Неделя, 26 Януари 2020
27
февр
1
 

Протезирането на възрастни пациенти влиза в НРД 2018

Договорът се подписва утре в Здравното министерство

Вторник, 27 Февруари 2018 | 14:22:46 Ирина Пекарева
1

„Новото в Националния рамков договор е въвеждането на абсолютно нова дейност, която ще започне от 1 септември 2018 г. За нея БЗС – единствен и само той, настоява да се появи в пакета дентални дейности за здравноосигурени лица над 18 г. от 1

„Новото в Националния рамков договор е въвеждането на абсолютно нова дейност, която ще започне от 1 септември 2018 г. За нея БЗС – единствен и само той, настоява да се появи в пакета дентални дейности за здравноосигурени лица над 18 г. от 1999 г. Тази нова дейност е осигуряване на цели плакови протези за възрастните на възраст 65-69 г.” Това заяви на пресконференция днес председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.

Събитието бе организирано с цел представяне на новостите в НРД за тази година, договорен между съсловната организация и Касата. Договорът ще бъде подписан утре в 13.30 ч. в Министерството на здравеопазването, информира д-р Шарков.

По отношение на новата дейност, която вече бе анонсирана, той каза още: „Това е първата възрастова група, при която ние стартираме поставянето на тези цели, тотални протези. Всеки в тази възрастова група здравноосигурен има право на до две протези, като периодът, за който той ще ги носи, е 4 години. Т.е. след 4 години тези протези могат да бъдат заменени”, обясни председателят на БЗС.

По данни на съсловната организация на зъболекарите, към момента населението между 65 и 69-годишна възраст е 483 000 души. От тях 20% имат обеззъбена горна челюст, 17% имат обеззъбяване на долната челюст, а 13% са напълно обеззъбени, информира д-р Шарков. От думите му стана ясно, че средствата, заделени за новата услуга в бюджета на касата, възлизат на около 20 млн. лв. Става въпрос за дейност, която ще се заплаща от бюджет 2018 в рамките на последните три месеца от бюджетната година – септември, октомври и ноември, подчерта д-р Шарков, като припомни, че дейностите, извършени през декември месец на дадена година, се заплащат от бюджета на НЗОК за следващата година.

„Зъботехническата работа, която е част от изработването – материалите и изработването на протезите, ще се доплащат от пациента. Това ще бъде на договореност между лекаря по дентална медицина и зъботехника. Ние тук не можем да се намесим, защото зъботехникът не е част от НРД”, коментира още председателят на Зъболекарския съюз и допълни: „В различните части на страната според стандарта в тези райони протезата се движи в най-различни стойности. Има цени 50, 60, 70, 80 лв. доплащане”.

„Тази крачка е изключително важна, защото отваря възможността забравените до този момент наши бащи, майки, възрастни роднини да бъдат отново върнати в лоното на здравното осигуряване и да се почувстват пълноценни граждани. Наясно сме с допълнителните въпроси, които ще възникнат в процеса на утвърждаване на тази дейност, и това беше основният мотив да приемем предложението на финансовия министър и на МЗ и да се обединим около идеята да започне от 1 септември, защото има доста неясноти как ще тръгнат нещата. Това е качествено нова дейност”, подчерта главният секретар на съсловната организация д-р Борислав Миланов.

От думите на д-р Николай Шарков стана ясно още, че няма промяна в доплащането на зъболекарските услуги от страна на пациента. „Запази се символичното доплащане, което въведохме преди много години в НРД и след това бе отразено в закона. И до ден днешен сме твърдо убедени, че доплащането означава съпричастност и контрол от страна на пациента за извършените в устата му дейности. Имаме увеличение на прегледа като стойност, заплащана от НЗОК, но пациентът няма да усети това увеличение, както и досега той ще доплаща 1,80 лв.”, коментира той.

Продължава и въведената преди година и половина трета дейност за възрастните над 18-годишна възраст. Детският пакет пък остава същият, какъвто беше и в предишния НРД, „защото, преглеждайки епидемиологичните данни, ние знаем, че той напълно би удовлетворил децата, стига родителите да ги водят на зъболекар”, обясни председателят на БЗС.

Той посочи още, че според Рамковия договор всяка бременна жена има право по НЗОК на един допълнителен преглед. „Защото когато тя посети лекаря по дентална медицина, освен че той ще установи статуса на устата й, тя ще получи много ценни съвети как да се държи по време на бременността, за да може бъдещото дете да израсне със здрава костна зъбна структура, здрав организъм, здрава уста. И тези съвети може да ги получи от зъболекаря. Така че не е само прегледът. Освен това естествено ще получи и съвети как да опази собственото си здраве в този период”, каза д-р Николай Шарков.

„Освен бременните БЗС направи и още нещо - за децата, които страдат от психични проблеми, 100% покриване на всички дейности, които ще се извършват в устата им, никакво доплащане и саниране докато се санира устата. Няма ограничение на броя дейности, както при децата с нормално развитие. Същото се отнася и за задържаните под стража, но те се ползват от пакета за възрастни”, допълни той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
v8st

Гост 27.02.2018 15:22:48

Кога започват да валят оставките?


Още новини
Д-р Бахрам Фирузи: България ми даде възможност за добра кариера и развитие
26.01.2020 09:27:43 Надежда Ненова

Д-р Бахрам Фирузи: България ми даде възможност за добра кариера и развитие

Д-р Бахрам Фирузи е ортопед-травматолог, специализирал Хирургия на ръката. Завършва средното ...

СЗО призовава за инвестиции в създаването на нови антибиотици
25.01.2020 10:23:25 Невена Попова

СЗО призовава за инвестиции в създаването на нови антибиотици

Намаляването на частните инвестиции и липсата на иновации в разработването на нови антибиотици по ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...