Вторник, 01 Декември 2020
17
ноем
1
 

Проф. Аргирова: Вирусът, който циркулира днес, е съвсем различен от оригиналния вирус от Ухан

При смесена инфекция не може да се изключи заболяване, чието протичане и изход се непредвидими, смята вирусологът

Вторник, 17 Ноември 2020 | 17:33:08 Невена Попова
1

Проф. Радка Аргирова е водещ вирусолог с дългогодишна практика на учен и преподавател. В момента работи в Клиничната лабораториа на УМБАЛ Токуда - Сектор "Имунология и молекулярна диагностика". Днес разговаряме с нея по темата за разпространението

Проф. Радка Аргирова е водещ вирусолог с дългогодишна практика на учен и преподавател. В момента работи в Клиничната лабораториа на УМБАЛ Токуда - Сектор "Имунология и молекулярна диагностика". Днес разговаряме с нея по темата за разпространението на COVID-19 и очакванията, свързани със създаването на ваксини и специфично лечение за инфекцията.   

Проф. Аргирова, в публичното пространство вече се наложи понятието „втора вълна на COVID“, заговори се дори и че ще има „трета вълна“. Какво всъщност преживяваме в момента и какво предстои?

Не съм съгласна с понятието „втора“ или „трета“ и др. вълни, тъй като изобщо първата вълна у нас не е отминавала, т.е. няма период без откриване на новозаразени лица. Предвид мутациите, които настъпват във вируса, можем да кажем, че днес циркулира вирус съвсем различен от оригиналния вирус от Ухан. Вирусът ще продължи да мутира, да се изменя, въпросът е дали ще става по-вирулентен – засега няма такива сведения. Същевременно, вече голяма част от населението се срещна със SARS-CoV-2 в кратък интервал от време, възможно е да се задейства механизма на колективния имунитет и това да намали сериозно заболеваемостта още в близките месеци.

Мутира ли SARS-CoV-2 и какви са особеностите на този процес при него?

Като РНК-съдържащ вирус SARS-CoV-2 мутира, но с честота не по-висока от тази на грипния вирус.В този смисъл SARS-CoV-2 е стабилен вирус, за разлика от грипните вируси.Обяснението е в геномната структура на SARS-CoV-2 вируса – той има линеен геном, в който съществува РНК-коригираща „машина“ (ExoN) и тя го предпазва от високата мутационна честота, характерна за другите РНК-съдържащи вируси. Счита се, че мутационната честота на SARS-CoV-2 е поне 2 пъти по-ниска от тази на грипния вирус.

Грипните вируси имат сегментиран геном (8 сегмента при тип А) – в отделните сегменти могат да възникнат точкови мутации. Освен това,в резултат на генетични взаимодействия – например реасортация, става смесване и обмяна на генетичен материал и възникване на нов вирусен субтип.

Доказан факт ли е, че разпространението му ограничава грипните вируси A и B и на практика няма да имаме грипни епидемии във вида, в който ги познаваме от предишни години?

Не, това не е доказано и няма как да се предскаже преди събитията, т.е. поредната грипна епидемия, която предстои. Напълно възможно е един и същ човек да е заразен едновременно с два вируса. Всъщност само преди три дни във Вирусологичната лаборатория в болница „Токуда“ успях да изолирам SARS-CoV-2 и грипен вирус – тип А, при това от двама души.

При подобна смесена инфекция не може да се изключи и заболяване, чието протичане и изход се непредвидими.

Вече има обнадеждаващи съобщения за скорошно въвеждане на ваксина срещу коронавирусната инфекция. Какви са очакванията на научната общност – за еднократна ваксина, изграждаща продължителен имунитет, или за ваксина, която ще трябва да се поставя няколко пъти през определени интервали от време?

На този етап мислим изключително за ваксина с еднократно/двукратно приложение , която да изгражда имунитет за поне 3-5 години.

Подготвена ли е страната ни за масова ваксинационна кампания? Свидетели сме на целенасочена логистична подготовка в страни като Германия, Великобритания, как стоят нещата у нас?

Изобщо не сме подготвени за масова ваксинация срещу SARS-CoV-2. В условията на пандемия сме свидетели на много ниско имунизационно покритие срещу грип, което ясно говори за настроението на населението.

Наличието на работеща ваксина ще отмени ли необходимостта от носенето на маски и спазването на дистанция?

Това зависи от имунизационното покритие. Ако са имунизирани по-малко от 70-75% от населението, нищо няма да се отмени.

Как ще коментирате излязлата информация за избиване на милиони норки, отглеждани във ферми, поради подозрение, че са преносители на SARS-CoV-2?

За да зарази гостоприемника си /човека/ SARS-CoV-2 използва специфични рецептори АСЕ2, които определят потенциалните хазяи на инфекцията, т.е. животинските видове, които могат да бъдат заразени от вируса – освен човека , това са кучета, котки, прасета, хамстери, сиветки,норки, конски прилепи, на не мишки и плъхове. Специфичните рецептори АСЕ2 показват голямо сходство между изброените животински видове, които могат да бъдат заразени. Същите видове по същите причини (сходство в АСЕ2) могат да заразяват и хората. Поради това милиони норки в Дания, Испания, Италия и др. бяха избити, дори бяха трайно затворени фермите за норки.

В тази връзка достатъчно добре проучен ли е въпросът за предаването на COVID-инфекцията от животни на човек?

Да, добре е проучено сходството между различните животински рецептори за SARS-CoV-2, респективно. широкия диапазон на възможните хазяи на вируса.

Известно е, че ремдесивир беше създаден като средство за лечение на вируса Ебола, а сега се използва и в терапевтичните схеми при COVID. Оптимист ли сте, че науката ще намери и специфичен противовирусен агент за лечение на коронавирусната инфекция?

Да, категорично. Рмдезивир е косвен агент за повлияване на COVID инфекцията, но вече се работи много активно и над създаването на специфичен продукт за лечението й. Оптимист съм, това ще се случи.

И макар че темата е встрани, нека Ви попитам за последните новости, свързани с появата на нов щам на вируса Нипа. Имаме ли основание за притеснение?

Нипа не е нов вирус, още в 1990 г. в Австралия имаше тежка локална епидемия, причинена от него. Естественият му резервоар отново са прилепите, той е РНК-съдържащ, склонен към мутации. Предизвиква тежки дихателни смущения, но също така – и енцефалити, и гърчове. Няма специфично лечение, нито ваксина. Тревожни са данните за огнища в Югоизточна Азия, но засега няма данни за разпространение в Европа. Има специфична вирусологична и серологична диагностика. Предпазването се състои в често миене на ръцете, избягване на употреба на неизмити плодове и зеленчуци.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
aw63

Гост 17.11.2020 23:41:11

Дааа, само искам да запитам пожарникаря от Банкя, защо знаещи, можещи и кадърни колеги като проф. Аргирова не са във " великия НОЩ" и до кога тези зависими смешници ще се мъдрят там??


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
НЗОК очаква предложения за казуса с починали или болни семейни лекари
30.11.2020 17:46:14 Полина Тодорова

НЗОК очаква предложения за казуса с починали или болни семейни лекари

В сегашния Национален рамков договор няма разработен механизъм за ситуация, при която общопрактик ...

И проф. Митко Цветков загуби битката с COVID
30.11.2020 17:32:50

И проф. Митко Цветков загуби битката с COVID

Почина проф. Митко Цветков, уролог от Пета МБАЛ – София. „С болка и прискърби ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...