!
Неделя, 16 Юни 2024
23
дек
52
 

Протестиращите сестри са почти доволни от НРД 2020

Понеделник, 23 Декември 2019 | 19:19:09 Надежда Ненова
52

 Записаното в подписания днес Национален рамков договор за медицински дейности 2020-2022 разпределение на заплатите отново докара протестиращите медицински сестри пред Министерството на здравеопазването. Те поискаха среща с министър Ананиев заради

 Записаното в подписания днес Национален рамков договор за медицински дейности 2020-2022 разпределение на заплатите отново докара протестиращите медицински сестри пред Министерството на здравеопазването. Те поискаха среща с министър Ананиев заради неразбирането им как точно ще се случи то.

След подписването на НРД, министър Кирил Ананиев обясни, че НРД вече предвижда не по-малко от 50% от приходите, които има лечебното заведения, да отиват за разходи за персонал. Като пример той посочи, че ако приходите на лечебното заведение са 1 млн. лв., от тях не по-малко от 500 хил. лв. трябва да отидат за разходи за персонал. От тези 500 хил. лв., не по-малко от 80%, т.е. 400 хил. лв. ще отидат за възнаграждения на професионалистите по здравни грижи и лекарите при съотношение 1:1.6. Здравният министър даде и друг пример: ако медицинската сестра взима 1000 лв., лекарят ще взима 1600 лв., като уточни, че и при двете суми говорим за „не по-малко“.  Кирил Ананиев изрично подчерта, че в случая става въпрос за формиране на разходите за възнаграждения като цяло на професионалистите по здравни грижи и на лекарите. Конкретните заплати на медицинските специалисти в отделните лечебни заведения ще се определят на база вътрешните правила, одобрени от колективния орган и от самото ръководство на болниците.

„Най-много ни притесниха вътрешните правила за работна заплата, които отново се залагат, въпреки че в НРД се определят едни проценти за разпределение на приходите. Министър Ананиев каза, че НРД трябва да залегне във вътрешите правила. Ние поискахме тези правила да бъдат на видно място така, че ние да сме запознати с тях, тъй като в много голям процент от случаите тези вътрешни правила за работна заплата са тайна. Министърът каза, че ще бъдат принудени всички директори на болници да качват тези правила на сайтовете на болниците“, каза председателят на Синдиката на медицинските сестри Мая Илиева след срещата.

„Можем да кажем, че сме доволни едва тогава, когато видим резултат от това нещо. Но като имаме предвид, че са заложени проценти, като имаме предвид, че не са от прихода на цялото лечебно заведение, а не само по клинични пътеки. Когато видим резултат, тогава със сигурност ще можем да кажем дали сме доволни или не, дали наистина тази методика работи. Палатките ни са в бойна готовност, защото имаме и много други искания, които не са изпълнени. Повечето от тях са синдикални. Сега г-н Ананиев обеща, че ще бъде направено нужното работното време на реанимационните сестри да се изравни с това на лекарите в реанимациите. Ще си празнуваме празниците вкъщи, при семействата и искрено се надяваме да видим резултата от НРД в началото на следващата година и тогава ще продължим с нашите действия, ако няма развитие по останалите ни искания за прозрачност и контрол. Разбрахме, че ще бъдат дадени нови правомощия на Медицински надзор, разбрахме и, че ние също ще можем да го сезираме. Тръгваме си от срещата леко успокоени“, каза още тя пред медиите.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
VNFE

Компетентен 30.12.2019 20:17:41

Другарки и другари ! Среднисти ! строййй се и слушай ! Знаете ли кво праят сиа шефовете на болници ? Сметки правят. Ще преливат ДМС към заплати и обратно , за да докарат сегашното статукво. Сестрите няма да получат НИЩО отгоре и още с първите си фишове за януари 2020 ще го разберат. Няка как да е иначе щом общата парична маса остава непроменена.

Гост 27.12.2019 08:51:10

НИКЪДЕ В НОРМАЛНИЯ БЯЛ СВЯТ тоест на западната цивилизация и белите хора не се прави разлика в собствеността на лечебните заведения, защото там няма частни болници които да са търговски дружества и да сключват договори за дейности с публичен фонд за здравноосигуряване. Единствено закриването на частните болници може да спаси българското здравеопазване!!!

Гост 27.12.2019 14:06:48

Единственото спасение е тотална приватизация на всички болници,на спешната и даже и на МЗ барабар с Киро за 1 лв ако за него има мераклии.

