!
Петък, 01 Декември 2023
17
дек
25
 

Протестиращите сестри излязоха с политически, а не със съсловни искания

Вторник, 17 Декември 2019 | 13:57:02 Надежда Ненова
25

Близо 2 часа среща, премиер, министри, протестиращи сестри и в крайна сметка редица искания, които повече пасват на популистко политическо говорене. Твърди заплати, държавно финансиране, задължителен КТД, без значение от собствеността на лечебните заве

Близо 2 часа среща, премиер, министри, протестиращи сестри и в крайна сметка редица искания, които повече пасват на популистко политическо говорене. Твърди заплати, държавно финансиране, задължителен КТД, без значение от собствеността на лечебните заведения са само част от поставени вчера теми  на срещата при премиера Бойко Борисов снощи.

Искането да бъде задължително въведен Колективен трудов договор за всички лечебни заведения, без значение от собствеността, се оказа от съществено значение за протестиращите. Независимо от обясненията на министър Ананиев, че заложените в него критерии са непостижими за част от болниците, предимно общински, независимо и от факта, че в много по-задължителния рамков договор е заложен минималния процент от приходите на болниците, които да отиват заплати на лекарите и професионалистите по здравни грижи.

Само преди месец на същите тези сестри протестираха пред НЗОК с искане да бъдат включени като преговаряща страна в НРД, като смятаха, че този въпрос може да се реши с натиск, нищо че законът казва, че преговарящи по НРД са само НЗОК и БЛС.

От тези действия се налага простичкият извод, че сестрите, вече реализирани като Синдикат, просто държат да сложат подписа под документ, разпределящ някои от финансите в сектора. За да бъдат признати като фактор.

Тук вероятно е мястото да се припомни, че Мая Илиева, освен синдикален лидер, е и политически ангажирано лице. Тя е активист на партия „Възраждане“ от 2018 г. и като такава е организатор на протестите от тази година. Поне така казват от партията, така фигурира и на официалната им страница в интернет.

Другият близък до същата партия синдикат е НС „Защита“, чийто представител в „Александровска“ болница обяви гладна стачка, докато не бъде подписан КТД. Гладната стачка продължи няколко часа, а КТД в болницата беше подписан на предварително обявената дата. Представителят на „Защита“ също го подписа, редом с представителите на традиционните синдикати КТ „Подкрепа“ и КНСБ.

Дори да приемем обаче, че искането за задължително КТД във всички болници, е синдикално, то не може да се каже същото за исканията болниците да не са търговски дружества, държавните да са изцяло на издръжка от държавата, а частните да нямат достъп до публични средства.

Както и за „безплатно здравеопазване“. Последното особено много разгневи министър Ананиев, който обясни, че такова нещо като „безплатно здравеопазване“ няма, а има данъчно и осигурително здравеопазване.

Искането болниците да не са търговски дружества пък накара премиера да си спомни как като е бил в 4-ти клас му е направена операция за спукан апендикс и има 9-сантиметров белег оттогава. „Тогава хирурзите бяха касапи. При социализма всички бяха държавни и затова си имахме Правителствена болница, за да бъдат лекувани някои качествено. Не ми хвалете социалистическото здравеопазване“, контрира сестрите той.

„Такова връщане към старата система няма как да стане. Нали затова съборихме Берлинската стена?! Нали затова се радвахме толкова тогава?!“, каза още премиерът по отношение на промяната на статута на болниците.

Днес към искането болниците да не са търговски дружества се включи и лидерката на БСП – Корнелия Нинова, която в пост във фейсбук изтъква това едва ли не като единствената причина за окаяното състояние на здравеопазването. 

Никой обаче не споменава това, че болниците, които не са търговски дружества, като психодиспансерите, са на ръба на съществуването си, с огромни загуби и без идея как това да се промени. А това ще чака и голяма част от останалите болници, ако бъде променен статута им.

От друга страна обаче идеята, че в болниците отиват твърде много средства и някои лекари, предимно частници, са богати като Крез, е близка до сърцето на всеки втори българин. А сестрите се оказаха умели ползватели на политическия похват - доносите. Те подхвърлиха едно-две имена на болници, едни име на лекар, а накрая заявиха: „В частните болници няма качество, поради причина, че няма правила. Там правилата се избягват много умело“.

