!
Сряда, 29 Ноември 2023
20
март
 

Проф. Александрова: Няма яснота за рисковите фактори, водещи до Синдром на Даун

Понеделник, 20 Март 2023 | 16:45:20


Всяка година в България се раждат около 100 деца със Синдром на Даун. Тази статистика е на Сдружението на родители на деца със Синдром на Даун. От години те настояват за повече превенция и възможности за консултации със специалисти. „Това

Всяка година в България се раждат около 100 деца със Синдром на Даун. Тази статистика е на Сдружението на родители на деца със Синдром на Даун. От години те настояват за повече превенция и възможности за консултации със специалисти.

„Това, което се случва в момента, е пренаталната диагностика, която може да установи наличието на допълнителната 21-ва хромозома, която стои в основата на този синдром. Но тук веднага трябва да кажем, че макар да сме научили много неща по отношение на Синдрома на Даун, далеч не всичко ни е известно. Например, нямаме пълна яснота за рисковите фактори, които водят до неговата поява. Единственият, за който сме категорични, е че той се увеличава с възрастта на майката и над 35 години рискът става по-висок. В същото време обаче повечето деца в световен мащаб на практика са родени от жени, които са под тази възраст“, коментира пред Bulgaria ON AIR вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова. Тя допълни, че привидното разминаване идва от факта, че във възрастта под 35 години всъщност се раждат много повече бебета.

По думите ѝ светът е направил много голяма стъпка напред по отношение на това заболяване. „Достатъчно е да кажем, че ако в средата на миналия век хората са живели около и малко над 20 години, то сега в страните с добре развита здравна система преживяемостта е 60 години и очевидно ще продължи да се увеличава“, подчерта проф. Александрова.

Тя отбеляза, че през последните години се работи много упорито за създаването на агенти за подобряване на когнитивното състояние на хората със Синдром на Даун, като предварителните проучвания при лабораторни животни са довели до влизане в клинични проучвания на някои от тях. Макар че впоследствие те са били прекратени поради липса на ефективност, добрата новина по думите на специалистката е, че изследванията са показали, че има смисъл да се продължи в тази посока и са дали кураж на учените и фармацевтичните компании да продължат напред. „Не бих искала да давам подвеждащи надежди, но се работи изключително активно и аз вярвам, че в един момент ще дойде и пробивът в това отношение“, каза тя.

„Всички тези хора, колкото и да споделят общи характеристики, всеки един от тях е уникална система. Някои от тях могат да ходят и ходят на нормално училище, други имат нужда от специализирано образование, някои могат да продължат и по-нататък и всъщност това, което в световен мащаб се констатира, е че броят на хората със Синдром на Даун, които биха искали и биха могли да се включат много по-активно в социалния живот, е много по-голям реално от тези, които имат възможност да го направят. В това отношение имаме да извървим много дълъг път“, отбеляза проф. Радостина Александрова.

Тя подчерта и че конкретно у нас има място за усъвършенстване на нещата по отношение на изследванията на новородени за редки заболявания, тъй като в България те се правят само за три такива болести.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Z8Ty


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Маджаров: Увеличението на средставата за болниците не позволява увеличаване на заплатите
29.11.2023 13:29:13

Д-р Маджаров: Увеличението на средставата за болниците не позволява увеличаване на заплатите

Виждаме позитивното, но и алармираме за това, което ни притеснява в бюджета на НЗОК за 2024 г., к ...

Учени: Феноменът
29.11.2023 12:44:07

Учени: Феноменът "zoom умора" съществува

Една сесия в платформите Zoom, FaceTime или Microsoft Teams може да остави много хора изтощени и ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...