Гост 27.12.2019 11:20:23

Сигурно си некадърник на държавна хранилка и дори безплатно не ви искат. Единственият начин за вас е да принудят хората да се лекуват при вас като се унищожи конкуренцията. Спасението , драги ми каскетчо, е в конкурентните фондове и изборът ми да се осигурявам в този, който ми дава по- добър ИЗБОР.

много компетентен 27.12.2019 12:24:44

Напротив много съм кадърен и не съм на държавна хранилка. Частните болници провеждат нелоялна конкуренция срещу всички останали болнични заведения и единствено с регулации от страна на държавата ще може да се даде възможност за съществуването на публичните болници. Това е единствено възможното решение за да продължи да съществува българското здравеопазване такова каквото го помним от преди. Повтарям още един път "Единствено закриването на частните болници може да спаси българското здравеопазване!!!".

Гост 27.12.2019 13:12:54

Това, което помня е мизерно бюджетно здравеопазване изостанало с почти десетилетие, с шеф лакома и корумпирана мижитурка издевателстваща над колегите си. Все още го има в държавните болници. Добре, че са частните като глътка въздух. Много колеги все още са тук благодарение на тази възможност. Връщането назад ще изгони и тях. Никой търсен и кадърен лекар не желае уравновиловка, феодална зависимост и бюджетиране.

? 27.12.2019 10:35:19

Германия да не би да не е в НОРМАЛНИЯ СВЯТ бе, ОЛИГОГРЕН?

До Гост 27.12.2019 16:12:54

“ Лакома и корумпирана мижитурка издевателстваща над колегите си “, както си написал е сумарния образ на шеф в частна болница - нещо бъркаш двата щата?!

ОЛИГОГРЕН 27.12.2019 10:40:44

В Германия това са болници, които са подържани от фондации с НЕСТОПАНСКА ЦЕЛ!

Гост 27.12.2019 13:48:03

Сен Гален ( пфу тъпия редактор)

Гост 27.12.2019 13:46:13

Глупости. Частните клиники изтеглиха и там способните и някои университетски болници са с договори с частни за да запазят нивото си. Такива случаи има и в Швейцария ( напр. Ден Гален). Като се пишат лъжи да се има пред вид, че не падаме от Марс.

Старата докторка 25.12.2019 14:24:32

Грозна дискусия тече по- долу. Абе хора, събудете се и вижте общия враг: големите “ шефове”, които богатеят на наш гръб, пробутват некадърните си деца и феодализират и мафиотизиран медицината. Т. нар “ протестиращи сестри” не се оказаха достатъчно интелигентни за да постигнат разумни неща и да обединят моралната част на медицинското съсловие. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ужасно се изложиха и помогнаха за отклоняването на вниманието от истинските проблеми и дори задълбочаването им.

Гост 25.12.2019 15:16:21

Стара докторке, недей да пърдиш тук по форумите, а се скрий и мълчи и търпи! На мене ми писна и от пенсиите по болниците! Как мислиш че ще протестират сестри за твоята заплата и условия на труд.. И къде е пу*кинския БЛС.. срамота, мишки самодоволни и корумпирани!!!

До Хамавия Гост 27.12.2019 16:26:18

Писна ти, мижитурке, ама без пенсионерите няма здравеопазване. До там сме се докарали - пенсионери и прости доктори.

Старата докторка 25.12.2019 16:48:49

Чети бе, чукча! Нали това пиша- не протестират за разумни неща ( като се изключи правото на достойно заплащане). Аз болницата я напуснах , защото не търпя простотии. Не съм на “ заплата”, а каквото заработя. И моля по- малко агресия и простащина. Излез и ти на свободния пазар ако ти стиска. За липсата на елементарно възпитание- разходете се по болниците.

Гост 25.12.2019 14:30:45

И да, трябва да се забрани частната практика на работещите държавно, че голямо крадене пада. Дори ако има свързаност ( шефа собственик на частен медицински център назначил братчеда за управител формално) да няма право на ръководна длъжност в държавна структура. Краде се от консумативи за частния кабинет до използване на скъпоструваща апаратура за частните пациенти.

