!
Петък, 08 Декември 2023
05
авг
3
 

Проф. Ангелов: Здравеопазването няма мандат и цвят

Готвим се за най-лошия сценарий с коронавируса. Когато той не се сбъдне, значи сме се справили добре

Сряда, 05 Август 2020 | 10:19:11
3

„Винаги съм работил в сферата на здравеопазването. Готов съм да дам всичко, което знам и мога, за да бъдат нещата по-добри в нашата система. Няма значение за колко време ще бъда министър. Не смятам, че здравеопазването има мандат и цвят. Иска гол

„Винаги съм работил в сферата на здравеопазването. Готов съм да дам всичко, което знам и мога, за да бъдат нещата по-добри в нашата система. Няма значение за колко време ще бъда министър. Не смятам, че здравеопазването има мандат и цвят. Иска голям политически консенсус, иска ясни цели“. Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов пред Нова телевизия в отговор на въпроса защо е приел поста и смята ли, че ще му стигне времето да свърши всичко, което е набелязал.

По отношение на ситуацията с COVID-19  у нас той заяви, че всички сценарии са възможни. „Ние се готвим за най-лошия. Тогава, когато той не се сбъдне, значи сме се справили добре. Днес имаме 255 нови случая, но имаме и 280 излекувани, но е важно да се гледа не ден за ден, а каква е тенденцията. В последните две седмици, според тенденцията в България, сравнено с предходните две седмици, наблюдаваме намаляване на заболеваемостта с 9.8%. Това е относителна стойност на 100 000 души. Имаме и увеличаване на смъртните случаи, но то е в т.нар. уязвими групи. Нещо, което се говори от самото начало – че трябва да пазим именно тях”, каза той.

Здравният министър подчерта, че за същия период се наблюдава увеличение на заболеваемостта в Кипър с 389%, в Естония - с 346%, в Гърция - със 152%.

Проф. Ангелов коментира и ситуацията в домовете за възрастни хора в Русе и Варна. Според него ситуацията и в двете места е контролирана, но причината за масовото заразяване е, че не са спазени противоепидемичните мерки. „Според нас и в двата дома не е спазена социалната изолация по отношение на комуникацията на възрастните хора с техните близки. Не става въпрос само за контрол. Не може да сложим полицай до всеки един човек. Много е важно самосъзнанието и усещането на хората за съпричастност, че всички заедно участваме в битка, в която трябва да победим”, подчерта той.

По отношение на възможността да се постигнат цифрите от математическите модели, проф. Ангелов уточни, че за вируса все още има твърде много неизвестни и не може да е сигурно, че прогнозата за 3000 души през септември, които ще се нуждаят от болнично лечение, ще е вярна. „Дори и да са верни, системата има готовност в настоящия момент да се справи и с по-тежка ситуация", увери той.

„В момента имаме готовност за разкритието на 2832 легла. А иначе имаме само 847 пациенти, които са в болници, и 41, които са в интензивни отделения. Здравеопазването ще издържи. Системата е подготвена. Имаме достатъчно количество лични предпазни средства, дезинфектанти и апаратура. Проблемът вече е в хората. Освен че имаме липса на лекари и медицински сестри, има и много сериозна преумора у тях. Недостигът на медици не е от сега, а от години. Това, което в момента можем да направим, е, че са създадени много ясни критерии за подбор на лечебните заведения, където да бъдат разкривани такива структури“, каза проф. Ангелов.

Той съобщи, че вчера на среща с директорите на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев и на ЦСМП-София д-р Георги Гелев е взето решение за създаване на Координационен център, който ще се намира в Инфекциозна болница. В него ще пристигат само линейки, които карат пациенти, потърсили помощ след съмнение за коронавирус, и оттам ще бъдат насочвани към лечебно заведение, което да ги приеме. Създадена е организация да бъдат разкрити и допълнителни легла както в държавните, така и в частни болници.

„Не е необходимо пациентите с коронавирус да бъдат лекувани само от инфекционисти, тъй като вирусът предизвиква атипична пневмония, която дава различни усложнения“, допълни още проф. Ангелов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
gkxH

Гост 06.08.2020 06:59:29

И аз го видях това менте-професор на конференцията на гербаджиите. А уж здравеопазването нямало цвят.

Гост 05.08.2020 21:59:50

Защо беше днес на т.нар. Конференция бе Тулуп мазен?

Гост 06.08.2020 06:56:43

Той винаги ближе задника на Борисов. Безхаберна гербава крадлива калинка е. Дипломите и титлите с които се е накичил, като коледна елха са му подарени от Борисов. Падне ли Борисов, Ангелов ще бъде разследван, за кражби и за целенасочено всяване на паника сред населението.


Всичко за коронавируса
Още новини
МЗ върна старото име на Чирковата болница
08.12.2023 17:31:02

МЗ върна старото име на Чирковата болница

Екипът на МЗ действително е върнал името „Св. Екатерина“ на болницата, позната сред х ...

НОИ ще издава удостоверения за профилактика и рехабилитация до 20 декември
08.12.2023 17:18:15

НОИ ще издава удостоверения за профилактика и рехабилитация до 20 декември

Териториалните поделения на Националния осигурителен институт (НОИ) ще издават удостоверения за п ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...