Четвъртък, 11 Август 2022
19
ян
5
 

Променят реда за специализация на младите лекари

Специализанти са принуждавани да се отказват от заплати, алармира д-р Джафер

Петък, 19 Януари 2018 | 09:43:04 Полина Тодорова
5

Министерство на здравеопазването ще измени и усъвършенства  наредбата за специализациите. Това стана ясно от изказване на здравния министър Кирил Ананиев пред депутатите от ресорната парламентарна комисия, който отговори на въпрос на депутата от Д

Министерство на здравеопазването ще измени и усъвършенства  наредбата за специализациите. Това стана ясно от изказване на здравния министър Кирил Ананиев пред депутатите от ресорната парламентарна комисия, който отговори на въпрос на депутата от ДПС д-р Нигяр Джафер, свързан с кадровия проблем в сектора, както и системата на специализации у нас.  Тя подчерта, че у нас има цели области с липса на определени специалисти. „Започва да се усеща сериозен дефицит на педиатри, хирурзи, патоанатоми, на лекари по съдебна медицина. Има областни болници, които не могат да покрият съответното ниво на компетентност поради липсата на лекари“, заяви д-р Джафер.  Тя съобщи и за проблеми, свързани със специализацията на бъдещите лекари, като отбеляза, че са налице корупционни практики. По думите й има случаи, при които млади лекари са били принуждавани да подпишат отказ от полагащата им се по време на специализацията заплата, ако искат да бъдат зачислени за обучение.

„Наредбата за специализации е едно от нещата, които трябва първи да изменим и да усъвършенстваме“, заяви в отговор министър Ананиев. Той уточни, че наредбата ще бъде готова да бъде до края на март, след което ще бъде представена на публично обсъждане. „Аз смятам, че държавата трябва да поеме своята отговорност по отношение на младите хора в системата на здравеопазването“, коментира здравният министър.

Той подчерта, че стимулирането на младите лекари и създаването на по-добра среда за работа е приоритет на ведомството. Ананиев посочи, че заплащането в сектора е от изключителна важност и припомни идеята за създаване на единен механизъм за определянето на възнагражденията в лечебните заведения с 50 и над 50% държавно участие.  Коментари по темата

Правила на форума за коментари
r9DT

Павлина Георгиева 06.11.2018 20:18:35

Цяла година ,дъщеря ми работи без заплащане.Началниците и и в двете болници я съветват да търси връзки в министерството .Защо за Бога трябва да е по този начин.Завършила е езикова гимназия и не разбирам защо тъпо и упорито иска да успее тук.А тук няма правила.. Няма конкурси ....да сме търсели връзки....повдига ми се.

в допълнение на Муньо 22.01.2018 13:30:33

Пропусна да отбележиш да обърнат внимание на регламентираното работно време. Много работодатели се вживяват в ролята на робовладелци и третират мед. специалисти като роби и същите работят по над 250 часа месечно с по 30 часови дежурства веднъж или дваж седмично, с един или два почивни дни, като в тази категория влизат и жени с деца под 6 годишна възраст. Явно някой не е чел КТ или мисли, че стои над българското законодателство, ако има изобщо такова. И всичко това на фона на отрицателния естествен прираст -0,7 промила за 2017 година и то благодарение на ромската раждаемост. Замислете се какво правите и накъде отиваме, ако изобщо можете да мислите.

Муньо 21.01.2018 22:21:33

Дано при приемането на новата наредба за специализация проявите повече мисловна активност и креативност и престанете да се ръководите от интригите в административните ви среди, защото ако бъдете уволнени не бихте сложили бялата престилка, тъй като от години не сте практикували, а някой от вас и изобщо. Пазарът на труда е гъвкав, защото навсякъде има недостиг на медицински специалисти. В чужбина веднага ти предлагат специализация и възможности да избираш какво да специализираш, предлагат и езикови курсове на място, подпомагат процеса на имиграция и предоставят подходящи социални условия на семейството- работа на съпруга/ съпругата, детски градини, училища за децата, жилище. А какво се предлага у нас? В най-добрия случай братско потупване по рамото и добре дошъл на пънгаря, братко. С измислени административни санкции и ограничаването на възможностите на човек да практикува не се решава проблема и не може да се манипулира човек къде да практикува, според това как му е изгодно на някой. Закриването на болници и гаврата с хората, да не им се заплаща за труда им, също не благоприятства процеса и не съдейства за пренасочването на специалисти към големите частни болници, а по-скоро подпомага частния сектор в населеното място и даването на пари под масата. Много от тези колеги съвсем спокойно могат да съдят държавата или да искат политическо убежище в чужбина за дискриминация и репресия и гавра с основни техни права, гарантирани от Конституцията на тая държава. Така, че преди медицинските специалисти да станали защитен от изчезване вид по тези земи си размърдайте мозъците и направете каквото е нужно, дори за това да се простите със зоната си на комфорт.

Лекар след 30 г. работа 19.01.2018 22:42:20

......има случаи, при които млади лекари са били принуждавани да подпишат отказ от полагащата им се по време на специализацията заплата...... Този когото ще обучавам ще взима много по-голяма заплата от мен! Ха-ха-ха!!!

Дофтур 20.01.2018 18:34:50

Батка, що за 30 години работа не се пребори за по-голяма заплата, ами превива гръб пред системата и сега гледаш в чуждата паница?! Що не изревеш за своята заплата, а?!


Всичко за коронавируса
Още новини
САЩ: Съдят лекарка за фалшиви имунизации и хомеопатия вместо ваксини срещу COVID
11.08.2022 17:22:52

САЩ: Съдят лекарка за фалшиви имунизации и хомеопатия вместо ваксини срещу COVID

Лекарка натуропат от град Напа, щата Калифорния, е обвинена за продажба на фалшиви „имуниза ...

Акад. Славов: Уретропластика с лигавица от бузата възстановява качеството на живот при 60-70 пациенти годишно
11.08.2022 16:58:58 Надежда Ненова

Акад. Славов: Уретропластика с лигавица от бузата възстановява качеството на живот при 60-70 пациенти годишно

Уретропластиката на дефектите с букална или лингвална лигавица се използва при няколко операции, ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...