стаара сестра 25.12.2019 12:27:35

Аз Ви разбирам,но това,което виждам от20 години,там където работя с примерно 10 докита на смяна и една сестра е точното описание,което правя.Неме интересува,какво ще се случи нито със системата,нито с лекарите,но истината е,че тези неща описани по-горе са факт.Изключително обидно,отвратително е да те ползват като бяла робиня от позицията на по-силния.Да,работила съм и с почтени лекари,които безкрайно уважавам и пред които се прекланям.Ида,повечето си водят частните пациенти,години наред в държавна болница и бях длъжна да обслужвам и тях и другите,за които държавата ми плаща.До момента,в който се научих да казвам "не"!Някой трябва да разчисти авгиевите обори и да въведе ред и "чистота".Обичам си работата,върша всичко ,което ми е наредено,без да влизам в схемите на непочтените доктори.Не ме обичат точно те.Скоро излизам от системата и няма да съжалявам.Вярно е,че сме обслужващ персонал и трябва да има чиноподчинение,но феодализмът трябва да приключи.Лошото е,чеповечето от лекарите искат нещата да продължат така,за да могат да ползват сестрите,както им е угодно,а ония отгоре не искат да си създават проблеми,а те са големи.Е,някои от старите като мен ще си отидат,младите ще излязат в чужбина да си продават труда.Кандидати за сестри ще има вде по-малко и по-малйо...GrTR

Нов ред 25.12.2019 13:09:41

Това, което описвате, разбира се, трябва скоропостижно да приключи. "Частен" пациент в държавна болница е груба злоупотреба. Цялата схемата "частно в държавно" е гнила стара язва, но може да се премахне. Не се схващайте като "работнички" на лекарите, вие просто не сте това. Вие работите за пациента, чрез лекаря. Разберете, че не това, че ставате по-малко ви прави по-ценни. Има области и функции, в които просто може без сестра. И сега амбулаториите функционират лесно без сестра, те няма да могат и да си позволят добра сестра скоро. Все повече дейности ще излизат от болниците, просто това е логичната еволюция. Има и сфери, в които е немислимо да няма сестри. Не си принизявайте професията, не говорете за себе си като за слугини. Има лекари и шефчета - повече по държавни и общински болници - които са дребни души, просто им отказвайте.

сестра 26.12.2019 00:17:18

Работя на предния ешалон.Работя за пациента.Не се оплаквам нито от заплатата си,нито от шефа си.Но работя за две и три сестри.Работя без регламентирана почивка по 12 и по 13 часа.Отделение с оперирани болни,през което денонощно има и амбулатория ,понякога по 10,15,20 пациенти,някои неосигурени,чужди граждани от различни краища на света.Осъвместяването на всичко това по време на едно дежурство с безброй пациенти те превръща в многоръката Шива,защото трябва да се справиш с нарежданията и на n-брой лекари,оплакванията,исканията на лежащо болни и купища други задачи свързани с приемане и изписване,дезинфекция ,манипулации,кръвопреливания.Жестоко е.Но моята вече е към края си.Надявам се да изляза жива от това 41 годишно приключение,наречено стаж.

Гост 25.12.2019 11:16:41

E, щом са ПОЧТИ доволни, добре. Ние сме напълно доволни.

сестра 24.12.2019 23:22:20

Еха,това за магистралите го кажете на мама си,защото всичките сме на мамината Ви възраст.Личи си що за измекяри има в средите ви.

До сестра 27.12.2019 16:03:56

Сестро, прости и повярвали си доктори - и в частния, и в държавния сектор. Толкова са прости, че не са осъзнали, че практически всички лечебни заведения са частни - ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА. ДА, уж частните, като били имали конкретен собственик, по-малко се било крадяло и, там отивали най-добрите специалисти?! Повечето са дъртунгели във след-пенскионна възраст и едни такива така некадърно ме оперираха, че после в така наречената областна болница се наложиха още две операции от уж по-неспособни лекари. В частните също се краде от трудна на лекарите - натоварват болничните лекари да им работят безплатно в спешна помощ, а парите ги взимат ку@вари - собственици и техните метреси.... Хайде холан! Да не сме пораснали за един ден, бе, серсеми недоклатени! Да не говорим, че примерно до 10ч работите - / повечето от вас, предимно хирургични специалности / в държавното, а просле тичате в частното. И все имате нужда от МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ!!!

До "сестра" 25.12.2019 02:02:57

"....Протестиращите сестри......", след като отрязаха клона на който стояха и бяха употребени, вече са ненужни на никого!!! Тези които "хващат око" ще ги видим да раздават милосърдие по магистралите - там обаче не може да се плямпа срещу когото и да било! На сестрите на "мамината възраст" / 94 години/ пожелавам да могат да се грижат сами за себе си!

Eй, простак! 27.12.2019 16:06:54

Внимавай какво пишеш! Да не даваш обяснение на друго място!!! Толкова прост лекар си, та не знаеш, че в Интернет никой не е анонимен! Ти целувай по-добре г@за на сестрите на мамината ти възраст, мамка ти.. че ако утре си тръгнат, със здравеопазването е свършено. Те не го осъзнават и продължават да работят обаче...

