Четвъртък, 28 Януари 2021
05
авг
3
 

Проф. Ангелов: Здравеопазването няма мандат и цвят

Готвим се за най-лошия сценарий с коронавируса. Когато той не се сбъдне, значи сме се справили добре

Сряда, 05 Август 2020 | 10:19:11
3

„Винаги съм работил в сферата на здравеопазването. Готов съм да дам всичко, което знам и мога, за да бъдат нещата по-добри в нашата система. Няма значение за колко време ще бъда министър. Не смятам, че здравеопазването има мандат и цвят. Иска гол

„Винаги съм работил в сферата на здравеопазването. Готов съм да дам всичко, което знам и мога, за да бъдат нещата по-добри в нашата система. Няма значение за колко време ще бъда министър. Не смятам, че здравеопазването има мандат и цвят. Иска голям политически консенсус, иска ясни цели“. Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов пред Нова телевизия в отговор на въпроса защо е приел поста и смята ли, че ще му стигне времето да свърши всичко, което е набелязал.

По отношение на ситуацията с COVID-19  у нас той заяви, че всички сценарии са възможни. „Ние се готвим за най-лошия. Тогава, когато той не се сбъдне, значи сме се справили добре. Днес имаме 255 нови случая, но имаме и 280 излекувани, но е важно да се гледа не ден за ден, а каква е тенденцията. В последните две седмици, според тенденцията в България, сравнено с предходните две седмици, наблюдаваме намаляване на заболеваемостта с 9.8%. Това е относителна стойност на 100 000 души. Имаме и увеличаване на смъртните случаи, но то е в т.нар. уязвими групи. Нещо, което се говори от самото начало – че трябва да пазим именно тях”, каза той.

Здравният министър подчерта, че за същия период се наблюдава увеличение на заболеваемостта в Кипър с 389%, в Естония - с 346%, в Гърция - със 152%.

Проф. Ангелов коментира и ситуацията в домовете за възрастни хора в Русе и Варна. Според него ситуацията и в двете места е контролирана, но причината за масовото заразяване е, че не са спазени противоепидемичните мерки. „Според нас и в двата дома не е спазена социалната изолация по отношение на комуникацията на възрастните хора с техните близки. Не става въпрос само за контрол. Не може да сложим полицай до всеки един човек. Много е важно самосъзнанието и усещането на хората за съпричастност, че всички заедно участваме в битка, в която трябва да победим”, подчерта той.

По отношение на възможността да се постигнат цифрите от математическите модели, проф. Ангелов уточни, че за вируса все още има твърде много неизвестни и не може да е сигурно, че прогнозата за 3000 души през септември, които ще се нуждаят от болнично лечение, ще е вярна. „Дори и да са верни, системата има готовност в настоящия момент да се справи и с по-тежка ситуация", увери той.

„В момента имаме готовност за разкритието на 2832 легла. А иначе имаме само 847 пациенти, които са в болници, и 41, които са в интензивни отделения. Здравеопазването ще издържи. Системата е подготвена. Имаме достатъчно количество лични предпазни средства, дезинфектанти и апаратура. Проблемът вече е в хората. Освен че имаме липса на лекари и медицински сестри, има и много сериозна преумора у тях. Недостигът на медици не е от сега, а от години. Това, което в момента можем да направим, е, че са създадени много ясни критерии за подбор на лечебните заведения, където да бъдат разкривани такива структури“, каза проф. Ангелов.

Той съобщи, че вчера на среща с директорите на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев и на ЦСМП-София д-р Георги Гелев е взето решение за създаване на Координационен център, който ще се намира в Инфекциозна болница. В него ще пристигат само линейки, които карат пациенти, потърсили помощ след съмнение за коронавирус, и оттам ще бъдат насочвани към лечебно заведение, което да ги приеме. Създадена е организация да бъдат разкрити и допълнителни легла както в държавните, така и в частни болници.

„Не е необходимо пациентите с коронавирус да бъдат лекувани само от инфекционисти, тъй като вирусът предизвиква атипична пневмония, която дава различни усложнения“, допълни още проф. Ангелов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
q8SR

Гост 06.08.2020 06:59:29

И аз го видях това менте-професор на конференцията на гербаджиите. А уж здравеопазването нямало цвят.

Гост 05.08.2020 21:59:50

Защо беше днес на т.нар. Конференция бе Тулуп мазен?

Гост 06.08.2020 06:56:43

Той винаги ближе задника на Борисов. Безхаберна гербава крадлива калинка е. Дипломите и титлите с които се е накичил, като коледна елха са му подарени от Борисов. Падне ли Борисов, Ангелов ще бъде разследван, за кражби и за целенасочено всяване на паника сред населението.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Срокът на протоколите за скъпоструващо лечение се удължава до 30 април
27.01.2021 17:37:11

Срокът на протоколите за скъпоструващо лечение се удължава до 30 април

Срокът на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти, предписва ...

Експерти: Одобрението на ваксините не е прибързано
27.01.2021 16:49:06

Експерти: Одобрението на ваксините не е прибързано

Не трябва да се говори за припряност при одобрението на новите ваксини; британският вариант на ко ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...