Понеделник, 18 Януари 2021
13
ноем
 

Проф. Ангелов: Лекарства има, прави се проверка за реекспорт

Петък, 13 Ноември 2020 | 18:44:07 Ирина Пекарева


Във всички аптеки в София има доставени количества азитромицин и нискомолекулярен хепарин. В това уверили здравния министър четирите основни доставчици на лекарства в аптеките, стана ясно от думите на проф. Костадин Ангелов тази вечер. Министър

Във всички аптеки в София има доставени количества азитромицин и нискомолекулярен хепарин. В това уверили здравния министър четирите основни доставчици на лекарства в аптеките, стана ясно от думите на проф. Костадин Ангелов тази вечер.

Министърът бе на инспекция в аптека в Студентски град, а по-рано е инспектирал и друга – тази на Трета градска болница. И в двете аптеки е имало достатъчни количества от медикаментите, увери той.

„Също така направих няколко обаждания по телефона до аптеки в страната. В някои от тях все още не бяха доставени количествата, но до края на утрешния ден в цялата страна аптеките, които са на сайта на ИАЛ, ще бъдат доставени количествата антибиотици и съответно нискомолекулярен хепарин“, допълни министърът.

Вчера, на 12 ноември, предаденото количество към дистрибуторите азитромицин е 16 590 опаковки от по 6 капсули в опаковка и 8928 опаковки от по 3 капсули. Днес до края на деня ще бъдат предадени на дистрибуторите още 22 464 опаковки азитромицин капсули по 500 мг. по 6 капсули. Очакваното количество за следващата седмица е съответно 17 903 опаковки по 6 капсули от 500 мг и 9000 опаковки по 3 капсули, отчете министърът.

„Азитромицинът и всички медикаменти, които се изкупуват от търговската мрежа, не лекуват коронавирус. Те се използват за профилактика. Съветвам хората да не провеждат самолечение. От направената проверка от мен по аптеките няма липса на медикаменти и на национално ниво, и в самите аптеки. Има липса на някои хранителни добавки, които се използват по различни причини за профилактика и за увеличаване на имунитета. Така че още веднъж моля хората да не се презапасяват с медикаменти, това е абсолютно ненужно, имаме достатъчни количества. Просто в момента хората ги води някакъв тип притеснение и по-скоро паника, което не е полезно в този момент“, коментира проф. Ангелов.

Той се спря и на днешната реакция на прокуратурата във връзка с недостига на лекарства. Министърът обясни, че това е свързано с възможността за реекспорт на медикаменти от страната, като увери, че „това ще бъде проверено, тъй като тези медикаменти са търсени не само в България, а и в чужбина“.

От думите му обаче стана ясно, че изнасянето на медикаменти от страната за страни от ЕС не се заявява като реекспорт от фирмите. „България е част от ЕС, изнасянето на медикаменти от България към страни от ЕС не е реекспорт, това е търговия в обхвата на ЕС, така че не става въпрос за заявяване на реекспорт“, каза проф. Ангелов и допълни: „Назначена е проверка, тя като завърши, ще имате информация“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
pSyJ


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Стефан Митев: Твърде много хора имат полза от пренебрегването на научните принципи
17.01.2021 11:29:06 Невена Попова

Д-р Стефан Митев: Твърде много хора имат полза от пренебрегването на научните принципи

Д-р Стефан Митев е гастроентеролог, работи в УМБАЛ „Св.Иван Рилски“. Заедно със с ...

233 са новозаразените при 4628 теста (Обновена)
17.01.2021 08:58:16

233 са новозаразените при 4628 теста (Обновена)

233 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. 150 от тях са устан ...
Актуална тема
Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...