!
Сряда, 24 Юли 2024
27
апр
10
 

Проф. Ангелов за конкурсите в болниците: Който се опитва да политизира здравеопазването, свири на много тънка струна

Вторник, 27 Април 2021 | 09:45:41
10

„Здравеопазването няма цвят. И който се опитва да политизира здравеопазването, свири на много тънка струна, която понякога граничи с престъпление. Такова нещо няма“. В това беше категоричен в интервю за bTV министър на здравеопазването в ос

„Здравеопазването няма цвят. И който се опитва да политизира здравеопазването, свири на много тънка струна, която понякога граничи с престъпление. Такова нещо няма“. В това беше категоричен в интервю за bTV министър на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов. Той коментира проведените конкурси за управителите на големите болници у нас, които влязоха в полезрението и на новите депутати в първите дни от работата на новия парламент.

Ангелов определи като „лъжа, която е начало на предизборната кампания на опозицията“ твърденията, че с конкурсите се цели да се запазят определени кадри на ключови позиции в управлението на лечебните заведения.

„Има Закона за публичните предприятия, който е в изпълнение на препоръки. Идеята е за влизането в Банковия съюз. Нещата са много, много по-сериозни“, подчерта той.  „Спазвам закона такъв, какъвто е написан. Ако Народното събрание приеме нов закон, ние ще спазваме новия закон. Законът изискваше да се проведат конкурси, да се пуснат обяви, обявите бяха обявени, конкурсите бяха проведени“, поясни здравният министър и допълни, че всичко е обявено на страницата на Министерство на здравеопазването и няма нищо тайно.

Проф. Ангелов коментира и плана за възстановяване и устойчивост, като подчерта, че той е консенсусен и е резултат от усилията на много експерти, професионални организации, НСОРБ, кметове, съсловни организации.

Планът  включва няколко основни компонента - осъвременяването на лечебните заведения, включително чрез оборудването им с модерна апаратура, подобряване на битовите условия в областта на психичното здраве, както и изграждането на център за интервенцонална рентгенология.

Здравният министър изтъкна, че инсултът е първа причина за инвалидизация на българите и втора причина за смъртност. „В „Иван Рилски“ има екип от млади лекари, които работят в областта на интервенционалната рентгенология. Последният месец аз създадох и експертен съвет от български лекари, които да развиват тази специалност. Идеята е в първите минути, когато се получи инсулт, ние да действаме навреме. Тоест в златния час да спасим максимално много българи“, представи идеята си проф. Ангелов. Чрез базата на болница „Иван Рилски“ ще се създаде  обучителен център, в който рентгенолози, неврохирурзи, невролози, които да се обучават на този вид интервенции. Идеята е да направим мрежа от такива центрове в цялата страна, т.нар. stroke центрове, разясни той.

Проф. Ангелов коментира и процеса на ваксинация у нас, като заяви, че ваксини има за всички желаещи. „Ваксината носи освен надеждата, ваксината носи и свободата“, каза той и допълни, че  у нас в началото е имало много малко хора, които са желаели да се ваксинират. „Сега вече гоним над 65% желаещи да се ваксинират. Това е огромен успех. Хората повярваха в науката“, каза той.

Ангелов разясни и механизма на действие на различните ваксини. „Принципът на действие на всички ваксини е вкарването на т.нар. спайк протеин, който действа под формата на антиген, благодарение на който нашето тяло изработва антитела, които се борят срещу вируса от следваща бъдеща среща. Няма значение по какъв начин този спайк протеин влиза в организма. В единия случай влиза с информационната РНК, която се закача за рибозомите в цитоплазмата и започва да синтезира S протеин и съответно се образуват антитела, другият начин – аденовируса влиза в ядрото на клетка, вкарва информационната нуклеинова киселина, започва синтезата на S протеина, отново се стига до създаването на имунитет на базата на S протеина“, поясни той, като допълни, че от медицинска гледна точка няма значение. „Втората ваксина винаги действа като бустер, тоест тя доусилва образувалия се до момента имунитет“, посочи той.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
rY8R

