Сряда, 28 Октомври 2020
16
окт
 

Проф. Ангелов: МЗ даде становище, че вендинг-машините за лекарства са в разрез със закона

Петък, 16 Октомври 2020 | 13:06:06


Здравното министерство е запознато с проекта за вендинг-машини за лекарства с рецепта и е дало своето становище по него. В становището е обърнато внимание, че изграждането на подобна система не съответства на действащите разпоредби на Закона за лекарст

Здравното министерство е запознато с проекта за вендинг-машини за лекарства с рецепта и е дало своето становище по него. В становището е обърнато внимание, че изграждането на подобна система не съответства на действащите разпоредби на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, в които са регламентирани изискванията за осъществяване на търговия с лекарствени продукти. Това отбеляза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов във времето за парламентарен контрол. Той отговори на въпрос, зададен от депутата от БСП проф. Георги Михайлов, по отношение на ролята на Министерството в решението на МС за създаване на вендинг-машини за лекарства.

Към настоящия момент законът забранява продажбата на лекарствени продукти чрез автомати, освен на лекарствените продукти, които се отпускат без лекарско предписание, припомни проф. Ангелов.

„Законът ясно регламентира мястото, където се извършва търговията на дребно с лекарствени продукти, а именно само в аптеки и дрогерии. Изключение са единствено населените места без аптека, в които право да съхраняват и продават лекарствени продукти имат лекарите и лекарите по дентална медицина след получаване на разрешение от директора на съответната регионална здравна инспекция“, отбеляза още той.

Министърът посочи също така, че съгласно законите в момента търговията на дребно с лекарства задължително следва да е съобразена с изискванията на Правилата за добрата фармацевтична практика, а в тях е дефинирана отговорността, която фармацевтът лично носи в аптеката при отпускане на медикаменти или при отказ да изпълни лекарско предписание. „Така например, към настоящия момент съществува изрично изискване за поставяне на подпис на отпускащия лекарствените продукти магистър-фармацевт при изпълнение на рецептата и поставянето на печат, съдържащ всички атрибути на аптеката“, каза министър Ангелов.

По думите му, при разглеждане на инвестиционния проект Министерството на здравеопазването е отчело, че в него липсва дефиниране на персоналната отговорност на съответните лица, които ще бъдат ангажирани с процеса по отпускане на лекарствени продукти, даване на консултации, информираност на пациента относно неговото състояние и свързаната с това лекарствена терапия, както и наличието на лекарствени и други взаимодействия, възможността от поява на нежелани лекарствени реакции, инциденти и странични действия и други.

Освен това, магистър-фармацевтът в аптеката е пряко отговорен за съхранението на лекарствените продукти съгласно регулаторните изисквания. Това са ангажименти, които също са конкретно дефинирани в Правилата за добра фармацевтична практика.

„От гореизложеното е видно, че Министерството на здравеопазването, в качеството си на отраслово отговорна институция, своевременно е извършило задълбочен професионален анализ на отношенията, които биха възникнали при изпълнението на подобен инвестиционен проект от гледна точка на здравната система“, заключи проф. Костадин Ангелов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
bWty


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Нови ограничителни мерки влизат в сила в четвъртък
27.10.2020 20:14:14

Нови ограничителни мерки влизат в сила в четвъртък

От 29 октомври, за 14 дни (т.е. до 12 ноември), с издадена днес заповед здравният министър въвежд ...

Томислав Дончев: В условията на пандемия МЗ може да се окаже по-важно от МФ
27.10.2020 17:47:27 Надежда Ненова

Томислав Дончев: В условията на пандемия МЗ може да се окаже по-важно от МФ

В условията на пандемия МЗ може да се окаже по-важно от МФ. Това каза вицепремиерът Томислав Донч ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...