Четвъртък, 22 Октомври 2020
27
февр
1
 

Протезирането на възрастни пациенти влиза в НРД 2018

Договорът се подписва утре в Здравното министерство

Вторник, 27 Февруари 2018 | 14:22:46 Ирина Пекарева
1

„Новото в Националния рамков договор е въвеждането на абсолютно нова дейност, която ще започне от 1 септември 2018 г. За нея БЗС – единствен и само той, настоява да се появи в пакета дентални дейности за здравноосигурени лица над 18 г. от 1

„Новото в Националния рамков договор е въвеждането на абсолютно нова дейност, която ще започне от 1 септември 2018 г. За нея БЗС – единствен и само той, настоява да се появи в пакета дентални дейности за здравноосигурени лица над 18 г. от 1999 г. Тази нова дейност е осигуряване на цели плакови протези за възрастните на възраст 65-69 г.” Това заяви на пресконференция днес председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.

Събитието бе организирано с цел представяне на новостите в НРД за тази година, договорен между съсловната организация и Касата. Договорът ще бъде подписан утре в 13.30 ч. в Министерството на здравеопазването, информира д-р Шарков.

По отношение на новата дейност, която вече бе анонсирана, той каза още: „Това е първата възрастова група, при която ние стартираме поставянето на тези цели, тотални протези. Всеки в тази възрастова група здравноосигурен има право на до две протези, като периодът, за който той ще ги носи, е 4 години. Т.е. след 4 години тези протези могат да бъдат заменени”, обясни председателят на БЗС.

По данни на съсловната организация на зъболекарите, към момента населението между 65 и 69-годишна възраст е 483 000 души. От тях 20% имат обеззъбена горна челюст, 17% имат обеззъбяване на долната челюст, а 13% са напълно обеззъбени, информира д-р Шарков. От думите му стана ясно, че средствата, заделени за новата услуга в бюджета на касата, възлизат на около 20 млн. лв. Става въпрос за дейност, която ще се заплаща от бюджет 2018 в рамките на последните три месеца от бюджетната година – септември, октомври и ноември, подчерта д-р Шарков, като припомни, че дейностите, извършени през декември месец на дадена година, се заплащат от бюджета на НЗОК за следващата година.

„Зъботехническата работа, която е част от изработването – материалите и изработването на протезите, ще се доплащат от пациента. Това ще бъде на договореност между лекаря по дентална медицина и зъботехника. Ние тук не можем да се намесим, защото зъботехникът не е част от НРД”, коментира още председателят на Зъболекарския съюз и допълни: „В различните части на страната според стандарта в тези райони протезата се движи в най-различни стойности. Има цени 50, 60, 70, 80 лв. доплащане”.

„Тази крачка е изключително важна, защото отваря възможността забравените до този момент наши бащи, майки, възрастни роднини да бъдат отново върнати в лоното на здравното осигуряване и да се почувстват пълноценни граждани. Наясно сме с допълнителните въпроси, които ще възникнат в процеса на утвърждаване на тази дейност, и това беше основният мотив да приемем предложението на финансовия министър и на МЗ и да се обединим около идеята да започне от 1 септември, защото има доста неясноти как ще тръгнат нещата. Това е качествено нова дейност”, подчерта главният секретар на съсловната организация д-р Борислав Миланов.

От думите на д-р Николай Шарков стана ясно още, че няма промяна в доплащането на зъболекарските услуги от страна на пациента. „Запази се символичното доплащане, което въведохме преди много години в НРД и след това бе отразено в закона. И до ден днешен сме твърдо убедени, че доплащането означава съпричастност и контрол от страна на пациента за извършените в устата му дейности. Имаме увеличение на прегледа като стойност, заплащана от НЗОК, но пациентът няма да усети това увеличение, както и досега той ще доплаща 1,80 лв.”, коментира той.

Продължава и въведената преди година и половина трета дейност за възрастните над 18-годишна възраст. Детският пакет пък остава същият, какъвто беше и в предишния НРД, „защото, преглеждайки епидемиологичните данни, ние знаем, че той напълно би удовлетворил децата, стига родителите да ги водят на зъболекар”, обясни председателят на БЗС.

Той посочи още, че според Рамковия договор всяка бременна жена има право по НЗОК на един допълнителен преглед. „Защото когато тя посети лекаря по дентална медицина, освен че той ще установи статуса на устата й, тя ще получи много ценни съвети как да се държи по време на бременността, за да може бъдещото дете да израсне със здрава костна зъбна структура, здрав организъм, здрава уста. И тези съвети може да ги получи от зъболекаря. Така че не е само прегледът. Освен това естествено ще получи и съвети как да опази собственото си здраве в този период”, каза д-р Николай Шарков.

„Освен бременните БЗС направи и още нещо - за децата, които страдат от психични проблеми, 100% покриване на всички дейности, които ще се извършват в устата им, никакво доплащане и саниране докато се санира устата. Няма ограничение на броя дейности, както при децата с нормално развитие. Същото се отнася и за задържаните под стража, но те се ползват от пакета за възрастни”, допълни той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
mxVQ

Гост 27.02.2018 15:22:48

Кога започват да валят оставките?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Заповедта за носене на маски на открито е факт
21.10.2020 20:20:10

Заповедта за носене на маски на открито е факт

От утре, 22 октомври, се въвежда противоепидемична мярка за носенето на маска или друго средство, ...

COVID спря отпуските на шефове на лечебни заведения
21.10.2020 18:51:43

COVID спря отпуските на шефове на лечебни заведения

Спират се отпуските на управителите и директорите на държавни лечебни заведения. Това става със з ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...