!
Понеделник, 15 Юли 2024
23
ян
 

Проф. Александрова: Вирусите могат както да си помагат, така и да се конкурират

Понеделник, 23 Януари 2023 | 10:59:37


Като цяло тази и миналата година в Южното полукълбо грипът започна малко по-рано и виждаме, че има раздвижване и при много други, не само вирусни агенти. Това коментира пред bTV вирусоложката проф. Радостина Александрова. Тя припомни, че още в началото

Като цяло тази и миналата година в Южното полукълбо грипът започна малко по-рано и виждаме, че има раздвижване и при много други, не само вирусни агенти. Това коментира пред bTV вирусоложката проф. Радостина Александрова. Тя припомни, че още в началото на пандемията е имало тъкмо такива предвиждания – че след преминаването през нея, когато се върнем към обичайния си начин на живот, е възможно подобно натрупване на различни вируси.

По думите ѝ обаче това не е единствената причина. „Има и вируси – да речем, риновирусите, които не бяха повлияни толкова сериозно от мерките, наложени срещу разпространението на SARS-CoV-2, но дори и при тях отчетохме, че също има повишаване“, посочи проф. Александрова.

Предвид факта, че в момента у нас се разпространяват различни видове вируси, тя отбеляза, че взаимоотношенията между вирусите са различни и те биха могли както да си помагат, като например потискат заедно имунната система, така и да си пречат и да се конкурират – например, за ресурси в клетката. „Освен това неспецифичният имунитет, който единият вирус създава – това е много преди да възникнат антителата, Т-клетките и т.н. – първата ни реакция е т. нар. „неспецифичен имунитет“, така че този, който се създава от единия вирус, може да действа на другия“, разказа специалистката. Проф. Радостина Александрова даде пример за „стратегия“ на конкретен вирус с респираторно-синцитиалния, като обясни, че в Нова Зеландия той обикновено се разпространява по едно и също време с грипния, но изследвания са показали, че се появява няколко седмици по-рано, „точно за да не се срещнат“. „Така че има много неща, които все още не знаем“, констатира вирусоложката.

По отношение на комбинацията от грип и SARS-CoV-2 пък тя коментира, че все още няма категорични данни как протича подобна съвместна инфекция. „От предишните сезони по време на пандемията данните са доста ограничени, тъй като грипът беше много по-слабо разпространен. Но последния доклад на Центъра за контрол на заболяванията в САЩ казва, че през 2021-2022 г. от всички хоспитализирани деца под 18 г., които са били със SARS-CoV-2, 6% са имали същевременно и грипен вирус. А от смъртните случаи пак в тази възрастова група 16% са били с такава двойна инфекция“, съобщи проф. Александрова. Тя допълни, че според други проучвания – основно в САЩ и Азия, около 0,8% от хората са били с подобна смесена инфекция. По думите ѝ обаче няма индикации, че тази вирусна комбинация протича по-тежко, макар че в някои доклади има данни, че тези пациенти, стигайки до хоспитализация, са били с по-висока вероятност от нужда от механична вентилация. „Като цяло препоръката е хората да не изпадат в паника, защото може би много хора са имали такава двойна инфекция, без дори да разберат за това, и са преминали през нея без проблем“, коментира тя и продължи: „От тези дечица в САЩ, които са боледували тежко и са починали, нито едно не е било ваксинирано срещу грип и само едно е било лекувано със специфични антивирусни агенти“.

Вирусоложката се спря и на имунизацията срещу вирусите. Тя коментира, че в момента е късно за имунизация срещу грип не по други причини, а защото ваксини не могат да се намерят, тъй като последните препоръки са за ваксинация през целия грипен сезон. По отношение на SARS-CoV-2 пък тя отбеляза, че по актуални данни двувалентната ваксина намалява три пъти риска от хоспитализация и 19 пъти – риска от смърт.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
xtAL


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Георги Апостолов: Най-важният урок, който научих е, че на първо място трябва да си човек
14.07.2024 10:12:54 Невена Попова

Д-р Георги Апостолов: Най-важният урок, който научих е, че на първо място трябва да си човек

Д-р Георги Апостолов, д.м., е специалист в Отделението по неврохирургия на УМБАЛ „Пълме ...

Д-р Нейков: Алкохолът е най-опасен за мозъчното кръвообращение през жегите
13.07.2024 12:33:14

Д-р Нейков: Алкохолът е най-опасен за мозъчното кръвообращение през жегите

Високите температури трябва да ни направят особено внимателни към нашето здраве и комфорт. Топлин ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...