Събота, 19 Септември 2020
14
авг
4
 

Проф. Александрова: Коронавирусът има два пъти по-ниско ниво на мутиране сравнено с грипните вируси

Петък, 14 Август 2020 | 10:49:49
4

„Поне два пъти по-ниско е нивото на мутиране на коронавируса в сравнение с грипните вируси. Той е стабилен и това е добра новина. Към момента има 6 мутации на Cоvid-19. Три от тях са най-разпространени в Европа“. Това заяви пред bTV вирусол

„Поне два пъти по-ниско е нивото на мутиране на коронавируса в сравнение с грипните вируси. Той е стабилен и това е добра новина. Към момента има 6 мутации на Cоvid-19. Три от тях са най-разпространени в Европа“. Това заяви пред bTV вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

Обаче в момента, в който вирусът се усети по някакъв начин, че е притиснат, той ще се опита да избяга с нови мутации, допълни тя.

Проф. Александрова поясни, че по-ниското ниво на мутиране на новия коронавирус е доказано в мащабно проучване върху неговия геном, в което са били изследвани 48 600 вируса от цял свят.

В момента са установени 7 мутации на проба и 6 варианта на коронавируса. Първият е най-старият - L, тръгнал от Ухан. Вторият e наречен S и засега се предполага, че е върлувал в Италия, допринесъл е вирусът да се разпространява. Три от вариантите - J, J-R и J-H, са най-разпространени в Европа по думите на проф. Александрова. Два от тях са установени в Италия, третият е във Франция. У нас също се провеждат изследвания, които трябва да установят кой вариант се разпространява в България. 

Специалистът прогнозира, че с настъпването на есента и зимата наистина ще има предизвикателство по отношение разграничаването на грипа от коронаврусната инфекция, но изрази също така увереност, че личните лекари ще се справят. Проф. Александрова препоръча хората, които се почувстват зле, да не ходят на работа и да не осъществяват контакти, защото това е опасно за околните.

„Уважавам труда на колегите от Русия по отношение на ваксините, въпросът е сега да се докаже, че тези ваксини са ефикасни и могат да ни защитят“, каза тя. По думите й в момента в света има поне 3 ваксини, които са в трета фаза на изпитание.

По повод наближаващия старт на учебната година вирусологът даде пример с Израел и САЩ. В Израел училищата отворили през май, но седмица по-късно отново били затворени, след като се оказва, че в едно училище са инфектирани 150 ученици и над 80 души от техните близки. В САЩ е направено изследване за учебната година на колежаните. Математически модел показва, че тестовете за коронавирус трябва да се правят на всеки 2 дни, за да бъде безопасно.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
n9p#

До прогноза 14.08.2020 14:51:36

Явно ибрикчиите от сайта на Тиков стават нервни и обидчиви! Не се обиждайте господа! Така говори татю ви Тиквата-Слънце! Що не ривете срещу неговия откровен цинизъм?! Само идва и за вас Видовден и ревизия откъде са парите на Тиков и ДПС! А по повод реформите - дори колеги като д-р Е. Найденов осъзнават, че бардака, който обслужвате, трябва да се закрие и да се даде рестарт, но не по Тиквонски, а по истински демократичен модел, без ченгета и комуната! Наскоро сина на бивш офицер от КГБ стана лорд в Камарата на Англия по предложение на БоДжо! Та и на него ли ще викате другарю или товариш, или Sir?! Не бъркайте исканията за честност и справедливост с комунизъм, ставате смешни!

Гост 14.08.2020 20:18:33

Вие сте обикновен шизофреник, неуважаеми! "без ченгета и комунета", "заедно със синове на офицери от КГБ..." Циклофрения, Сър! Класическа!

Гост 14.08.2020 11:00:54

Най-рискови за тежко протичане на инфекцията от Covid-19 са хората с болестно затлъстяване и Захарен Диабет! Каката не е подходящ пример за това как да се справим с пандемията! Намерете друго гробаджийче, ибрикчии от сайта на ченгето/депесар Тиков! Турци сме Сите в управата на хунтата!

Прогноза 14.08.2020 12:37:59

С тоя цинизъм и омраза доникъде няма да стигнете, другарю (руски) "патриоте"!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Салчев: Няма болница, която да се е опитвала да точи Касата с пациенти с COVID
19.09.2020 13:22:53 Надежда Ненова

Проф. Салчев: Няма болница, която да се е опитвала да точи Касата с пациенти с COVID

"Трябва да има диалог и да се търси баланса между разходването на средствата в системата и резулт ...

30 000 медицински сестри не достигат у нас
19.09.2020 12:46:30 Надежда Ненова

30 000 медицински сестри не достигат у нас

Освен, че липсват като физическа бройка, те са застаряващи. Този проблем е в цяла Европа, но ние ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...