!
Неделя, 03 Март 2024
18
септ
19
 

Протестиращите медицински специалисти искат връщане на системата „Семашко“

Сряда, 18 Септември 2019 | 16:07:01 Надежда Ненова
19

Достойно заплащане за труда на медицинските сестри – това е искане, под което всеки би се подписал. Затова и когато през март тази година съсловието излезе на протести в защита на правото си  на нормален живот, спечели симпатиите на медии и

Достойно заплащане за труда на медицинските сестри – това е искане, под което всеки би се подписал. Затова и когато през март тази година съсловието излезе на протести в защита на правото си  на нормален живот, спечели симпатиите на медии и редови граждани. Последвалите развития обаче са пример за това, как и най-разумните искания могат да се размият в пороя от абсурдни аргументи, а оправданото недоволство да се обезличи с предлаганите от самото съсловие неработещи решения. А може би дори да се използва за политически цели и лобистки интереси.

 Медицинските сестри настояват за достойно заплащане, но кой знае защо, за няколко протестиращи пред МЗ, пътят за решаване на проблема виждат в това болниците да не са търговски дружества, за да няма "търговия със здраве“ и държавата да спре да финансира частните болници. Случайно или не, искането реално повтаря предложението на БСП в проекта на партията „Визия за България“, в който е записано, че държавните болници не трябва да бъдат търговски дружества, техният търговски статут трябва да бъде премахнат, а онези частни болници, които искат да получават финансиране от НЗОК да се отпишат от Търговския регистър.

 Искането болници да не са търговски дружества е любима тема преди всеки избори, което отново се доказа и днес: „С медицинските специалисти имаме пълно съвпадение по няколко въпроса, които ние, като народни представители, внасяме. Първо е нашето предложение - болниците да не са търговски дружества", каза председателят на БСП Корнелия Нинова след среща с представители на организации на медицинските специалисти.

 „Няма регламентирани правила, по които да се харчат парите, които МЗ и правителството отпуска, тъй като всички болници са търговски дружества и те няма как да финансират търговски дружества. Парите са отпуснати така, че да могат да се финансират клинични пътеки. Всички знаете, че тези клинични пътеки се надписват, за да могат болниците да печелят, тъй като те са търговски дружества. Ние се обявяваме срещу търговията със здраве. Ние сме против тези практики, независимо от това колко пари ще се отпуснат за клинични пътеки, това не е решението за нас“, каза пък представителят на протестиращите медици Мая Илиева на последния протест пред Народното събрание.

 Само че в България вече има лечебни заведения, които не са регистрирани по Търговския закон и именно те са едни от най-тежките примери за проблеми в сектора, включително и по отношение заплащането на медицинския персонал. Такива са например лечебните заведения за психиатрична помощ и неотдавна снимки от една такава клиника взривиха общественото мнение с окаяното състояние, което извадиха на показ.

 Тези искания, по същество, са връщане на старата система „Семашко“ - държавно финансиране и държавно контролиране на притежавана от държавата лечебна мрежа. Системата се финансира през данъци и поне на теория осигурява безплатна и достъпна за всички граждани медицинска помощ, с приоритет върху профилактиката и превенцията на болестите. На практика обаче прекалената държавна намеса, монополизъм и централизирането на всяко едно решение доведоха до ниски заплати и ниска мотивация на работещите в сектора, рекет и корупция.

 Не бяха толкова отдавна времената, когато пациентът трябваше да си носи дори памук и тоалетна хартия при хоспитализация, както и да плаща стократно „безплатното“ здравеопазване, ако иска изобщо да му се обърне внимание. Връщането на тази система, ще позволи разпределянето на ресурса да зависи единствено и само от волята на управляващите и ще постави лечебните заведения в зависимост от симпатиите на „силните на деня“ към директорите им без никакви обективни принципи на финансиране.

 Търговският статут на болниците ги подчини на Закона за счетоводството, според който всяка предоставена услуга и извършена дейност трябва да има цена. Това обективизира в голяма степен влизането на пари във всяко лечебно заведение, а недостатъците подлежат на корекция. Сред тези недостатъци обаче не са частните лечебни заведения, тъй като те по никакъв начин не черпят от ресурса на Здравната каса за сметка на държавните. Или иначе казано – частните са напълно равнопоставени на държавните в привличането на пациенти. Те работят по същите правила, като същевременно никой не може да гарантира, че ако бъдат премахнати договорите им с НЗОК, това ще доведе до отлив на пациенти и съответно до реална дейност на държавните и общинските лечебни заведения. Най-много да откаже и хората, които в момента плащат здравните си осигуровки, да продължат да го правят.

 Реално исканията на медицинските сестри са напълно основателни по отношение на увеличаването на работните им заплати и заплащането на нощния труд. Заплатите и условията на труд на твърде много места не са такива каквито трябва да бъдат, за да отговарят на квалификацията, която имат професионалистите по здравни грижи. Същевременно обаче промяната на статута на лечебните заведения едва ли ще помогне сестринския труд да получи своята достойна оценка.

