!
Понеделник, 15 Юли 2024
23
апр
5
 

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ

80% от хората са ваксинирани срещу 12 заболявания, заявяват от СЗО

Вторник, 23 Април 2024 | 17:47:29
5

До една година ще има ваксина срещу ХИВ, стана ясно по време на шестнадесетото издание на Училище за ваксини, което привлече интереса на широк кръг от специалисти – общопрактикуващи лекари, представители на РЗИ и на Националния център по заразни

До една година ще има ваксина срещу ХИВ, стана ясно по време на шестнадесетото издание на Училище за ваксини, което привлече интереса на широк кръг от специалисти – общопрактикуващи лекари, представители на РЗИ и на Националния център по заразни паразитни болести, лекари от болничната и извънболничната помощ, медицински сестри и акушерки, лабораторни специалисти, микробиолози и студенти по медицина.

Хибридното събитие се състоя на 22 април организирано от Фондация Астра Форум със съдействието на офиса на СЗО в България и в партньорство с Портал на пациента. С това „Училище за ваксини“ организаторите отбелязаха Световната седмица на имунизациите (24 – 30 април) и 50-годишния юбилей на Разширената програма за имунизации на СЗО.

„За своето 50-годишно съществуване Разширената програма за имунизации на Световната здравна организация е предпазила поколения от смъртоносни инфекциозни заболявания.

При стартирането й само 5% от хората са били ваксинирани срещу шест заболявания,

а сега 80% от хората са ваксинирани срещу 12 заболявания“, изтъкна експертът по обществено здраве и консултант на офиса на СЗО в България Дженифър Мелгаард. „Същевременно дезинформацията и създаваното недоверие във ваксините струва човешки животи. Тук е ролята на медицинските работници да дават надеждна информация за ваксините, да изслушват страховете на пациентите и чрез състрадателна грижа да изграждат доверие у тях. Защото ваксините са ефективни и безопасни“, допълни още тя.

Проф. Мира Кожухарова направи исторически преглед на ваксинопрофилактиката в света. „Ваксинопрофилактиката се заражда не защото някой я е измислил, а от необходимостта на човечеството да се предпази от най-смъртоносните заболявания. Така от 1550 г. датира първото сведение за ваксина“, обясни проф. Кожухарова. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. д-р Ива Христова разказа 140-годишната история на Центъра. 

На човешките онкогенни вируси посвети своята лекция вирусологът проф. д-р Радка Аргирова. „Тези вируси дерегулират клетъчния растеж и делене, нарушават процеса на настъпване на клетъчна смърт, като по този начин правят клетката безсмъртна. В резултат на това се натрупва голяма клетъчна маса – туморът. Около 12 до 17% от случаите на рак са свързани с инфекциозни агенти – бактерии, вируси и паразити, като най-голяма част от тези случаи са причинени от папиломните вируси, хепатит Б и др. Херпесните вируси (например Епщайн-Бар вирус) освен литична инфекция може да предизвикат и латентна. При нея се експресират ограничен брой гени на латентността, които поддържат вирусния геном в клетките. Изведнъж спонтанно може да се произведе инфекциозен вирус в организма, който взаимодейства с клетъчните протеини, за да предизвика рак. Не е възможно ракът да е нелечим. За да се предпазим от рак, трябва да предпазим клетките си от вируси чрез обучение на имунната система. Изходът от персистиращата вирусна инфекция зависи от това как ще действа имунната система.

Очаквам много скоро да има ваксина срещу Епщайн-Бар вируса,

както и срещу цитомегаловируса, който също е представител на херпесните вируси. А до една година ще имаме ваксина срещу ХИВ“, бе категорична проф. Аргирова.

За стартиралата през април информационна кампания за ваксините на Министерство на здравеопазването и за сайта за имунопрофилактика „+мен“ разказа д-р Кремена Пармакова, началник на отдел „Надзор на заразните болести“ към МЗ. „Истинска и достъпна информация за имунизациите и за болестите, които ваксините предотвратяват, включително за коклюш (магарешка кашлица), може да се открие наспециализирания сайт „+мен“. В последния месец имам 50 000 потребители, като само за един ден потребителите бяха 15 000 заради случаите на коклюш.  Имаме и обратна връзка, като запитванията, на които отговаряме всеки ден, са десет. Имаме фейсбук профил „+мен“, където ежедневно публикуваме послания, свързани с ваксините. Рисуваният герой на кампанията е „Плюсмен“, чието послание е: „Не е важно да си Супермен. Важното е да си ваксиниран и да влезеш в отбора на Плюсмен.“ Част от информационната кампания е и привличането на инфлуенсъри и популярни личности, които да станат посланици на ползите от ваксините“, обясни д-р Пармакова.

Председателят на Сдружение Астра Форум д-р Момчил Баев представи тяхната нова инициатива „Посланици на имунитета“, в който медици от всякакви специалности на добра воля популяризират ваксинопрофилактиката, първо, сред колегите си и след това сред своите пациенти. Д-р Баев подчерта, че в борбата с дезинформацията за ваксините фактите не са достатъчни.

„Нашата целева група не са антиваксърите, които са твърдо предубедени, а колебаещите се,

които имат нуждата от още информация, за да вземат решение. За да бъде комуникацията ефективна, медиците трябва да прилагат емоционален подход“, каза той

Д-р Баев представи също второто допълнено и преработено издание на наръчника „Междуличностно общуване за имунизации“, чиято научна редакция е на проф. Мира Кожухарова. Наръчникът е достъпен дигитално на сайта на Астра Форум, а скоро ще бъде готово и печатното издание.

В дискусия след лекциите основната тема бяха случаите на коклюш (магарешка кашлица) в България. „На седмица се регистрират от 80 до 90 нови случаи и тъй като при повечето деца не се открива източникът на инфекция, до месец случаите на коклюш ще нараснат до 1000“, прогнозира директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

Д-р Кремена Пармакова съобщи, че епидемични взривове от коклюш има в много европейски държави от 2023 г. насам. Основно боледуват деца от 10 до 19 години, като противоепидемичните мерки са свързани с предпазване на най-малките деца, тъй като коклюшът често има летален изход при бебета. Проф. Пармакова подчерта, че деца с алергия към протеини (мляко, яйца) може да се ваксинират срещу коклюш. Тя посъветва възрастните в семейства с бебета да се ваксинират.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
yrp$

Мариана Амгелова 27.04.2024 07:24:06

От кога казват че ще има ваксина за ХИВ.

Гост 24.04.2024 08:20:51

А после и против ковид 19!

пенка 24.04.2024 00:26:26

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Гост 24.04.2024 00:13:34

Момчил Баев е социален работник, а не доктор. Аман от самозванци доктори!

Смешна си Радке 24.04.2024 00:09:35

Рада Аргирова обича да се прави на интересна. Запомнете тази дата и ще видите след една година дали ще има уттвърдена от регулаторен орган ваксина срещу ХИВ.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нито един нов случай на морбили за миналата седмица
15.07.2024 17:22:41

Нито един нов случай на морбили за миналата седмица

След пет поредни седмици на регистриране на нови случаи на морбили у нас, за миналата седмица не ...

Психолог помага на пациентите в горнооряховската болница
15.07.2024 16:59:16

Психолог помага на пациентите в горнооряховската болница

От два месеца в болницата в Горна Оряховица има назначен психолог, който оказва подкрепа на пацие ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...