Затова и Борисов обеща: „Искаме да ви покажем, че с цялата си мощ ще направим това, което при всички случаи ще бъде по-добре. Информацията, която ни давате, ми дава и на мен повече поглед. Ще ги натискам докрай да има справедливост. Не може да се дадат близо 5 млрд. лева и да говорим за пари, а за някои да няма и то за работните пчелички. Ще направим ревизии, ще принудим и частните болници да работят по правилата!“

В същото време обаче се оказа, че частник, който има договор с НЗОК и се ползва от публични средства, е нещо мръсно само за болниците, но не и за тях самите. Въпреки че получиха право да разкриват самостоятелни частни практики, те са недоволни точно, защото не могат да сключват договори с Касата. „Каква е ползата да имам частен кабинет, като той няма да работи със Здравната каса? Кой пациент ще дойде да си плати при мен, след като може да отиде при джипито си, което работи с Касата“, попита риторично Мая Илиева.

Така, макар че в обобщение на срещата, премиерът да заяви, че уважава много професиите на лекарите и на медицинските сестри, че те не бива да се конфронтират и трябва всички да сме в диалог, резултатът е обратен.

Пациентите са настройвани срещу лекарите, лекарите срещу сестрите, а сестрите срещу всички. Разделението в системата е факт, пропастта се увеличава с всеки изминал ден, а това неминуемо ще доведе до крах на здравеопазването.

 Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
QNJL

Лукав 18.12.2019 22:18:45

Властчица им се приискала на сестретата. Уж заплати...пък то да "реформират" повдигат краче. Мърли.

Лукав, ти 19.12.2019 13:34:34

си герберастки простак. Досущ, като вожда си-еднокнижник.

Голям сеир 18.12.2019 10:20:26

Мед. сестра с изгубени права при премиера с политически искания. Това е Димитрия Димитрова и в момента тя работи в Център за спешна медицинска помощ-Пазарджик . Медицинска сестра без право на упражняване на професията се оказва едно от преговарящите лица по време на срещата между премиера Бойко Борисов и медицинските сестри този понеделник. Това е Димитрия Димитрова и в момента тя работи в Център за спешна медицинска помощ-Пазарджик като оператор на телефон. 17 години пребиваващата в Испания сестра е деквалифицирана, именно защото не е упражнявала професията -заради дългото отсъствие от страната тя губи правата си на мед сестра. В Испания работи на полето и е била помощник в кухня. След като се връща в България, работи в общинска болница, откъдето в крайна сметка сама напуска поради несправяне с работата. Тук е въпросът обаче, такива ли са представителите от съсловието на медицинските сестри, които представляват правата им, договарят с премиера и правителството за по-добри заплати и условия на труд и имат политически искания за смяна на системата.

Гост 18.12.2019 18:40:11

И какво от това? Тя беше най- пряма и директна от всички. Тепърва ще пищите, комундели крадливи

Да да 18.12.2019 10:59:47

От къде разбра тази информация? Да не си част от държавна сигурност с псевдоним " Щом на мен ми е зле, нека и на комшията да му е зле " - типично българска черта!

Голям сеир 18.12.2019 11:08:25

Ето откъде я разбрах новината --- https://blitz.bg/obshtestvo/med-sestra-s-izgubeni-prava-pri-premiera-s-politicheski-iskaniya_news715669.html --- И не, не съм агент на комунистическата държавна сигурност!

Гост 18.12.2019 09:07:17

БРАВО НА СЕСТРИТЕ!!! Болниците да не са търговски дружества, държавните да са изцяло на издръжка от държавата, а частните да нямат достъп до публични средства!!!.

Слава на КПСС 18.12.2019 09:10:11

Да здравствует товарищ Семашко!

Гост 18.12.2019 08:53:08

Гост 18.12.2019 08:48:55 Единствено закриването на частните болници може да спаси българското здравеопазване!!!

Патриот-майтапчия 18.12.2019 09:09:25

ХА ХА ХА ХА! Не думай бре? А аз мисля, че единственото, което ще го спаси, е да има по едно стадионче с ВАР система до всяка болница, та да има "правилното" усвояване на средствата!

Гост 17.12.2019 23:57:22

А ти искаш простата Тиква да векува, че да крадеш безнаказано ли?

Др. Андрей Коцев 17.12.2019 20:17:05

Проверявайте си източниците на информация от zdrave.net. За лъжите ви относно синдикат “Защита” и връзки с партии ще се видим в съда. Обещаваме ви! Колкото до колективния трудов договор в “Александровска” болница - причината за разписването му и обявяване на дата за тива беше обявения и проведен протест. Преди това ръководството на болницата разтакаваше с месеци разписването му. Не знам чии интереси защитавате с подобни свободни съчинения, но не са на медицинския персонал и на пациентите. Гответе си адвокатите за съда!

