!
Петък, 29 Март 2024
08
юли
4
 

Променят 15 закона през Закона за лекарствата

Задължават фармацевтите да дават нощни дежурства, ще се дават целеви субсидии за финансово оздравяване на общинските лечебни заведения

Понеделник, 08 Юли 2019 | 11:12:47 Надежда Ненова
4

Създаване на Национална аптечна карта, оптимизиране на контрола върху аптеките, забрана един и същ търговец да притежава едновременно разрешение за търговия на дребно и разрешение за търговия на едро с лекарствени продукти с цел осигуряване на конкурен

Създаване на Национална аптечна карта, оптимизиране на контрола върху аптеките, забрана един и същ търговец да притежава едновременно разрешение за търговия на дребно и разрешение за търговия на едро с лекарствени продукти с цел осигуряване на конкуренция и въвеждане на допълнително изискване относно информацията, която се съдържа в Позитивния лекарствен списък (ПЛС) са основните насоки на проекта за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, публикуван на сайта на МЗ.Министерството обръща внимание, че в момента не тече срок за обществено обсъждане. 

За да бъдат изпълнени тези насоки се правят изменения и допълнения в 15 закона, обясняват от министерството. Това са Законът за здравето, за здравното осигуряване, за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането, за лечебните заведения, за медицинските изделия, за обществените поръчки, за трансплантация на органи, тъкани и клетки, за храните, за приватизация и следприватизационен контрол, за бюджета на НЗОК за 2019 г., за съсловните организации на лекарите и на лекарите по дентална медицина, за съсловната организация на магистър-фармацевтите и за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, на зъботехниците и на помощник-фармацевтите.

Със създаването на Националната аптечна карта ще се определят потребностите на населението от достъп до лекарствени продукти, осигурявани от аптеки и ще се идентифицират областите, общините и населените места с недостиг от аптеки, пише в мотивите към проекта.

Когато бъде уставен недостиг на аптеки и дейности, които те извършват,

ще се прилагат мерки за стимулиране на осигуряването на лекарствени продукти

В такива населени места аптеките ще могат да осъществяват дейност на втори или следващ адрес. Там няма да се изисква на втория/следващия адрес да работят магистър-фармацевти на пълен работен ден, а ще се допуска работното време да бъде не по-малко от два дни седмично по 4 часа.

Една от най-важните промени, предложени в законопроекта е задължителното осигуряване на денонощна аптека във всяка област. „Аптеките, получили разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти, ще осигуряват денонощна работа по график, изготвен от съответната РЗИ. В графика ще се включват всички аптеки, които имат разрешение на територията на административния център на областта.

Графикът ще е задължителен и за неспазването му ще бъдат налагани санкции“,

пише в мотивите към законопроекта. Според министерството мерките не създават административни ограничения, нито водят до намеса в свободната конкурентна среда, в която се осъществява дейността на аптеките.

Законопроектът предвижда по изключение и при липса на алтернатива за лечение на конкретен пациент и само в интерес на неговото здраве, разрешен за употреба в страната лекарствен продукт да може да се прилага извън одобрените с кратката характеристика на лекарствения продукт показания, при наличие на достатъчно научни основания за това. Лекарите от комисията, която е предписала лекарствения продукт,

ще носят отговорност за провеждане на лечението

и ще проследяват ефекта от прилагането му.

В тези случаи е предвидено приложените лекарствени продукти да не се заплащат с публични средства.

Променят се и процедурите по регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, като

включването на лекарствени продукти в ПЛС се разписва на ниво закон,

тъй като в момента уредбата е в подзаконов нормативен акт.

Законопроектът предвижда санкции за участниците във веригата на лекарствоснабдяването в случай на навлизане на фалшифицирани лекарствени продукти и нарушаване на правилата относно спазването на показателите за безопасност при лекарствените продукти.

Друга промяна цели оптимизиране на контрола върху аптеките, тъй като той в момента не е достатъчно ефективен поради дублиране на функции и липса на добро взаимодействие между компетентните органи. Създава се законово задължение за взаимодействие и координиране на дейностите на ИАЛ в областта на контрола върху лекарствените продукти с РЗИ. Създава се възможност РЗИ, в рамките на своята компетентност, да съдействат на ИАЛ при осъществяване на дейностите по контрола върху лекарствените продукти на територията на съответната област. На следващо място, за по-добро взаимодействие и контрол се създава задължение за РЗИ да уведомяват ИАЛ за съставените актове за установяване на административни нарушения и за издадените наказателни постановления за нарушения на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Дават се правомощия на РЗИ да осъществяват контрол по изпълнението на разпорежданията за изтегляне на лекарствени продукти от обектите, разположени на територията на съответната област.

В законопроекта се предлага механизъм за

спомагане стабилизирането на общинските лечебни заведения за извънболнична помощ

чрез създаване на възможност за предоставяне на целеви субсидии за текущ ремонт на дълготрайни материални активи и финансово оздравяване. Предлагат се промени, с които се въвежда възможност за субсидиране на държавни и общински комплексни онкологични центрове от бюджета на Министерството на здравеопазването за медицинска експертиза, осъществявана от ТЕЛК така, както това е предвидено за болници и центрове за психично здраве.

Законопроекта може да намерите тук. 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
w2DF

Гост 08.07.2019 23:25:05

Вълнуващо! Задлъжения, контрол, координация, взаимодействие, правомощия, нарушения, санкции, разпоредби. Нещо да кажете за правата на тези, които работят в системата и на практика я крепят?

Гост 08.07.2019 22:29:51

Частните субекти не са длъжни да поемат социални функции на държавата. Потресена съм от лекотата с която хора, които не са инвестирали и един лев се разпореждат с чуждата собственост. Да инвестира държавата в аптеки и да ги кара да работят както си ще.

БЛС-Въоръжено Крило 08.07.2019 13:47:01

Той фармацевтът ще ви стои диван чапраз ,ама надценката ще му е 300-500 % през нощта защото ще трябва да плаща и заплати и нощен труд . И няма никаква логика да има работещи аптеки през нощта ,защото няма логика някой да получи рецепта през нощта и тепърва да ходи в аптека - Ако търси по това време медицинска помощ , този пациент или е 100% спешен пациент подлежащ на реанимация и настаняване в болнично здравно заведение или е някой глупав и нагъл тип , който изобщо не е спешен , има хрема,кашлица и е за преглед ама на другия ден със записан час при личния си лекар, който ще му изпише тогава терапията на рецепта. Тоест няма хипотеза нощем (с белите коне) да се поддържа аптека за да си купел някой си презерватив или аспирин ,че го боляла тиквата , ама забравил да си купи през деня (ами да събуди майка си и баща си да му дадат) Както пише Дулитъл все по гротесково става в тъпата татковина Ама така е понеже административният произвол скапва лекарите и минава и си мълчат, що да не пробват и в други сектори. Ето че при първите овце минава

Гост 08.07.2019 12:05:37

Колко добре планирано и замислено, обмислено, задълбочено, експертно... Красота. Да ти стане драго да работиш в тази предвидима среда.


Всичко за коронавируса
Още новини
Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в
28.03.2024 17:19:22 Невена Попова

Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в "Софиямед" усилията на целия екип са фокусирани върху грижата за пациента  

Кристиана Атанасова завършва образованието си в СУ „Св. Климент Охридски“ с бакал ...

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес
28.03.2024 16:43:35

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес

Днешният ден е рекорден по брой младежи, които даряват кръв за първи път в Бургас, съобщават от У ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...