сестра 24.12.2019 23:02:43

Скоро ще си работите със санитарките.Те са умни,но не Ви пазят гърба.Досега Ви беше много удобна системата,която беше създадена да робовладелствате,да се чувствате феодали,но все някой ден ще объркате конците.Истинските доктори сте малко.Повечето сте некадърници.

Нов ред до "проста сестра" 24.12.2019 22:01:13

Вокални, сиреч такива като вас много плямпате. Шумни сте, груби сте, чувате се и се опивате от това. Добрата сестра е ведра и тиха. И Бога ми, си заслужава заплатата. Няма да видиш да протестират такива сестри. Добрата сестра е злато.

сестра 24.12.2019 22:55:03

Добрата сестра е ведра,тиха ,не протестира ,когато трябва да обслужва и частните пациенти на докторите,обръща си главата на другата страна,когато плащат нерегламентирано на доктора,запушва си ушите,когато доктора изнудва болните.Мълчи си,когато и се надсмиват горните,че е проста,тъпа,бедна.Това е добрата сестра за доктора.Все ми е тая пък на мен.Господ вижда и го връща някой ден. .

Нов ред 25.12.2019 10:15:47

Нека не наричаме добрата сестра проста, тъпа и бедна, защото не е. Има места, в които плащанията са високи, ценоразписът - прозрачен; за нерегламентирани плащания или изнудване и дума не може да става. Добрата сестра си е добра сестра. Не работи при условия, които описвате и с лекари, кавито описвате. Не е и на площада. Време е да проумеете, че сестрата не работи за лекаря, а за болния и от него идват парите. Борете се за себе си и за вашето - мислете и какво слагате насреща. Да разиграете картата, че ще блокирате системата щото без вас не може, е опит за изнудване. Рискова игра.

Гост 24.12.2019 16:38:50

ПАТКИТЕ СЕ ВЗЕХА НА СЕРИОЗНО С КУПЕНИТЕ ДИПЛОМИ ОТ ЦЕКО ВОДЕНИЧАРОВ ЗДРАВЕН МЕНИДЖМЪНТ.СМЯХ ТОЛКОВА СА ПРОСТИ ТЕЗИ СЕСТРИ МИСЛЯТ СЕ ЗА НЕЩО.

Гост 24.12.2019 13:28:42

Патки! При липса на остойностяване вменяване на подобно задължение р абсурд.

Гост 24.12.2019 10:52:25

С тези текстове в НРД не само, че няма да се решат проблемите на сестрите и лекаритие в болниците, но напротив, те ще се задълбочат.

Нов ред 24.12.2019 00:14:34

Малко се надценяват сестрите. Не просто може и без толкова от тях на много места, а е и време. Докторите да си хващат абокатите, секретарките - листата и документацията, санитарите - парцала. А сестрите - при задника на болния - хранене, тоалет, всичко. С твърда заплата, по НСИ - без пътеки и без толкова претенции. Една слаба няма по вътрешните клиники, хрупането е от 11, та до вечерта. Седнали на докторите да гледат в канчетата - като че ли на сестра ходят болните. Егати наглостта.

Проста сестра 24.12.2019 15:36:29

Докторче, скоро не само абокатите ще хванете! Рано или късно това поколение пенсионерки, дето се хващат за 700лв заплата ще измрат на биологичен принцип, после ще ви видим - ще правите манипулации, ще мерите кръвно и пулс и ще пишете листовете до припадък, това което днес ни е ви правим. После няма да има сестра, която да се хване на работа за по-малко от 1000лв, будалите свършиха!

Нов ред 24.12.2019 15:47:33

Ще видим кой какво ще хване, а ти докторчетата не ги мисли. Не е въпросът да не вземате 1000 или 2000, а че манталитетът ви става нетърпим. Досадни сте, груби сте, вокални сте. Вредите на пациентите.

до Новия ред 24.12.2019 21:31:28

А много ми е интересно, ти пък с този изказ какъв си?! Явно работодател, който иска да му се работи за жълти стотинки?! Така е много сладко, нали? Не вярвам да си КРИЛЦЕТО, защото на тази дата и в този час, вече си гледа трапезата и ичкийката човекът и едва ли му дреме за този сайт... Ама ти, ако имаш супена лъжица човешко достойнство, не пиши повече такива простотии! Какво значи ВОКАЛНИ? Глупости.

Тодор 23.12.2019 23:32:47

Това със закъснението беше, фатка спретната от медийте! Баце, обаче ги изчека , нали е джентлемен! Какво толкова!

