Четвъртък, 06 Май 2021
04
май
7
 

Проф. Ангелов: Болничната система ще се съвзема много дълго време след COVID-19

Ако останат количества извън фазите за имунизация, ще удължат зелените коридори

Вторник, 04 Май 2021 | 11:09:47 Полина Тодорова
7

Болничната система ще се съвзема много дълго време след COVID-19. Това заяви здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов, който присъства на доставката на 273 780 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech в София. Те ще бъдат разпреде

Болничната система ще се съвзема много дълго време след COVID-19. Това заяви здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов, който присъства на доставката на 273 780 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech в София. Те ще бъдат разпределени към РЗИ в страната.

Ангелов подчерта, че за да функционира една система, най-важни са хората и изтъкна, че в момента медиците ни са изключително уморени, а нивото на burnout e много сериозно. Въпреки това, той посочи, че те са се справили успешно и допълни, че България не е усетила как е минала третата вълна на COVID-19.

От думите му стана ясно, че ще бъде извършен анализ за нуждите от ваксини в отделните фази по личните лекари. Ако останат количества, зелените коридори може да бъдат удължени и след 9-ти май. Проф. Ангелов отчете огромен интерес в големите населени места, в по-малките обаче той е слаб.

Той подчерта, че е много важно да има достатъчно количества ваксини за личните лекари. От  10-ти май ще заработи модулът в електронната система, позволяващ записване за ден и час за получаване на ваксините от ОПЛ, за да не се повтаря ситуацията от преди седмица с опашката от чакащи медици пред столичното РЗИ. Ангелов припомни, че само в София личните лекари са приблизително 890. Ние постигаме капацитет от 250 до 300 лични лекари на ден, които си получават ваксините, заяви той.

По думите му е проведена силна комуникацинна кампания за ползите от ваксините у нас. В тази връзка изтъкна, че в началото й България е била на едно от последните места по желаещи да се ваксинират в Европа, докато в момента процентът на желаещите да се имунизират е 65%.

Здравният министър коментира и казуса с ваксината на AstraZeneca. Позицията, която заемам, ми позволява да говоря донякъде, заяви той. Ангелов припомни, че Европейската комисия е стартирала съдебна процедура за претенции за нанесени щети от компанията. „Очевидно е че става дума за нещо извън медицинските компетентности. Всички виждате, че се водят информационни кампании срещу тази ваксина“, заяви той. Ангелов изтъкна, че тези, които са поставили първата доза и нямат оплаквания, спокойно могат да си поставят и втората. Според него Европа е взимала крайни решения по отношение на прилагането й. В момента търсенето на ваксината у нас е минимално, като желаещите да си я приложат, са едва 15%. Ако в страната останат количества, което по думите на проф. Ангелов е много вероятно, те ще бъдат пренасочени към страните от Западните Балкани и Източното партньорство.

На посрещането на новата пратка присъства и премиерът в оставка Бойко Борисов. Той съобщи, че институтът „Роберт Кох“ е извадил България от високорисковите зони за COVID. Сега може нашите критици да погледна с какви мерки другите държави са на нашето ниво – пълен локдаун, пускане на смс за излизане навън, посочи той. Има няколко вида риск. Ние досега бяхме в зона с държави с висок риск - Франция, Унгария, Хърватия, Словения. От тази нощ сме при нискорисковите, където са Гърция и Малта. Можем с чест да кажем, че сме приключили и третата вълна – с намаляването на заболелите, допълни Борисов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
FEMk

Гост 05.05.2021 11:46:16

Болничната система НИКОГА НЯМА ДА се съвземЕ ЗАЩОТО Е ПОВЕЧЕТО ОТ ПОЛОВИНАТА СЪСТАВЕНА ОТ ЧАСТНИ БОЛНИЦИ.

Гост 05.05.2021 12:38:46

Прав си.Когато всички болници станат частни тогава ще се оправят. Като почнете да се осигурявате и да си плащате по европейски.

Лекар 04.05.2021 23:07:27

Болничната система ще се съвзема много по-дълго време след ГЕРБ. Не е работа на института „Роберт Кох“ да вади когото и да е било от високорисковите зони. Този питекантроп пак пуска лайномета.

Гост 05.05.2021 11:15:35

Ха-ха-ха. Така е. Нереалистичните бодри , не подплатени послания за бъдещето са характерен елемент на комунистическата пропаганда. И другарят Ангелов от ГЕРБ (БКП2) е в съзвучие с този тон. Десетки общински болници бяха закрити в годините на мутрокомунистите . Защото просто мотивът беше да не се дават пари за здравеопазване. Здравната Карта също е инструментът да се орязват дейности и да не се дават никакви пари. Просто да има фасадно здравеопазване. А пандемията им го начука. Лошото е, че все още не са ги завлачили в прокуратурата и съда за подронване на националната сигурност с техните действия и бездействия в годините

КРАВЕШКО 04.05.2021 18:05:18

Говно до говно -лайно

Бай Змей 04.05.2021 15:25:15

Айде още ден, два и спрете да ги показвате тия тюфлеци.

Гост 04.05.2021 12:14:49

А смъртността? Тя е безспорен резултат и от изместването на най- уязвимите възрастни хора от младоци, работещи в големи фирми и корпорации при ваксинирането. Нечии бизнеси бяха платени с човешки животи.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
ЕМА започва предварителен преглед на китайската ваксина Синовак
05.05.2021 17:09:35

ЕМА започва предварителен преглед на китайската ваксина Синовак

Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба към Европейската агенция за лекарствата ( ...

Бъдещи акушерки дариха кислородни палатки и инхалатор на УМБАЛ „Свети Георги“-Пловдив
05.05.2021 16:44:17

Бъдещи акушерки дариха кислородни палатки и инхалатор на УМБАЛ „Свети Георги“-Пловдив

Първокурснички от специалност „Акушерка“ дариха кислородни палатки и инхалатор на УМБ ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...