 Или с други думи, добре е сестрите да внимават какво си пожелават, защото може и да им се сбъдне.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
CPvS

Гост 19.09.2019 08:51:13

Здравната система заради лошо управление , доказа че не може да конролира разходите си в интерес на медиците и на пациентите . Следва закриване .

Гост 19.09.2019 07:28:06

И после се чудят, че лекарите не ги подкрепят. Тъпачки.

Гост 19.09.2019 15:54:00

Живей ти с 600-700 лева и тогава ще те видя тъпако!

Гост 24.09.2019 08:34:33

Семашко няма да им направи 1500 лева заплатите, глупако!

Гост 18.09.2019 23:14:07

Сестрите имат изцяло политически искания. Заплатите са претекст и повод да протестират, повод кукловодите да ги изкарат на улицата за да поставят политическите искания. Оксиморон (дървено желязо): търговска дейност е предоставяне на стоки или услуги срещу заплащане. Сестрите предоставят здравни услуги срещу заплата. Заплатата е част от търговската дейност. Като се премахне търговията със здраве е логично не само да искат повишение на заплатите, а най-после да станат истински милосърдни сестри работещи по убеждение и състрадание, а не търговки искащи само пари.

Ура!Ура!Ура! 18.09.2019 19:43:22

Искаме си Станка и Милка!

Гост 18.09.2019 23:23:46

Ма никой не е тръгнал да ви ги взема, хранете си ги, къткайте си ги, радвайте им се.

Гост 18.09.2019 18:38:00

Просто тези каки днес лелки изглежда никога не са работили в социалистическата поликлиника , когато се питахме дали за Коледа ще ни платят заплатите. И се е случвало да не ни дадат заплати, защото трябваше първо общинската администрация тюфлеци да я получат преди медицинския персонал. Изключително прости хора може да си обясняват ниските заплати с това,че болниците били търговски дружества. Първо и да одържавят всичко заплатите ЩЕ СА ОЩЕ ПО-НИСКИ, защото комунистите ще са сложили ръка на всичко пак. Второ никой лекар няма да се върне в социалистическата съветска поликлиника имени Семашко. Лекарите сме свободна професия и да духа супата всеки, който иска пак медиците да са на фиксирани заплати по-ниски от шлосер и много по-ниски от партиен секретар било той ин на ГЕРБ. Айде сбогом на простите другарки ,които повтарят комунистическите глупости и после се чудят зашо ги манипшулират толкова лесно.

Лекар 18.09.2019 18:15:27

Това е пак платена поръчка на фармамафията , която има интерес да продава лекарства и консумативи на високи цени в държавните болници. И искат на всяка цена да върнат системата Семашко !!! Но това няма да стане защото в Европа няма такъв модел!!!

Теоретични дрънканици 18.09.2019 16:29:08

Надеждо, ти наясно ли си колко частниците са равнопоставени на държавните болници, а? Или ти платиха да избълваш куп клишета? Колко тежки, силно увредени и свръхдкъпоструващи "батаци" от пациентите приемат в часпрома годишно? А? Колко спешност (не кардиологична за стентчета), катастрофи, изгаряния и друг травматизъм? Колко терминални усложнени онкоболни? Колко частни перачници за пари имат педиатрия? А патоанатомия, неонатология? А други непечеливши недофинансирани сектори? Ма то "съвсем случайно" в частните се подържат кардиологии, гастроентерологии, хирургии, ортопедии, АГ... Да не изброявам... Напъни си продажното пилешко мозъче, направи реална справка на годишна база и пак ела да ми чуруликаш за "равнопоставеност". Платени драскачи!!!

Гост 18.09.2019 20:06:56

Като здравноосигурено лице мога да кажа, че винаги предпочитам частните болници пред държавните. Предпочитам да си плащам на каса за внимание, отношение и прилична среда, отколкото на ръка за сърдит персонал и пружинени легла. И едните и другите работят по същите правила, и от личен опит мога да кажа, че и в двата случая се искат доплащания - разликата изглежда е в това къде отиват парите впоследствие. Виждала съм и педиатрия, и интензивно отделение в частна болница - разбира се не всички имат, но същото се отнася и за държавните. Така че ако някой ще спира обществения ресурс за частните болници, да бъде така добър да даде право на такива като мен да излезем от солидарната система - тя за нас явно няма да се отнася.