сsurg 18.05.2021 09:13:36

куре, от 20-25 г, всеки министър на МЗ е политика, а от 2004 и бизнес, зер, само в тази система, всяка година се изсипват на голо поле едни милиарди, и граби народе.....това е от малкото останали начини да се финансират партиите на власт, затова и всеки нов министър в първите 30-45 дена сменя директорите на големите 50-60 държавни болници, за да се регулират кражбите, които са към 30-40 %. Този път гербаджиите се опитаха да се окопаят и в тази система както и на всякъде с смешните промени на тъмно в законите предни нова година, и жалките конкурси през последните 2-3 месеца. Просто следвайте парите.....

Гост 17.05.2021 15:29:14

Няма ли да го свалите това недоразумение от сайта си, уважаеми Тиковчета?! Господаря ви се чуди на кого да продаде бизнеса си и да емигрира, но вие като истински матросовци защитавте до последно комунетата, пардон гербаджийчетата!

Лекар 28.04.2021 23:46:19

Този педал бил голям лъжец, само Боко тиквата го надминава.

Гост 28.04.2021 00:58:25

Тънката струна вече е скъсана, щом и на бившото ченге бачо Милан му се доповръща от действията на гъзАнгелов, гробаджиите, и всички ибрикчии в министерство, каса, РЗИ и бордове на болници! Вземи един, удари другия! Така се се "ояли",че люде като Буланов и Игнатов по-добре оперират с вилицата и ножа, отколкото със скалпела! Мъка, голяма мъка по българските земи, бедни ми наследници на Македонски и Ботьова!

Пепи 28.04.2021 00:09:55

Толкова тънка струна, че се скъса.

БЛС-Въоръжено Крило 27.04.2021 13:01:00

Иронияита е ,че слугински чички назначени партийно с дълбоки метани , ожулени колене, разранени устнi, преразтегнат m. orbicularis oris , дали си и ampula rectis на политически партии коментират как здравеопазването било политизирано. Ха-ха-хааааа

ПАРАПИТЕК 27.04.2021 12:54:55

Май българите сме загубили самосъзнание в каква дупка сме след дългогодишното управление на Борисов: - На първо място по корупция в ЕС. - Най-бедната страна в ЕС. - Най-голямо социално неравенство в ЕС. - На последно място по свобода на словото. - Най-голям процент доплащане от джоба за здравна услуга в ЕС. - Най-малък процент ваксинирани жители в Европа. - Рекордна смъртност на 1 млн. жители в ЕС от коронавирус - в момента ни изпреварват Чехия и Унгария, но сме били и преди тях. Ще стане ясно като приключи поредната вълна и епидемията. На това отгоре Борисов се изказва, че в Гърция умирали повече от България. Там смъртността на милион жители е два пъти и половина по-ниска. И министрите му обясняват, че светът изучавал българския опит с епидемията.

Гост 27.04.2021 15:03:24

Най- малка здравна вноска= най-голямо доплащане от джоба.

Фен Пурчев Мирчев 27.04.2021 11:59:28

Да, такъв е законът и правилникът за неговото прилагане, който ви позволява да правите конкурси за всичко, което не е "голямо предприятие" по Ваши правила. Те обаче си ги знаете само вие и никъде не са публикувани в методика, дори и на вашия сайт. По-добре да подредите кандидатите в редица и да чуете кой най-силно ще извика "Да живее ГЕРБ!"

Гост 27.04.2021 09:51:48

Вярваш ли си, луд ли си, какво ще правиш в края на Май? Все въпроси без отговор


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Аргир Аргиров е новият директор на РЗИ-Пловдив
24.07.2024 17:40:34

Д-р Аргир Аргиров е новият директор на РЗИ-Пловдив

Д-р Аргир Аргиров е новият директор на РЗИ – Пловдив, съобщи Plovdiv24.bg. Той е назначен с ...

Проф. Кантарджиев:
24.07.2024 17:32:41

Проф. Кантарджиев: "Флирт" прилича на коронавирусите от преди пандемията

Сега на Балканите върлува подвариант на "Омикрон", наречен „Флирт”, който е доста по- ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...