Вторник, 21 Май 2024
07
апр
 

Професионалистите по здравни грижи поискаха политически консенсус в деня на празника си

БФС: В тези дни на изпитания ще се справим в битките

Сряда, 07 Април 2021 | 12:00:11


Управителният съвет на БАЗПГ отправи поздравителен по повод днешния 7-ми април, в който се отбелязва Денят на здравето. Своя поздрав отправиха и от Българския фармацевтичен съюз. „От името на УС на БАПЗГ Ви благодаря за високия п

Управителният съвет на БАЗПГ отправи поздравителен по повод днешния 7-ми април, в който се отбелязва Денят на здравето. Своя поздрав отправиха и от Българския фармацевтичен съюз.

„От името на УС на БАПЗГ Ви благодаря за високия професионализъм, любов и милосърдие, с които изпълнявате Вашия човешки и професионален дълг в условия на продължаваща вече втора година пандемия от COVID-19. Въпреки големите рискове и трудности, които срещате в ежедневната си работа, Вие всеотдайно следвате Вашата благородна мисия в името на здравето и живота на всеки, който има нужда от лечение и здравни грижи“, обръща се към колегите си председателят на УС на БАЗПГ Милка Василева.

„От началото на пандемията досега над 12 000 медицински специалисти се заразиха с опасния вирус – някои преболедуваха безсимптомно или по-леко, други – много тежко. За жалост имаше и такива, които загубиха живота си, помагайки за спасяването на чужди животи. Днес ние с минута мълчание ще отдадем почит към тяхното светло дело, ще носим в сърцата си спомена за тях и направеното от тях. Почит и благодарност към медицинските специалисти ще отправят и хилядите спасени пациенти и техните семейства. Ние сме убедени, че действията на всеки са от значение за овладяването на пандемията“, допълва тя.

Затова за пореден път призоваваме за спазване на всички мерки, които ограничават разпространението на вируса – носене на маски, социална дистанция, дезинфекция, ваксинация, отговорно отношение към себе си и към другите.

Призоваваме политиците да постигнат консенсус за развитието на здравеопазването и здравните грижи у нас. Очакваме смели и навременни решения за достойно заплащане на труда на медицинските специалисти, по-добри условия на труд, приемане на стандарти за броя на медицинските специалисти спрямо броя на пациентите в съответните лечебни звена, както и спрямо броя на децата и учениците в детските ясли, детските градини и училищата, заявява още председателят на БАЗПГ.

Очакваме и стъпки за повишаване на обществения имидж на професиите на медицинската сестра, акушерката, фелдшера/лекарския асистент, рехабилитатора, медицинския лаборант и рентгеновия лаборант, както и ясна стратегия за развитието на здравните грижи в България. И всичко това в името на здравето на всеки гражданин, в името на общественото благо. Защото всеки има право да получи качествено лечение и здравни грижи. Това е и мотото на Световната здравна организация тази година за 7-ми април: „Да изградим посправедлив и здравословен свят“, в който всички да се чувстваме по-защитени, по-единни и по-щастливи. Скъпи колеги, бъдете здрави и продължавайте благородната си мисия! ЗАЕДНО ЩЕ УСПЕЕМ!, завършва Василева.

Своя поздрав отправи и председателят на Българския фармацевтичен съюз професор Асена Сербезова.

 „Поздравявам ви от името на Българския фармацевтичен съюз и лично от свое име, като ви пожелавам да бъдете здрави и вдъхновени в защита и подкрепа на здравето на нацията. Световната Covid пандемия ни кара да решаваме уравнения с много неизвестни. Но дори и в тези дни на изпитания, вярвам ще се справим в битките и ще допринесем за по-бързото преодоляване на пандемията от Covid -19“, посочва тя.

„Вие, които сте положили клетва в Ескулаповия храм и вие – които следвате Галеновия завет, използвайте вашите умения и знания в науката и изследователското поприще, за да информирате и образовате идните поколение и всички заедно да допринесем за общото благо. Честит празник!“, обръща се проф. Сербезова към колегите си.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Rqe%


Всичко за коронавируса
Още новини
В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишен мъж
20.05.2024 17:39:01

В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишен мъж

В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишне мъж, съобщиха от лечебно ...

УМБАЛ „Св. Анна“-София с Диамантен статус за лечение на инсулт през 2023 г.
20.05.2024 17:24:20

УМБАЛ „Св. Анна“-София с Диамантен статус за лечение на инсулт през 2023 г.

УМБАЛ „Света Анна“-София получи четири Диамантени награди за 2023 г. (по една за всяк ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...