!
Събота, 20 Юли 2024
04
ян
 

Професор в областта на мъжкия стерилитет стана част от УМБАЛ Бургас

Закупен е и апарат за компютърен анализ на репродуктивното здраве на мъжа

Сряда, 04 Януари 2023 | 09:36:45


Известен учен в областта на мъжкия стерилитет вече е част от Звеното по асистирана репродукция на УМБАЛ Бургас, съобщиха от болницата. Това е проф. д-р Петя Цветкова, доктор на медицинските науки, която има повече от 200 научни публикации в областта на

Известен учен в областта на мъжкия стерилитет вече е част от Звеното по асистирана репродукция на УМБАЛ Бургас, съобщиха от болницата. Това е проф. д-р Петя Цветкова, доктор на медицинските науки, която има повече от 200 научни публикации в областта на мъжкото репродуктивно здраве. Автор е на книги и научни ръководства за връзката между мъжкото безплодие и определени заболявания – вродени заболявания на мъжката полова система, възпалителни заболявания на простатната жлеза, клинични и биологични фактори, влияещи върху репродуктивния процес на мъжа. Проф. Цветкова е преподавател по физиология в Медицинския факултет на Университет „Проф. д-р Асен Златаров". Целият й професионален път е посветен на изследвания в областта на мъжкия стерилитет, а преди да вземе решение да се премести окончателно в Бургас, е била професор в Българската академия на науките.

„Върху мъжкото репродуктивно здраве влияят много фактори, сред които биологичният, клиничният, както и тези на околната и професионалната среда, йонизиращи лъчения – например от компютри и смартфони", обяснява проф. Цветкова. Заедно със свои студенти тя участва в научен проект за изследване на медико-биологичните, социално-психологическите и демографските фактори на безплодието в Бургаски регион. В Звеното по асистирана репродукция на УМБАЛ Бургас, известно още като ин-витро център, тя се занимава именно с мъжката част на стерилитета, на която по съвременни проучвания се дължат 40-50% от случаите на безплодие в семейството.

„Съветът ми към всички двойки с подобни проблеми е изследването първо да започне от мъжа, с една спермограма. Това изследване е бързо, неинвазивно и щадящо, включително и финансово. Едва след като се провери мъжкият фактор, може да се започне с изследванията на жената, които са много по-скъпи и сложни", обяснява проф. Цветкова. За съжаление, все още в българското общество битува мнението, че за стерилитета е виновна жената, а голяма част от мъжете трудно се подлагат на изследвания. „Много от тях бъркат сексуалното здраве с репродуктивното здраве, а това са две различни неща. Един мъж може да няма никакви проблеми с половия акт, но сперматозоидите му да нямат нужните оплодителни качества. И е трудно да му обясниш, че „стреля с халосни патрони". А преди да се пристъпи към ин витро, задължително е да се постави навременната диагноза, подходящия терапевтичен подход за решаване проблемите за инфертилитета и на двойката да бъдат спестени много финанси и травмиращи процедури", убедена е проф. Цветкова.

УМБАЛ Бургас закупи и високотехнологична апаратура за компютърно асистиран спермален анализ – CASA. С помощта на камера, специализиран софтуер заснема много зрителни полета и се прави детайлна оценка на мъжката полова клетка. Освен подвижността и концентрацията на сперматозоидите в семенната течност, се оценява тяхната морфология, жизненост, наличието на ДНК-фрагментация. Това позволява да се направи цялостна и изчерпателна оценка на оплодителната способност на пациента, включително чрез графики и визуален материал, което води до поставяне на точна диагноза и последващо адекватно лечение.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
p6Ha


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията
19.07.2024 17:38:09

НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията

В Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) зачестяват сигналите от граждани за получаване на ...

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти
19.07.2024 17:29:20

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти

15% от стойността на отпусканите лекарства, но не повече от 25 лв. ще получават аптеките като въз ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...