Гост 23.12.2019 23:15:54

Това е едно мъртво родено правило, от хора, които никога не са били в реалния живот и стопанска дейност. Само се чудя, създателите на това правило, толкова ли са тъпи и си мислят , че ще могат да тупат топката докато Киро и Баце слязат от сцената и се пенсионират.

Гост 23.12.2019 22:38:40

На нас ни казаха,че с това НРД ,няма да можем да ни вдигнат заплатите. Отново сме хвърлени в трета глуха. Това е пълен абсурд. Само ефективна стачка ще ги уплаши, нещо друго.

Гост 24.12.2019 08:05:07

С новото съотношение и със свободния режим на ДМС ще имат шанса да ги намалят .

Гост 23.12.2019 22:34:16

Оказа се, че тия прости сестри не са били в палатките. Закъснели за срещата с Баце и се оправдават с трафика. Ами нали сте в палатките пред Дондуков, какъв трафик. Нямат акъл и някакво нормално обяснение да дадат. Като казвам прости имам предвид тези десетина протестиращи и психопатичната Мая. Не всички сестри

edin 23.12.2019 22:26:53

И какво излезе сега ? Няколко сестри промениха рамковият договор на една страна ? Това означава ,че горе нещата не са добре и има абсолютна инстуционална исхемия !

Млад лекар 23.12.2019 22:11:01

Аз получавам 900лв.заплата.Тогава колко ще получава мед.сестра? Може би колкото санитарката,която от 01.01.2020г.трябва да получава 610лв.минимална работна заплата.Абе тия хора знаят ли 2+2-? Направо смайващо!

Гост 23.12.2019 22:07:11

"Министърът каза, че ще бъдат принудени всички директори на болници да качват тези правила на сайновете на болниците". Киро Тефтера, за да си спаси задника да не го махне Баце, защото една година не може да се оправи с 10 сестри с безумни искания, ще напише нови глави в медицинското, търговско и т.н. право. Как ще кача как си образувам заплатите на сайта бе, малоумник. Независимо дали съм общинско или държавно дружество, камо ли пък частно.

сестра 24.12.2019 23:16:28

Ама Вие сериозно ли?Ще се каете някой ден.Сега и мило давате някой да се препъне да кандидатства да учи за сестра.Е няма да ви се случи.Умряха баламите като нас.Нагледахме се на това,как се трупат пари,как в държавните болници си викате частните пациенти и им се кланяте доземи.Малко от вас заслужават уважение.През работно време и хайде на другата работа,пък "простата сестра"наглежда болните,работи сама и е длъжна да Ви се обади по телефона,ако нещо се случи.

Аз ,простата сестра 23.12.2019 21:42:10

Работете без нас тогава!Такова изказване само в България може да се чуе!

Много Ви моля! 28.12.2019 21:26:15

Не им обръщайте внимание на тези пянгулници, които са писали тук. Явно са или директори на болници, или завеждащи отделения, които са свикнали другите да им работят, а те само да лапат. Защо изобщо трябва да им обръщаме внимание?! Майката му е в ефективните протести! Няма смисъл да си губим времето тук!!!

До простата сестра 23.12.2019 22:10:59

В СИМП амбулаториите докторите отдавна работят без сестри! Ще се справят и в Болничната помощ! Сестрите, които хващат окото, да излизат на магистралите! Там е хлябът!!!

EЙ, ТЪПАК! 24.12.2019 21:16:41

Ти си бил голям простак,бе?!

Гост 23.12.2019 21:29:01

"....Здравният министър даде и друг пример: ако медицинската сестра взима 1000 лв., лекарят ще взима 1600 лв....„." Този идиот чува ли се какво говори! Простата медицинска сестра, не доучена и без никакви отговорности да надниква в паничката на лекаря!? Дядката министър да си хваща пътя към пенсионерската пейка! Идиот!!!

и аз съм гост 23.12.2019 22:56:27

дА ГО ДУХАШ УМНИЯ

Анонимен 23.12.2019 22:03:59

Ами работете си без сестри.На Запад лекарите правят венозните манипулации,а тук са единици,които се хващат да поставят абонат.

До анонимен 23.12.2019 22:14:18

А бе неграмотник!!! Казва се "абокат"!!!


Всичко за коронавируса
Още новини
ЕMA започва преоценка на риска, свързан с употребата на метамизол
15.06.2024 11:15:06

ЕMA започва преоценка на риска, свързан с употребата на метамизол

EMA започна преглед на лекарствата, съдържащи метамизол поради опасения, че въведените мерки за м ...

3 са новите случая на COVID-19
15.06.2024 09:52:49

3 са новите случая на COVID-19

3 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през последното денонощие, показват данните на Един ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...