!
Четвъртък, 07 Декември 2023
28
февр
2
 

Проф. Александрова: COVID не е изчезнал, той е на втори план заради войната

Понеделник, 28 Февруари 2022 | 09:59:35
2

„Когато е толкова напрегнато и някъде се води война, без съмнение привлича вниманието на всички. Нормално е COVID-19 да отиде на втори план, но не защото е изчезнал, а защот

„Когато е толкова напрегнато и някъде се води война, без съмнение привлича вниманието на всички. Нормално е COVID-19 да отиде на втори план, но не защото е изчезнал, а защото доминантата е друга. В последното изявление на СЗО беше отбелязано, че Омикрон отбелязва процес на свиване, въпреки че подвариант ВА.2 се увеличава, ВА.1 леко намалява“. Това каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова пред Bulgaria ON AIR.

„Клиничната картина при ВА.2 обаче е по-сериозна в сравнение с ВА.1. Така или иначе SARS-CoV-2 остава с нас и това, за което експертите се обединяват все повече, е, че той ще премине в ендемичен, но това не означава, че е безопасен. Това е вирус, той ще продължава да се разпространява и размножава и може би следващите години ще станем свидетели на още варианти“, допълни проф. Александрова.

По повод на Световният ден на редките болести тя заяви, че не ги познаваме добре. „Те се срещат при един много малък дял от населението. В САЩ наричат „рядко заболяване“ това заболяване, което засяга по-малко от 10 000 души в страната. В Европа за рядко заболяване се приема заболяване, което е по-малко от 5 на 10 000 души. До момента са описани около 7000 редки заболявания, но тъй като науката върви напред, непрекъснато биват описват нови и нови. Колкото и рядко да е едно заболяване, в момента в световен мащаб над 400 млн. души живеят с такова“, посочи вирусологът.

По думите й около 80% от тези заболявания имат генетична основа, макар това да не означава, че са наследствени. Останалите могат да бъдат в резултат от някои по-редки инфекции, редки ракови заболявания или токсични хранителни агенти. „Не трябва да забравяме, че в един регион дадено заболяване може да е рядко, но в друг да е често срещано. Около 50% от тези заболявания се отключват при възрастните, но другата половина се откриват в най-ранна детска възраст. Техните симптоми наподобяват често срещани състояния. Те са много трудни за изследване. Един пациент посещава средно 7,5 лекари, а до поставянето на диагнозата минават 7-8 години. Това не бива да ни учудва, защото техните симптоми наподобяват често срещани заболявания. Създаването на лекарства срещу тях също е предизвикателство. Това са така нар. „лекарства сираци“, които без помощ от държавата са много трудни за производство“, коментира проф. Радостина Александрова.

Тя добави, че от 2006 до 2016 г. клиничните проучвания в тази област са се увеличили с 88%, а от 2000 до 2018 г. са въведени повече от 160 терапии.

„За последните няколко години в света бяха одобрени поне 9 генни терапии за различни заболявания, включително и за редки заболявания. Генната терапия носи надежда за много хора по света, но изисква и много средства. В края на миналата година беше създаден консорциум за генна терапия в САЩ, при това в разгара на пандемията. Моят призив към всички възможни институции е да влагат държавните пари в наука, изкуство и спорт, а не във военни действия“, каза проф. Александрова.

Тя допълни, че никъде не е срещала информация, че хората, които са с редки заболявания, не могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. „Единственото основание да не се постави ваксина срещу коронавирус е наличие на алергия срещу някоя от съставките. Страничните реакции при различните ваксини обаче не се припокриват и можем да направим най-добрия за нас избор. Отново да напомним, че COVID не е изчезнал и на дневен ред са панкоронавирусните лекарства и ваксини“, завърши проф. Александрова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
sncr

Гост 28.02.2022 10:45:45

ЗАПОЧНА СЕ! Огромна трагедия застигна семейството на финансовия директор на една от най-големите руски фирми "Газпром" Александър Тюляков. 61-годишният мъж е намерен обесен в гаража си, като е оставил предсмъртно писмо. Близките му не пожелаха да коментират причината за решението му, но обявиха, че той никога не е имал намерение да слага край на живота си. В последните дни "Газпром" пострада тежко заради руското нахлуване в Украйна и редица рекламни договори на гиганта с футболни клубове и Европейската футболна асоциация УЕФА бяха прекратени. Щетите за компанията от това се изчисляват на стотици милиони и някои смятат, че това може да е причина за трагедията. Това е вторият служител на "Газпром", който се самоубива в последните дни.

Гост 28.02.2022 10:15:17

ХА ХА ХА ХА ! Всеки български чобанин със стадо от 40 овцe вече е по-богат от Роман Абрамович!


Всичко за коронавируса
Още новини
От
07.12.2023 09:53:13

От "Пирогов" ще заведат колективен иск за обида срещу министъра

УМБАЛСМ „Пирогов“ ще заведе колективен иск за обида и уронване на престижа на болница ...

МУ – Варна отново начело сред медицинските университети в класацията на UniRank
07.12.2023 09:18:02

МУ – Варна отново начело сред медицинските университети в класацията на UniRank

За поредна година МУ – Варна е лидер сред медицинските университети в България и в топ 10 н ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...