!
Събота, 20 Юли 2024
13
ноем
 

Проф. Ангелов: Лекарства има, прави се проверка за реекспорт

Петък, 13 Ноември 2020 | 18:44:07 Ирина Пекарева


Във всички аптеки в София има доставени количества азитромицин и нискомолекулярен хепарин. В това уверили здравния министър четирите основни доставчици на лекарства в аптеките, стана ясно от думите на проф. Костадин Ангелов тази вечер. Министър

Във всички аптеки в София има доставени количества азитромицин и нискомолекулярен хепарин. В това уверили здравния министър четирите основни доставчици на лекарства в аптеките, стана ясно от думите на проф. Костадин Ангелов тази вечер.

Министърът бе на инспекция в аптека в Студентски град, а по-рано е инспектирал и друга – тази на Трета градска болница. И в двете аптеки е имало достатъчни количества от медикаментите, увери той.

„Също така направих няколко обаждания по телефона до аптеки в страната. В някои от тях все още не бяха доставени количествата, но до края на утрешния ден в цялата страна аптеките, които са на сайта на ИАЛ, ще бъдат доставени количествата антибиотици и съответно нискомолекулярен хепарин“, допълни министърът.

Вчера, на 12 ноември, предаденото количество към дистрибуторите азитромицин е 16 590 опаковки от по 6 капсули в опаковка и 8928 опаковки от по 3 капсули. Днес до края на деня ще бъдат предадени на дистрибуторите още 22 464 опаковки азитромицин капсули по 500 мг. по 6 капсули. Очакваното количество за следващата седмица е съответно 17 903 опаковки по 6 капсули от 500 мг и 9000 опаковки по 3 капсули, отчете министърът.

„Азитромицинът и всички медикаменти, които се изкупуват от търговската мрежа, не лекуват коронавирус. Те се използват за профилактика. Съветвам хората да не провеждат самолечение. От направената проверка от мен по аптеките няма липса на медикаменти и на национално ниво, и в самите аптеки. Има липса на някои хранителни добавки, които се използват по различни причини за профилактика и за увеличаване на имунитета. Така че още веднъж моля хората да не се презапасяват с медикаменти, това е абсолютно ненужно, имаме достатъчни количества. Просто в момента хората ги води някакъв тип притеснение и по-скоро паника, което не е полезно в този момент“, коментира проф. Ангелов.

Той се спря и на днешната реакция на прокуратурата във връзка с недостига на лекарства. Министърът обясни, че това е свързано с възможността за реекспорт на медикаменти от страната, като увери, че „това ще бъде проверено, тъй като тези медикаменти са търсени не само в България, а и в чужбина“.

От думите му обаче стана ясно, че изнасянето на медикаменти от страната за страни от ЕС не се заявява като реекспорт от фирмите. „България е част от ЕС, изнасянето на медикаменти от България към страни от ЕС не е реекспорт, това е търговия в обхвата на ЕС, така че не става въпрос за заявяване на реекспорт“, каза проф. Ангелов и допълни: „Назначена е проверка, тя като завърши, ще имате информация“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
XVj5


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията
19.07.2024 17:38:09

НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията

В Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) зачестяват сигналите от граждани за получаване на ...

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти
19.07.2024 17:29:20

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти

15% от стойността на отпусканите лекарства, но не повече от 25 лв. ще получават аптеките като въз ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...