Гост 17.12.2019 20:57:53

Д-р Коцев, а какво стана с онези над 25 милиона лева "изхарчени" от директора на Александровска болница Костадин Ангелов за "ремонт" на сградите? Ваши колеги казват, че ремонт няма и парите ги няма.

Гост 17.12.2019 20:56:49

Коцев, знайш ли къв си убав на записа до Майчето Манолова на учередяването на партията и (пардон движението и), където обясняваш как синдиката ти ще действа завдно с партията и за свалянето на Баце? Сладур, с кеф ще го пратим на редакцията. Иначе и политнезависим хахахаха

Гост 17.12.2019 20:37:47

Др.?? Или Д-р?

d-r 17.12.2019 18:50:27

Жалко! Надявах се сестрите, като" пролетариатът" в здравеопазването да постигнат революционна промяна в системата. Да се организира здравеопазването по модела на Белите европейски държави, където всичко е поставено на абсолютно спазващи се правила, спуснати и КОНТРОЛИРАНИ от Държавата, където всички болести се лекуват по задължителни протоколи, всички на определено ниво от обучение да получават определени заплати, а не, както е в България- див, алчен, отхвърлящ морала медицински капитализъм, където медицината е отхвърлена като изкуство, а само е средство за бясно забогатяване!....ДОКОГА? Тази система е унищожителна за държавата( която всъщност я няма)!

Сист 17.12.2019 17:57:26

Процентите заложени за заплати и на лекарите и на сестрите са твърде ниски, а най-вероятно от тях ще се вземе и за останалия персонал

Гост 17.12.2019 17:20:15

Тези сестри и този синдикат представляват Политическа партия Възраждане. Това е партията на Костя Копейкин, финансирана от Москва и обслужваща чужди интереси. Затова сестрите от началото поставяха основно политически искания. Целта на всичко това по думите на Мая Илиева е: „Да блокираме системата. Призовавам всички колеги: не се страхувайте! Нека да докажем, че без нас не може! Нека бунтът на белите престилки започне! “. Ето това е целта, блокаж и сриване на системата. С това се обяснява “неадекватното” поведение на “сестрите”. И успяват. Сега провокираха напрежение между лекари сестри, показни акции и заклеймяване от силовите служби подриващо още доверието в лекарите. Това е интереса на Москва!

Истината 17.12.2019 19:38:15

Абсолютно вярно!

Доктора 17.12.2019 15:18:04

Извинете,но въпросната сестра се мисли за лекар,така ли? Като как пациентът щял дазойде при нея на частно,като можел да отиде при семейния си лекар,който работел с Касата.Боже,Боже,слез и си прибери вересиите!!!

до Гост 17.12.2019 15:12:17

Те имат право да настояват за реформата, но не и да предлагат как да стане, при положение, че последствията от предложенията им ще са връщане в блатото на тоталната мизерия. А те настояват да стане точно както са го казали на всичкото отгоре.

Гост 17.12.2019 14:29:35

А една от сестрите каза - " представете си , че липсващите 30 000 сестри се появят от някъде - от къде ще вземете пари да им платите ? " - отговорът беше , че населението е намаляло ! Хем населението намаляло , хем хоспитализациите удвоени , съответно работата на сестрите ................. я се вижте , къде се намирате .

Гост 17.12.2019 14:39:36

.......... и поръчковите статии ги пишете по - трезво . Не искайте от сестрите да съгласуват законодателството , правилата и действията , или да са компетентни в това , те просто си искат своето , което им беше обещано няколко пъти .

до Гост 17.12.2019 14:44:04

Тогава да си искат своето, а не да искат правят реформата. Всяка жаба да си знае гьола.

Гост 17.12.2019 14:49:23

Това им се казва , че трябва да се направи реформа , за да си получат исканото - самият министър ги вкара в тоя капан ........... по -скоро , докара до там .


Всичко за коронавируса
Още новини
Обсъждат стимули за редовна профилактика (Допълнена)
30.11.2023 18:04:33 Надежда Ненова

Обсъждат стимули за редовна профилактика (Допълнена)

Целта ни е да наситим съществуващия календар от здравни събития, ако са необходими допълнителни т ...

Безплатни прегледи за кожни алергии в УМБАЛ „Александровска“
30.11.2023 17:20:43

Безплатни прегледи за кожни алергии в УМБАЛ „Александровска“

От 4 до 8 декември УМБАЛ „Александровска“ отново ще бъде партньор в ХV-та Национална ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...