!
Сряда, 06 Декември 2023
02
март
 

Проф. Аргирова: Няма категорични доказателства, че SARS-CoV-2 е изпуснат от лаборатория

Липсва директно доказателство за човешка намеса, но има обосновано предположение, смята д-р Аспарух Илиев

Четвъртък, 02 Март 2023 | 12:47:04


„Трябва да направим разлика между произхода и начина на разпространение на коронавируса. Може да е разпространен през пазара на Ухан, но твърденията, че е изтекъл от лаборатория, не почиват на изучаване на истинските причини за еволюцията му. Ням

„Трябва да направим разлика между произхода и начина на разпространение на коронавируса. Може да е разпространен през пазара на Ухан, но твърденията, че е изтекъл от лаборатория, не почиват на изучаване на истинските причини за еволюцията му. Няма категорични доказателства, че вирусът е изпуснат от лаборатория“.

Това каза вирусологът проф. Радка Аргирова пред NOVA NEWS по повод изявлението на директора на ФБР Кристофър Рей, че COVID-19 „най-вероятно“ произхожда от „контролирана от китайското правителство лаборатория“. Това е първото публично потвърждение на засекретената преценка на ФБР за това как се е появил пандемичният вирус, въпреки че Китай отрича да е имало пробив в лабораторията в Ухан и нарече твърдението клеветническо.

Проф. Аргирова допълни, че подобни вируси трябва да се търсят в дивата природа и животните. „Там се намира много сходен, ако не и съвсем еднакъв вирус. Все още сме далеч да кажем кой би бил междинният гостоприемник. Ако го открием, можем да предотвратим друга подобна история“, каза тя.

Според лабораторният лекар д-р Недялко Калъчев СЗО и Китай са закъснели с обявяването на реалната опасност от коронавируса. „Чак след като започна ужаса в Италия всички се задействаха, при това панически и с недобри ефекти“, каза той.

„Напълно възможно е вирусът е да е изпуснат от лаборатория. Вторият момент е бързото и безконтролно нахлуване на хора в биотопите, които не са предназначени за хора, където има взаимодействие на човек и дива природа, но тази бързина ни затруднява да се адаптираме“, допълни д-р Калъчев.

От своя страна д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн, смята, че вирусът на COVID не е много естествен, тъй като има характеристики на вирусен щам, който не е показвал активност към човешките рецептори до момента. „Това което настъпва в него като мутация и което го прави опасен за хората, е един сегмент, който се оказва абсолютно идентичен с един коренно различен коронавирус, който се наблюдава в една популация прилепи на около 4000 км от Ухан. Всички проби на тези вируси са събирани от световният коронавирусен експерт Ши Джен Ли, която работи в лабораторията в Ухан. Още от 2009 г. тя се занимава с такива експерименти – взима се един безопасен вирус и се взима един фрагмент от друг вирус, който се счита, че е опасен за човека, рекомбинират се и се следи дали вирусът ще стане по-опасен“, разясни д-р Илиев.

По думите му това не е директно доказателство, но е обосновано предположение. „Тази хипотеза съществуваше още от самото начало и предизвикваше съмнения“, каза д-р Илиев.

Според проф. Аргирова ако продължим по-нататък при изследването на алфа, бета, делта и т.н. варианти на вируса, ще видим промени във вируса, които със сигурност не са причинени от човешка ръка. „Трябва да се търсят подобни вируси в дивите животни. Все още сме далеч от възможността да идентифицираме кой би бил най-добрия гостоприемник“, каза тя.

„Ако искаме да знаем какво се случва в природата, трябва да се правят експерименти. Въпросът е какво се случва след експериментите“, добави д-р Калъчев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6TnA


Всичко за коронавируса
Още новини
СГС временно спря вписването на д-р Димов като директор на „Пирогов“
05.12.2023 17:19:13

СГС временно спря вписването на д-р Димов като директор на „Пирогов“

Софийският градски съд спря временно вписването на Константин Димов като директор на болница &bdq ...

Незабавни действия за справяне с кадровата криза поискаха от БАПЗГ
05.12.2023 16:39:15

Незабавни действия за справяне с кадровата криза поискаха от БАПЗГ

МЗ да състави експертна работна група, която да изготви нормативна база, свързана с подобряване с ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...