Гост 18.09.2019 18:53:30

Ватник, ти сам си противоречиш. Щом герберастки педали признават ,че има нефинансирани и нискофинансирани сектори в здравеопазването ,защо аз да поддържам в една болница (ако имам) тези сектори. А главанако ? За твоя пролетарски кеф ли ? За да задлъжнея с кредити и дългове ли главанако банкянски? Платен физкултурник прост, бегай да караш джипа на Мутрата и да му снимаш простотиите

До неканения Гост- Комунист в червата 19.09.2019 16:21:12

Можеш ли да формулираш мозъчната си пръдня по-ясно, че нищо не разбрах?! Явно си прост лекар, чакащ на държавна ясла да зобиш. Какво общо има ГЕРБ или пък ББ?! Ма тва всички ли доктори сте такива промити мозъци, бе??? Какво завиждаш на частниците, ватнико? Ти си ватник, а не човекът публикувал по-горе. Главанако, нали знаеш защо в БЪЛГАРСКИЯ АД нямало било ДЯВОЛ?! Стига си употребявал ни в клин, ни в ръкав комунистически понятия. Ние, пролетариите ви изкарваме парите, в повечето случаи - грешни пари...... Я се дръж прилично! Злобата ти те издава що за лекар би могъл да бъдеш..... Пролетариите не сме ли хора, бе, пишман-докторче?!

До дрънкащия простотии 18.09.2019 18:32:36

Като Ви чета злобния коментар, се моля само да не сте колега, че би ме било срам! Във всички частни болници, или почти всички има педиатрични отделения и се работи педиатрия, според изискванията на здравната каса - не по-малко пациенти преминават, отколкото в така наречените държавни, защото всички сме търговски дружества. Тежки случаи попадат там, където има интензивно отделение. Нямам представа какво е заплащането там, но никой не би се наел да лекува супер тежък случай както в областта на частното, така и при общинското здравеопазване. Не работя в частна болница, но когато работех, патологията специално в областта на педиатрията, по нищо не се отличаваше от тази в държавното здравеопазване. Това важи и за заплащането. В частния сектор също се работи медицина на ниво. Мой много близък човек се оперира в частна болница в София и е възхитен от професионализма на специалистите, работещи там! Стига с тази българска завист!!!

Гост 19.09.2019 11:34:03

Иди питай колко педиатри/неонатолози и анестезиолози има през нощта в родилните отделения на частните Вита, Св. Лазар, Св. София, където подведените от лъскавата обстановка и лигавщините на персонала бременни оставят от 4-5 бона.

До Гост 21.09.2019 11:42:45

ОСТАВЯТ ГИ ЗА АКУШЕР-ГИНЕКОЛОЗИТЕ, А НЕ И ЗА НЕОНАТОЛОЗИТЕ! НЕЩО МАЙ ЖИВЕЕМ НА РАЗЛИЧНИ ПЛАНЕТИ?! НО КАКТО И ДА Е... ЩЕ ДОЙДЕ ВИДОВ ДЕН! СПОКО!!!

Бравос 18.09.2019 20:18:43

Мен ме е срам да слушам, как никой не би се заел да лекува супертежките случаи - ни частни, ни държавни... И къде ли се изпаряват рези хорица нещастни, с полиорганна недостатъчност и т.н....а? Я понаминете през спешните портали и интензивните на големите държавни болници, пък може и нещо да ви попросветне току виж... Щото едните връшат, ама "по-равнопоставените" нямат как... Никой не оспорва необхофимостта и работоспособността на частния сектор, ама да ми се говори за равнопоставеност е смешно! Всички от едната страна на тази бариера знаят койй може да си подбира болните. Защото ни е такава държавата и протекциите. Кскто и да е, да живее подкрепата! След мноооожеството частни педиатрии, чакаме и частна психиатрия! Печеливша!

Бравос 19.09.2019 14:08:34

Нещо май не схващаш... Някъде някой да е казал, че искам частниците да поемат и губещи дейности. Не съм утопист, нали трябва да е печелившо... Това което искам е ДА НЕ МИ КУДКУДЯКАТ ЗА РАВНОПОСТАВЕНОСТ И РАВНИ УСЛОВИЯ на частни и държавни болници! Много рядко държавните могат да "пръждосат" тежки, нерентабилни и скъпоструващи болни, за разлика от масовката частни! Както е спомената по гпре, хайде дайте да говорим с факти на годишна база на поета тежка и спешна патология и пак ми обяснявайте как лъскавичките болнички същите случаи поемали и много качествено работели! Където мине-гледат да се отърват и обяснимо...

Гост 19.09.2019 07:24:27

Чувал ли си за частна болница с дългове? Ами те просто фалират и затварят врати. Това е привилегия на държавните- шефовете крадат, държавата налива пари. Държавните са привилегировани- дофинансират се от бюджета, купува им се скъпа апаратура и се режат лентички, отпускат им се пари за скъпи ремонти от които шефовете милионери също крадат. На този гон да искаш частника да вземе и губещите дейности е нахалство.


Всичко за коронавируса
Още новини
Честит празник!
03.03.2024 00:01:00

Честит празник!

Днес се навършват 146 години от Освобождението на България. Трети март е ден, в който пра ...

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар
02.03.2024 11:10:13

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар

Проблемът с недостиг на инсулин е хроничен, той се обостря периодично. Това коментира в студиото ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...