли, че стои над българското законодателство, ако има изобщо такова. И всичко това на фона на отрицателния естествен прираст -0,7 промила за 2017 година и то благодарение на ромската раждаемост. Замислете се какво правите и накъде отиваме, ако изобщо можете да мислите.

Муньо 21.01.2018 22:21:33

Дано при приемането на новата наредба за специализация проявите повече мисловна активност и креативност и престанете да се ръководите от интригите в административните ви среди, защото ако бъдете уволнени не бихте сложили бялата престилка, тъй като от години не сте практикували, а някой от вас и изобщо. Пазарът на труда е гъвкав, защото навсякъде има недостиг на медицински специалисти. В чужбина веднага ти предлагат специализация и възможности да избираш какво да специализираш, предлагат и езикови курсове на място, подпомагат процеса на имиграция и предоставят подходящи социални условия на семейството- работа на съпруга/ съпругата, детски градини, училища за децата, жилище. А какво се предлага у нас? В най-добрия случай братско потупване по рамото и добре дошъл на пънгаря, братко. С измислени административни санкции и ограничаването на възможностите на човек да практикува не се решава проблема и не може да се манипулира човек къде да практикува, според това как му е изгодно на някой. Закриването на болници и гаврата с хората, да не им се заплаща за труда им, също не благоприятства процеса и не съдейства за пренасочването на специалисти към големите частни болници, а по-скоро подпомага частния сектор в населеното място и даването на пари под масата. Много от тези колеги съвсем спокойно могат да съдят държавата или да искат политическо убежище в чужбина за дискриминация и репресия и гавра с основни техни права, гарантирани от Конституцията на тая държава. Така, че преди медицинските специалисти да станали защитен от изчезване вид по тези земи си размърдайте мозъците и направете каквото е нужно, дори за това да се простите със зоната си на комфорт.

Лекар след 30 г. работа 19.01.2018 22:42:20

......има случаи, при които млади лекари са били принуждавани да подпишат отказ от полагащата им се по време на специализацията заплата...... Този когото ще обучавам ще взима много по-голяма заплата от мен! Ха-ха-ха!!!

Дофтур 20.01.2018 18:34:50

Батка, що за 30 години работа не се пребори за по-голяма заплата, ами превива гръб пред системата и сега гледаш в чуждата паница?! Що не изревеш за своята заплата, а?!


Още новини
Проф. Станка Маркова: За да постигнем промяна е нужен диалог, а не протести
14.09.2019 10:02:53

Проф. Станка Маркова: За да постигнем промяна е нужен диалог, а не протести

„От 15 години имаме закон закон за съсловните организации. Бих казала браво на тези момичет ...

Проф. д-р Марианa Мурджева е новият ректор на МУ-Пловдив
13.09.2019 19:13:56

Проф. д-р Марианa Мурджева е новият ректор на МУ-Пловдив

Проф. д-р Марианa Мурджева е новият ректор на Медицинския университет в Пловдив. Тя спечели балот ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...